(VIDEO) Sorocenii au fost menționați pe postamentul crucii instalate la Mănăstirea Putna

0
68

O delegație din Soroca, în frunte cu primarul Victor Său, au participat duminică, 1 iulie, și în următoarea zi, la sfințirea și inaugurarea Crucii unității neamului românesc, oferită în dar de soroceni, care a fost amplasată chiar la intrarea în Mănăstirea Putna. La 2 iulie a fost desfășurată slujba de comemorare a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, la care au fost prezente fețe bisericești din mai multe regiuni, precum Moscova și Kiev, primari și pelerini din mai multe localități și țări.



De asemenea, au fost depuse flori la mormântul marelui domnitor. Pe parcursul ceremoniei au susținut o defilare memorabilă fanfarele militare din România și Republica Moldova.

Intalarea crucii a avut loc cu două zile înainte de a fi sfințită, a transmis astăzi primarul de Soroca în cadrul unei conferințe de presă.

Crucea are patru metri înălțime, iar transportarea a fost asigurată de autoritățile sorocene. “În timpul pregătirii pentru comemorarea lui Ștefan cel Mare, am venit cu propunerea față de starețul Mănăstirii Putna de a dona o răstignire, care a fost acceptată. Apoi a avut loc o întâlnire cu meșterii populari, reprezentanții societății civile, mass mediei, în care am adus la cunoștință propunerea și, ce e cel mai important, am fost onorați de stareț ca răstignirea oferită de cetățenii municipiului Soroca să fie instalată”, a menționat Victor Său.

Lucrarea a fost realizată de doi meșteri populari de la Cosăuți, și anume Serghei Rotari și Serghei Cojocari. “Schița crucii a fost aprobată de starețul mănăstirii și Ministerul Culturii al României, a precizat el. Inscripțiile au fost oferite de stareț, care de asemenea au fost aprobate de minister”.

Despre semnificația istorică a acestui gest a vorbit istoricul Nicolae Bulat. “Cetatea Soroca a fost atestată pentru prima dată documentar pe vremea domniei lui Ștefan cel Mare. Legătura dintre Soroca, Mănăstirea Putna și Cetatea de Scaun a Sucevei este desigur specifică. Aici s-a construit o cetate de către domnitor care s-a păstrat peste vremuri și veacuri. Datoria noastră este de a ocroti ceea ce avem. Crucea este o verigă ce leagă aceste trei localități importante”, a spus Bulat.

Responsabil de proiectarea, coordonarea și instalarea lucrării a fost arhitectorul șef al municipiului, Grigore Guțu. Din spusele sale, crucea este asemănătoare cu cea de pe mormântul domnitorului. “Aceasta a fost luată drept model de bază. Pe postament sunt menționați autorii și locuitorii municipiului Soroca”.

La finalul conferinței, primarul a adresat mulțumiri tuturor sorocenilor care s-au implicat și au contribuit la realizarea acestei inițiative.

Costul total al lucrărilor a constituit circa 70 mii de lei.

Menționăm că, la începutul acestui an, la 10 februarie, municipiul Soroca a semnat un acord de înfrățire cu municipiul Suceava.


Articolul precedentMiza invalidării: nu dăm Chișinăul din mână pe integrarea europeană de pe gard
Articolul următorSupraviețuitorii deportărilor comuniste au comemorat astăzi evenimentele tragice ale neamului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.