În Soroca urmează a fi deschis un nou club de dansuri pentru copii. Inițiativa aparține fostului dansator al Ansamblului “Nistrenii”, Victor Todiraș, și Marcelei Lozovan, ambii absolvenți ai Colegiului de Arte din Soroca. Cu aproape doi ani în urmă, ei au decis să deschidă două cluburi de dans în raion, unul în comuna Vărăncău și altul — în Volovița, iar acum și în municipiul Soroca. Deși la început a fost mai dificil, mai ales la identificarea unei săli potrivite, Victor afirmă că copiii sunt activi, doresc să învețe și deja evoluează la concerte. Născut în satul Dubna, raionul Soroca, are o dragoste aparte față de dans, dar și pentru fiecare discipol în parte, cu care lucrează asiduu în timpul orelor. În cei 12 ani de experiență a înțeles că dansul popular, alături de cel clasic, rămân a fi la baza acestui renumit gen de sport.
− Când și-a deschis ușile Ansamblul de dansuri populare “Ciocârlia” din comuna Vărăncău?
− Ansamblul și-a început activitatea cu un an și jumătate în urmă. La orele noastre vin în jur de 60 de copii din comună, din satele Vărăncău, Slobozia-Cremene și Slobozia-Vărăncău. Aceștia sunt divizați în patru grupe. În prima grupă sunt copiii de la grădiniță, în a doua — copii din clasele I-III-a, în a treia — din clasele IV-VI-a și în a patra — clasa VII-IX-a. Din cauza că nu avem condiții, cel mai des organizăm concerte în perioada caldă a anului. Din păcate, nu dispunem de spațiu și de o sală dotată în localitate, ceea ce îngreunează munca, atât a noastră, cât și a copiilor. Noi predăm dansuri moderne, sportive și populare rusești și țigănești.
− Cu ce încep programul micii doritori?
− La baza tuturor genurilor de dans stă cel clasic. Din lipsă de spațiu amenajat și dotat conform standardelor, în principal nu avem perete cu oglindă și bară fixă, executăm doar careva elemente și unele idei. Noi suntem de părerea că copiii trebuie să învețe mai întâi a dansa dansuri populare și apoi să li se introducă o programă mai variată. Părinții ne susțin în acest sens, și aceasta a fost și doleanța lor.
− Cât de greu este, sau ușor, să conduci un ansamblu de dans în sate?
− La început a fost foarte greu, deoarece copiii nu aveau idee ce înseamnă dans. Când le spuneam să ridice mâna dreaptă, o ridicau pe cea stângă (râde). Din start, am zis că nu reușim, dar apoi dorința arzătoare a copiilor de a învăța ceva nou ne-a schimbat părerea. Acum avem copii în fruntea grupului care sunt un punct de reper pentru alții. Noi îi iubim pe toți egal și fiecare este important pentru noi.
− Spune, te rog, mai multe despre colega ta, Marcela Lozovan?
− Ea s-a născut în comuna Bravicea, raionul Călărași și a absolvit Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca. De 10 ani activează în calitate de profesor și conducător artistic. Amândurora ne place enorm de mult ceea ce facem și suntem pasionați de mai multe genuri de dans.
− Dispuneți de toate cele necesare pentru a preda copiilor?
− Desigur, ne-am dori o sala mai spațioasă. Pe timp de iarnă dansăm într-o clasă foarte mică. Suntem nevoiți de fiecare dată să scoatem băncile și după antrenamente să le aducem înapoi. În timpul activității, pereții și ferestrele umezesc, pentru că noi muncim. Nu avem bară, oglinzi, cu ajutorul cărora să putem urmări mai ușor ce fac copiii și invers. În aceste condiții, se îngreunează munca și pierdem mult timp. Alt moment este că copiii nu văd ce fac semenii lor. Unul poate ridica piciorul mai sus, iar celălalt mai jos, și nu au un punct de sprijin. De obicei, oglinzile în sală se plasează în partea din față, în dreapta și în stânga. Dificil de executat sunt și mișcările capului, a mâinilor. Cu toate acestea, avem susținerea autorităților locale, a directorului gimnaziului, doamnei Stela Ciocan, cărora le suntem recunoscători.
− Actualmente activați și în cadrul Ansamblului de dansuri “Dumbrăvița”?
− În comuna Volovița avem deschise două grupe și mai puțini copii. Lucrăm intens până când copilul simte ritmul muzicii și se mișcă în concordanță cu el. Cineva asimilează mai repede, altcineva mai greu. Cred că puțini copii frecventează orele de dans în această comună din motiv că localitatea se află mai aproape de oraș, iar părinții au o altă atitudine față de activitățile extrașcolare, sunt mai selectivi.
− Începând cu ce dată copiii din Soroca se pot înscrie la ore?
− De la 1 septembrie vom forma un grup nou la Palatul de Cultură. Avem spațiu și cereri de la părinți și copii din diferite comune, precum Ocolina sau Rublenița, însă mai puține de la cei din oraș. Cât despre dansuri, practica arată că un profesor care conduce dansuri moderne nu prea face față celui popular, iar invers, cel care se descurcă în cel popular va dansa și moderne. La baza oricărui stil de dans vom găsi dansul clasic și mișcările la bara fixă. Copilul poate avea auz perfect, poate dansa bine, dar dacă nu are o ținută corectă și nu ține mușchii încordați, are puține șanse să ajungă un dansator profesionist.
− Cred că aveți deja cu ce vă mândri…
− Activând în cadrul ansamblului “Nistrenii” am înregistrat rezultate frumoase. Am reușit să călătoresc mult și să văd diferite țări, și oriunde am fost, nu am luat mai puțin de locul III. Recent, la un concurs organizat în Galați, România, ne-am întors cu primul loc.
− Acest gen de sport are viitor la noi?
− S-a demonstrat că un balerin și o balerină au mușchii de două ori mai dezvoltați decât ai unui fotbalist. În timpul dansului, se implică și se dezvoltă toate grupele de mușchi. Acest sport este benefic mai ales copiilor de la 5 ani, atunci când li se formează scheletul. Dacă acesta e format corect, atunci copilul va avea mereu un mers corect, o gesticulare armonioasă a mâinilor și picioarelor și o conduită pe măsură. Din păcate, tot mai puțini profesori de dans din Soroca mai practică și pun accentul pe dansul clasic…
− Vă mulțumesc pentru interviu. Multe realizări în continuare!