Valentina Onica: ”Acum avem o strategie care ne va ajuta să mergem înainte, pas cu pas”

0
402

Asociaţia Obştească „Fiecare contribuie pentru Schimbare” (AO FCPS) a finalizat proiectul „Un scop comun-organizaţii durabile”, scopul căruia a fost consolidarea capacităților a 6 organizaţii ale societăţii civile (OSC) locale în dezvoltarea organizațională proprie, advocacy și monitorizarea politicilor publice locale şi naţionale în domeniul incluziunii sociale și prevenirii discriminării persoanelor defavorizate.

Victoria Secu, directoarea executivă a AO FCPS şi coordonatoarea proiectului „Un scop comun-organizaţii durabile”, în cadrul activității de totalizare a acestuia, a remarcat că în urma evaluării iniţiale a fiecărei organizaţii, de comun acord cu echipa OSC beneficiare, au fost identificate domeniile care necesită a fi dezvoltate. Membrii şi membrele organizaţiilor au optat fie pentru dezvoltarea organizațională proprie, fie pentru elaborarea și aplicarea propunerilor de finanțare, ajustarea politicilor interne sau creșterea capacităților de comunicare ale organizației. Un alt compartiment al proiectului a fost studierea proceselor decizionale locale şi influenţarea politicilor publice cu scopul promovării incluziunii sociale și prevenirii discriminării persoanelor defavorizate. Câteva activităţi din proiect au fost orientate spre dezvoltarea capacităţilor de fundraising şi a creşterii vizibilităţii organizaţiilor în regiunea unde îşi desfăşoară activitatea.

FOTO: Ședința de evaluare inițială a AO ”Casa Speranțelor”, februarie, 2020.

Una din organizaţiile implicate în proiectul de capacitare a fost și AO Centrul de Asistență Socială ”Casa Speranțelor” din or. Soroca, directoare executivă Valentina Onica. Dumneaei a remarcat, că pe parcursul celor doi ani de implicare în activități de creștere a capacităților organizaționale, cele șase organizații partenere au creat o comunitate prietenoasă, au învățat împreună lucruri utile, s-au bucurat reciproc şi și-au făcut griji pentru inițiativele şi reuşitele colegilor. Organizația ”Casa Speranțelor” a ales să beneficieze de instruiri, de asistență și mentorat în ajustarea politicilor interne organizaționale și a reușit, cu suportul și implicarea unui expert selectat de implementatori, să definitiveze și să obțină o strategie de dezvoltare organizațională pentru următorii cinci ani.

În luna mai 2021, reprezentanţi ai organizaţiilor partenere au vizitat or. Soroca, cu scopul de a cunoaşte experienţa AO „Casa Speranţelor” mai detaliat, și serviciile pe care a reușit să le dezvolte pe parcursul anilor.

FOTO: Vizita de studiu a ONG-urilor din alte raioane la Soroca, Clubul ”Amicii Nistreni”, mai, 2021.

Astfel, ONG-iști din raioanele Leova, Căușeni, Anenii Noi, Dubăsari, Criuleni și Ungheni au cunoscut beneficiarii Serviciului Locuință Protejată din mun. Soroca, care a creat condiții de viață independentă pentru 10 foști rezidenți ai internatului din Bădiceni, femei și bărbați, care au căpătat o șansă de a se integra în societate. Un alt serviciu cunoscut în municipiu și prezentat colegilor este Clubul sportiv „Amicii Nistreni”, destinat persoanelor cu dizabilităţi de vedere. Acesta este un spaţiu dotat de către AO ”Casa Speranțelor” cu echipamente sportive în care se antrenează parasportivii cu deficienţe de vedere. Clubul dispune de o sală de calculatoare adaptate pentru persoane cu dizabilităţi, şi de o bibliotecă, în care beneficiarii pot găsi literatură în limbajul Braille. Dar acestea nu sunt unicele domenii de interes ale asociației sorocene.

Ana Severin, team lidera Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, a formulat o concluzie, la finalizarea proiectului: incluziunea socială este un domeniu actual, de interes sporit pentru ONG-uri. ”Un indicator clar de performanță al acestui proiect ar fi că din cele șase organizații cu care a lucrat doi ani AO FCPS, două s-au calificat în cadrul unui apel de granturi și au devenit beneficiare  de granturi. E vorba de ”Casa Speranțelor” de la Soroca” și de Forța Susținerii” de la Leova. Dincolo de profesionalism, avem un istoric de colaborare foarte plăcut. Ați respectat termeni, ați fost foarte flexibili, ați dat un răspuns la pandemie care ne-a impresionat. Vă mulțumim pentru faptul că ați făcut parte din echipa proiectului nostru” – a spus Ana Severin în adresa organizaţiilor implicate în proiectul “Un scop comun-organizaţii durabile”.

Pe lângă AO ”Casa Speranțelor”, în proiectul dat au participat AO ”Femeie. Speranță. Viitor.”din s. Varnița, r. Anenii-Noi; AO ”Sprijin și Speranță”din or. Ungheni; AO ”Clubul Femeilor ”Inspirație ” din s. Oxentea, r. Dubăsari; AO ”Forța Susținerii”din or. Leova; AO ”Change for a better life” din or. Căușeni.

La finalul activităților, fiecare organizație a primit câte o donație de consumabile, iar pe parcursul proiectului a beneficiat și de echipamente de birou, care le sunt de folos în activitatea zilnică și fac parte din programul de dezvoltare a organizațiilor, agreat de comun acord cu OSC-urile beneficiare.

Proiectul a fost implementat de către AO FCPS, finanţat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer Stiftung în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă (APE), în cadrul proiectului „Dezvoltarea societăţii civile la nivel local în Moldova”.

S.Cernov, specialistă comunicare, AO FCPS

 


Articolul precedentCOVID-19 la Spitalul Raional Soroca – 03.11.2021- 04.11.2021 / INFORGRAFIC
Articolul următorDescoperiți India! Oportunități economice în Jharkhand (PUBLICITATE)
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.