/VIDEO/ Integrarea în UE nu înseamnă pierderea suveranității RM

0
65

Republica Moldova își va pierde independența odată cu integrarea în Uniunea Europeană — aceasta este narațiunea cel mai des folosită de politicienii pro-ruși pentru a induce în eroare cetățenii. De obicei, pentru a diminua importanța integrării europene, susținătorii Kremlinului lansează în spațiul informațional falsuri legate de pierderea suveranității și independenței, aspecte care pot fi ușor combătute prin exemplele țărilor care au devenit deja membre ale familiei europene.

VASILE BOLEA, deputat în Parlamentul RM: „La ziua de azi, țara noastră și-a pierdut suveranitatea. Conducerea țării au cedat suveranitatea străinilor. Deciziile de bază din politica internă și externă sunt luate undeva prin ambasadele străine. 00:44 musca 00:51 Acest lucru ne-a adus la dezastru în domeniul economic, dacă vreți la restaurarea dictaturii în țara noastră.”

Campaniile de dezinformare au dus la divizarea populației țării în două tabere. 

„Dacă Moldova va intra în UE, ea își va pierde independența și va realiza dorința Uniunii Europene, pentru că se va supune UE, cum va decide UE, așa și va fi.”

„Independența este independență. Dacă se va pune această întrebare, poporul nu va sta pe loc, dar se va expune referitor la suveranitate. Hotarele noastre sunt hotarele noastre.”

„Nu, nu ne pierdem independența, din contra țara va crește mai mult. Sunt în afara țării și văd, simt diferența. Simt schimbări. Pentru noi este un avantaj foarte mare, ei o să ne sprijine și o să ne ajute. Noi suntem o țară mică, dar suntem tare muncitori.”

De cealaltă parte, exemplul României constată faptul că odată cu integrarea europeană, țara care aderă își păstrează în totalitate independența teritorială, dar și cea legislativă, iar cetățenii își pot alege în continuare Guvernul și președintele țării.

OCTAVIAN BRATOSIN, coordonator programe de instruire, IVC: „Nu se schimbă nimic. România este în continuare o țară independentă, este o țară suverană, își alege linia pe care vrea s-o adopte, poziția pe care s-o adopte ca țară. Nu afectează cu absolut nimic integrarea europeană, independența sau suveranitatea unei țări membre.”

Pentru ca o țară să devină membră UE, e nevoie să parcurgă trei pași și anume să primească statutul de țară-candidată, să demareze negocierile de aderare și să semneze acordul de aderare. Anul acesta, Republica Moldova a început oficial negocierile de aderare și a participat la prima conferință interguvernamentală.


Articolul precedentSpitalul raional din Soroca este printre cele șase care dispun de tomografe computerizate de ultimă generație
Articolul următorAlegeri prezidențiale și referendum, medicamente compensate suplimentar și vacanță de toamnă prelungită — ce schimbări aduce luna octombrie.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.