Valentina Hanganu: “Limba franceză în liceul nostru nu este doar o a doua limbă sau o limbă străină…”

0
157

De aproape două decenii Liceul “Constantin Stere” din Soroca a adoptat sistemul claselor bilingve.

Prin aceasta nu s-a dorit “pregătirea pentru export” a elevilor, ci deschiderea pentru aceştia a noi orizonturi prin îmbrățișarea marii “lumi” şi culturi precum este cea franceză. Motorul acestei cooperări este doamna Valentina Hanganu, director adjunct, profesoară de Limba franceză şi coordonatoare locală pe bază de voluntariat a antenei locale Reagir Europe-Moldavie, Asociaţie condusă de Marie Thérèse Doridot. Rezultatele colaborării elevilor şi profesorilor din cele două ţări aşezate pe de o parte şi de alta a Europei sunt elevi cu o pregătire mai bună, înfrățirea claselor francofone, duplexurile prin Skype între elevii noştri şi semenii lor francezi, rezultatele participării la diferite concursuri, cum ar fi şi “Gutuia de aur” sau beneficierea de proiecte de colaborare ca “Education Sans Frontières” etc.

− Se spune că toamna se numără bobocii, dar haideţi să-i număram în prag de an nou…
− Am început activitatea cu Asociaţia Reagir Europe-Moldavie în calitate de parteneri pentru a susţine francofonia, fiindcă duceam o lipsă acută de carte în franceză. Dacă ar fi să facem o retrospectivă, atunci am început-o noi în anul 2016 în al doilea semestru şi am reuşit până la finele anului să aducem acasă o gamă variată de opere cu niveluri tematice diferite — artă, cultură, geografie, ştiinţe, literatură pentru copii, dicţionare, enciclopedii, ceea ce ne lipsea, pentru că noi chiar nu am avut parte de aşa un patrimoniu bogat. Astfel am reuşit să îmbogăţim spaţiul francofon al liceului, cât şi biblioteca din sala de lectură cu nişte rafturi de cărţi, au fost foarte multe. Am început-o de la o singură cutie de carte adusă din Iaşi de către Direcţia de Învăţământ, care s-a oferit să ne ajute fiind acolo în vizită. După care am făcut demersuri la Ambasada Franţei în Republica Moldova, ei ne-au donat cărţi şi un lot mare de jucării-surprize pentru elevii din clasele întâia şi a doua francofone bilingve, care au primit cadouri la Crăciunul din 2016.

Am organizat o sărbătoare frumoasă cu scoaterea în evidenţă a tradiţiilor noastre de iarnă şi, evident, valorificarea limbii franceze, care este partenerul şi călăuzitorul nostru de drum. Limba franceză în liceul nostru nu este doar o a doua limbă sau o limbă străină, ci limba de studiu care ne permite accesul la instituţiile de învăţământ superioare din ţările francofone, Franţa şi nu numai. Atunci, la finele anului 2016, l-am avut în vizită pe ex-ambasadorul Franţei Pascal Vagogne. După care am continuat colaborarea şi anul trecut, dar deja i s-a terminat mandatul. Această Asociaţie ca partener al nostru de cooperare ne-a găsit nişte corespondenţi francezi, aşa că am început cu o singură clasă de a patra, care acum sunt a cincea deja. Şi în acest an am mai multiplicat aceste schimburi cu elevii pentru trei clase. Am creat condiţia pentru a face un schimb şi cu Grădiniţa nr. 16 din Soroca, şi anume este un proiect cu schimb de experienţă în tehnici pedagogice de instruire. Ei vor coresponda prin desene, asta va fi cheia proiectului lor.

“Nobila intenţie pe care o avem este să deschidem larg porţile pentru copiii noştri, ca să aibă acces la studii de calitate atât în ţară, la filierele francofone, cât şi peste hotare. Cândva eram un pic egoistă şi mă gândeam că facem noi bine ce facem, dar trebuie să rămânem aici şi să-i implantăm adânc şi să facem bine la noi acasă. Dar este bine să ieşim să mai acumulăm experienţă, să revenim cu o formare puternică, ca să fim utili, dar, din păcate, avem ceea ce avem cu exodul creierilor. Eu salut copiii care sunt mai adaptabili şi mai rezistenţi, căci trebuie să şi poţi să te adaptezi şi să faci faţă noilor cerinţe şi să reziști şi sunt bucuroasă că cei care pleacă rezistă.”

− Sărbătorile de iarnă recente au fost mult mai frumoase pentru unii copii din Soroca datorită semenilor lor din Franţa. În ce a constat acel ajutor?
− A venit un microbuz cu jucării, cărţi şi câteva cutii cu haine. Aceasta s-a întâmplat după bilanţul de activitate, care s-a soldat cu aducerea fotocopiatorului industrial color, a două imprimante, a unui lot de ajutor material pentru familiile defavorizate pe care le-am identificat pe parcursul anului trecut. Hainele au fost distribuite în oraşul Soroca şi la câteva familii din satul Egoreni. Noi avem câteva familii defavorizate la evidenţă, dar nu credeam că sunt chiar la culmea sărăciei. Voluntariatul acesta mi-a deschis alte uşi şi m-a făcut să cunosc situaţii reale foarte triste.

Ne-am adunat în jurul unui rug prietenesc al Francofoniei datorită generosului efort al Președintei Asociației ,,Réagir Europe Moldavie’’, Marie-Thérèse Doridot, cu care avem un parteneriat amical de mai bine de un an. Această scurtă perioadă poate fi calificată drept una fructuoasă pentru toată comunitatea francofonă a liceului nostru și nu numai. Din numele administrației liceului, părinților și copiilori exprim sincera recunoștință Ambasadei Franței în Republica Moldova, ex-ambasadorului Pascal Vagogne și echipei domniei sale: Jérémie Petit, prim consilier, Mariana Marinat, asistenta ambasadorului pentru susținerea acordată pentru ca acțiunile asociației ‚,Réagir Europe Moldavie’’ să se încununeze cu succes. Relevant angajamentul și fidelitatea Doamnei Doridot pentru copiii moldoveni, grație căreia Francofonia de la Soroca a atins noi dimensiuni de colaborare și parteneriat! De remarcat aportul tuturor actorilor Francezi implicați: pimăria din Hay les Roses, personal domnul primar Vincent Jeanbrun, Ingrid Cassin, Anne Azam-Pardeilles, Sylvie Le Galles, Clara, toți voluntarii francezi și basarabeni implicați, inclusiv grupului Junior de la LT,,C. Stere’’. Mulțumim Excelenței Sale, domnului Pascal Le Deunff pentru onoarea acordată raionului Soroca, reprezentanților APL pentru prezență și susținere: domnul Ghenadie Donos, șef DIS și nu în ultimul rând directorului LT ,,C. Stere’’ Vasile Baș pentru ajutorul acordat.

 

− Şi în acest sfârşit de an l-aţi avut în vizită pe Ambasadorul Franţei, de această dată pe Pascal Le Deunff…
− Da, a fost o sărbătoare impresionantă, atât pentru elevii noştri, cât şi pentru Ambasador. I-am trimis o scrisoare de mulţumire pentru că ne-a onorat cu prezenţa, fiindcă noi i-am oferit prima misiune de lucru în Republica Moldova şi mi-a răspuns că “nu voi uita niciodată această minunată zi petrecută la Soroca datorită dumneavoastră”.

− Cât este de importantă menţinerea acestei colaborări cu francezii?
− Evident că este importantă, pentru că a motiva copilul modern pe care-l avem noi este foarte greu. Mai ales că noile tehnologii, prin avantajele numeroase pe care le-au adus, au tras după sine un şir de inconvenienţe majore care-i leagă pe elevi şi-i face dependenţi de ecran.

De aceea ne străduim să menţinem gustul pentru lectura de calitate, să aibă o carte autentică. Sunt cărţi foarte bune, calitative, foarte frumos ilustrate şi copiilor le place. Elevii au acces foarte uşor de la imagine la text, cu diferite trucuşoare ca să atragă la citit. În această colaborare ceea ce facem, facem pentru copil.


Articolul precedentSărbătoare pentru copii de la Casa Comunitară Voloave
Articolul următorMii de lei amendă pentru vânat ilegal
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.