Valentina Jamba: “Autoritățile trebuie să accepte o conlucrare cu ONG-urile”

0
109

ONG-urile active sunt parte componentă a dezvoltării comunităților, indiferent dacă autoritățile le recunosc meritele și acceptă o colaborare spre binele comunității sa nu. Dar ce reprezintă acestea și care este rolul lor? Ne-am propus să aflăm într-un express-interviu cu Valentina Jamba, președinta Asociației Obștești “Eco-Sor”, organizație de mediu din Soroca care știe ce vrea, important este să fie și auzită. Valentina Jamba și organizația sa de mediu sunt membri activi ai Coaliției Locale a Societății Civile din municipiul Soroca.

Ce înseamnă să creezi și să menții o Organizație Non Guvernamentală la modul practic?
Nu este o problemă de a înregistra un ONG. Dacă a fost creat doar de dragul numărului, atunci e ratată șansa că se va implica în activități reale. Echipa, formată pe parcursul anului sau a anilor, trebuie menținută cu implicare în viața de toate zilele, cu acțiuni concrete în domeniul de activitate. Problemele din domeniul mediului sunt atât de strigătoare că echipa doar se consolidează, pentru a putea împinge acest car din loc. Menținerea oricărui ONG cere multă jertfire de sine și multă energie pozitivă.

Pe baza exemplului propriu de la Asociația Obștească “Eco-Sor”, care sunt activitățile în care v-ați dedat cu echipa în ultimul an?
Nistrul, cu multitudinea de probleme care sunt provocate de activitățile oamenilor, cere ajutor de la cei ce văd cum el strigă. Anii trec, problemele s-au multiplicat. Alarma se bate foarte încet și timid. Am decis să schimbăm tactica, să fim mai gălăgioși. Ca să fim auziți de toți ce-i ce trebuie să soluționeze aceste probleme. Toate activitățile din ultimul an sunt îndreptate către autoritățile locale și republicane, ele pot și trebuie să micșoreze impactul negativ pe care omul îl aduce Naturii.

Ce ar trebui să înțeleagă autoritățile în relația cu ONG-urile?
Autoritățile trebuie să accepte o conlucrare cu ONG-urile. Această conlucrare ar aduce mult folos întregii societăți, deoarece membrii acestor organizații fac parte din societate și de fapt caută soluționarea unor probleme ale societății. Cu cât mai multe ONG-uri active activează în localitate, cu atât mai multe probleme pot fi rezolvate.

Dar ce ar trebui să cunoască cetățenii despre ONG-uri?
Dacă un grup de persoane vor soluționarea unei probleme, sau a câtorva, atunci ei pot constitui o organizație neguvernamentală, ca fiind legiferați să poată soluționa problema. Atunci când problema a fost soluționată organizația poate să-și încheie activitatea. Dacă problemele fac parte dintr-un domeniu, și grupul reprezintă o forță, dornică să rezolve mai multe probleme, atunci această organizație, va căuta să atragă de partea sa cât mai multe persoane, pentru ca vocile lor să fie auzite.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


Articolul precedentTații în concediu de îngrijire a copiilor: o experiență care ia amploare în Republica Moldova
Articolul următorNu vor ajunge pe mesele moldovenilor:  21 de tone de cartofi  au fost întoarse de la hotarul țării
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.