(VIDEO) Atenție sporită la copii. Medicii din trei raioane au fost instruiți despre urgența pediatrică la Soroca

0
296
Angajații instituțiilor medicale din raioanele Soroca, Drochia și Florești au fost pregătiți să reacționeze mai rapid în situații de urgență

20 de medici și asistenți medicali din noardul țării au învățat cum să eficientizeze lucrul cu micii pacienți în cadrul unei instruiri practice. Scopul activității dedicate personalului mediac din spitalele raionale este  dezvoltarea, promovarea și implementarea metodelor moderne de diagnostic și tratament în cazul copiilor și nou-născuților.

Angajații instituțiilor medicale din raioanele Soroca, Drochia și Florești au fost pregătiți să reacționeze mai rapid în situații de urgență, să identifice semnele prioritare în cazul infecțiilor bacteriene severe, dar și ale altor afecțiuni depistate la copii și nou-născuți. Totodată, un subiect aparte în cadrul instruirilor, organizate în baza Ghidului și a Protocoalelor naționale de urgențe pediatrice, l-au constitui urgențele respiratorii: pneumonia, respirația dificilă și tusea cronică.

Sub îndrumarea specialiștilor de la Institutului Mamei și a Copilului, departamentul Pediatrie, Universitatea de Stat de Medicină Nicolae Testimițanu, angajații spitalelor raionale și ai unităților de asistență medicală urgentă au fost fi informați despre standardele internaționale legate de îngrijirea, monitorizarea și consilierea copiilor.

  • “Prin aceste instruiri vrem să aporim capacitățile, informatizarea lucrătorilor medicali cum corect, calitativ să efectueze trajul copiilor, să determine semnele de urgență ale copilor, să identifice semnele prioritare și în funcție de acestea să intervină cu ajutor imediat și la timp. Ideea acestor instruiri a apărut în urma cazurilor de deces, a datelor statistice pe țară în ultimii ani cca 18-19% din totalul copiilor decedați, sunt decedați la domiciliu, fără ajutor calificat, specializat. Totodată  analiza cazurilor de deces în instituțiile medicale a identificat  probleme de gen menegeriaal, lipsa unor dispozitive medicale, a unor medicamente, a unor  cunoștințe cum să intevină, cum să readreseze copilul, care sunt semnele de înrăutățire a stării generale a copilului. Dorim ca tori medicii din țara noastră să cunoască și corect să aplice cunoștinele sale și în acest mod să evităm complicațiile la copii”, menționează Neli Revenco, profesor universitar la Institutul Mamei și a Copilului.

Instruirile  includ și activități practice, în urma cărora personalul medical din raioane își va îmbunătăți cunoștințele despre urgențele pediatrice și va obține mai multă experiență în tratarea acestora.

Participanții spun că asemenea instruiri îi ajută să-și organizeze lucrul mai eficient cu pacienții copii.

  • Tamara Grebănos, medic pediatru, Centrul de Sănătate Soroca: Aceste traininguri sunt foarte interesante și ne ajută să ne organizăm ca medici, să reușim să acordăm ajutorul de urgență pacienților noștri mici, situațiicu care ne confruntăm zi de zi. Uneori sunt cazuri mai ușoare, alteori sunt cazuri mai grele, astfel fiind într-un examen zilnic. Asemenea lecții ne ajută să specificăm care pacienți sunt mai gravi, care sunt urgențele majore, care copii poate să mai aștepte sau este doar pentru un consult medical.
  • Andrei Bâzgan, medic reanimatolog, Spitalul Raional Drochia: Seminarul este foarte util și bine organizat. Temele abordate sunt foarte bune, foarte profunde și prezentate profesionist în opinia mea. Urmează să analizăm și să aplicăm toată informația primită.

Instruirile sunt inițiate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Mondială a Sănătății. Asemenea activități pentru medici vor fi desfășurate în instituțiile medicale din 10 localități din țară, în perioada 21 noiembrie – 13 decembrie 2019.


Articolul precedentAla TARAN: „Societatea civilă poate și trebuie să fie mai activă, iar APL nu poate să nu aplece urechea la doleanțele oamenilor”
Articolul următorCopiii născuţi de femei cu diabet, predispuși la afecţiuni cardiovasculare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.