Victor COVBASAN: „Drumul spre sănătatea fizică şi morală trece prin sport”

0
97

Vinerea trecută am avut onoarea să particip la o şedinţă de lucru, organizată sub egida Consiliului raional Soroca, în cadrul căreia s-a vorbit despre dezvoltarea culturii fizice şi sportului de masă în teritoriu.

M-am bucurat sincer că autorităţile raionului au plecat urechea asupra acestei tematici, considerată de unii „mai puţin esenţială” — chipurile, societatea are de rezolvat probleme mult mai importante decât cultura fizică şi sportul…

Cei prezenţi şi-au spus nu doar păsul şi nu s-au limitat doar la scoaterea în evidenţă a neajunsurilor, dar şi au propus căi de îmbunătăţire a stării de lucruri din domeniu. Printre cei care au luat cuvântul au fost directori de instituţii şcolare, inspectori şcolari, antrenori, sportivi. La această întrunire am luat cuvântul şi eu, un mare amator al sportului cu statut de… voluntar. Printre altele, am menţionat că situaţia poate fi îmbunătăţită chiar mai simplu şi mai rapid decât îşi imaginează unii. Fiind antrenor-voluntar, fiind în contact direct cu mulţi elevi nu doar din satul Cremenciug, dar şi împrejurimi, vreau să constat cu amărăciune că lucrul extraşcolar cu copiii este aproape egal cu zero. Adică, nu se face nici sport, nici dansuri, nici arte plastice, nici lucru manual. O stare de lucruri anormală, de altfel, iar luarea măsurilor urgente pentru a redresa situaţia este un imperativ al timpului.

Fiind antrenor-voluntar, fiind în contact direct cu mulţi elevi nu doar din satul Cremenciug, dar şi împrejurimi, vreau să constat cu amărăciune că lucrul extraşcolar cu copiii este aproape egal cu zero. Adică, nu se face nici sport, nici dansuri, nici arte plastice, nici lucru manual. O stare de lucruri anormală, de altfel, iar luarea măsurilor urgente pentru a redresa situaţia este un imperativ al timpului.

De altfel, lucrurile la această şedinţă au decurs într-o albie normală până când unul dintre consilieri, Iurie Todirean, nu a întreprins un atac verbal mai puţin ortodox asupra unuia dintre diriguitorii fotbalului din raion, şi anume Andrei Jitniuc. Personal am rămas neplăcut surprins de acest atac, or consider că domnul Jitniuc este un specialist şi un manager foarte bun, receptiv la doleanţele sportivilor. Cel puţin noi, cei de la Cremenciug, mereu am beneficiat de suportul logistic din partea administraţiei raionului, nu suntem de acord cu învinuirile aduse acestui specialist şi credem că lucrurile bune şi frumoase se pot face doar în linişte şi pace. Chiar în toamna anului trecut, sub egida Secției tineret şi sport a Consiliului raional şi Primăriei Cremenciug s-a desfăşurat Ziua Olimpică, soldată cu un succes total. Recent, am primit de la domnul Jitniuc o invitaţie de a participa la un turneu de fotbal organizat la Racovăţ, cu participarea echipelor de copii născuţi în anii 2006-2007. Astfel de invitaţii ne dau aripi!

Revenind la discuţiile de vinerea trecută, trebuie să menţionez că probleme nerezolvate sunt peste tot, iar cultura fizică şi sportul nu pot fi o excepţie. Pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor şi tinerilor, pentru a-i proteja de diferite vicii este nevoie de acţiuni concrete majore din partea autorităţilor publice de toate nivelurile, din partea instituţiilor de învăţământ, din partea agenţilor economici şi, nu în ultimul rând, din partea familiei.

Fiecare om trebuie să înţeleagă — drumul spre sănătatea fizică şi morală a unei naţiuni trece prin sport.

Victor Covbasan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.