Pentru a doua oară, grădinița nr. 13 din municipiul Soroca, beneficiază de proiectul „Prin fotbal să creștem sănătoși”, implementat în colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbalul (FMF). Instituția de Educație Timpurie nr. 13 cu practici incluzive este unica de acest fel în municipiul Soroca, iar activitățile din proiect vor ajuta la dezvoltarea fizică și psiho-socială a copiilor, susține administrația instituției.
Miercuri, pe terenul de sport al grădiniței a fost lansat proiectul. Zeci de beneficiari au îmbrăcat uniformele sportive primite în dar în cadrul acestui proiect și au concurat în starturi vesele și alte activități sportive. La eveniment au fost prezenți conducătorii municipiului, părinți și reprezentantul FMF la Soroca, Rodion Ghilas, care au avut cuvinte de felicitare pentru copiii ce beneficiază de acest proiect.
“Este un proiect inițiat de un grup de femei din cadrul FMF, coordonator fiind Svetlana Patraș, adjuncte: Natalia Ceban, doamna Liliana, psiholog și chinetoterapeutul Olga Ivas. În acest proiect sunt incluși toți copiii din instituție în vârstă de 6-7 ani, băieți și fete, indiferent de dacă au sau nu dezabilități. Activitatea în instituție în ultima vreme este foarte statică, iar acest proiect ne ajută să călim sănătatea copiilor, să dezvoltăm motricitatea și unele calități psiho-sociale ale copiilor precum comportamentul, munca împreună etc.”, ne-a comunicat Asea Cojocari, directoarea grădiniței nr. 13.
“Primăria a dat curs acestui proiect inițiat de șefa instituției nr. 13, împreună cu FMF și toți partenerii ca să avem posibilitatea să dezvoltăm copiii. Fotbalul este regele sportului și talentele trebuie căutate anume de la vârsta de grădiniță ca pe viitor să facă sport de performanță și să ducă faima municipiului și nu numai. Primăria susține toate proiectele inițiate de instituțiile din municipiu, inclusiv și ONG-urile la care avem posibilitate”, a menționat, Victor Său, primarul municipiului Soroca.
Această instituție este frecventată de sunt 217 copii, dintre care 35 cu necesități educative speciale. Pe parcursul proiectului vor avea loc 24 de activități sportive, intercalate cu activități psiho-sociale, în cadrul căror vor fi povestite povești și jucate scenete teatralizate cu personajele din povești pentru educarea psiho-socială a copiilor, a mai menționat directoarea instituției.
În cadrul proiectului, care a fost posibil și grație Acordurilor de colaborare dintre FMF cu primăria Soroca și Direcția raională Învățământ, grădinița a primit donații în valoare de cca 33 mii lei în formă de echipament sportiv pentru desfășurarea activităților (porți pentru fotbal, mingi, bariere etc.) și uniforme sportive pentru copii.