Vaccinurile care ne apropie

0
133

Una dintre cele mai eficiente intervenții în domeniul sănătății  o reprezintă  vaccinarea care este o piatră de temelie pentru asigurarea unei societăți sănătoase optime pentru toți și  oriunde.

De peste 200 de ani, vaccinurile ne-au protejat împotriva bolilor care amenință viețile și ne interzic dezvoltarea. Cu ajutorul lor, putem progresa fără povara unor boli precum variola și poliomielita, care au costat omenirea sute de milioane de vieți, aducându-ne mai aproape de o lume lipsită de tuberculoză și cancer de col uterin. De asemenea vaccinurile ne garantează o copilării fericite lipsită de tetanos și rujeolă, în care copilul să poată explora mediul înconjurător, să se joace, să se bucure de libertate și totodată să fie în siguranță, iar acest lucru  este cel mai frumos cadou pe care îl poate oferi un părinte. Iar vaccinurile îi ajută pe părinți să ofere acest dar.

E de menționat faptul că anul 2021, fiind perioada în care procesul de imunizare reprezintă o necesitate pentru viața și sănătatea oamenilor, în contextul pandemiei COVID-19. Procesul imunizării împotriva COVID-19 fiind unica soluție pentru oprirea pandemiei și salvarea vieților omenești.

Pandemia  COVID-19 ne reamintește cu tărie că bolile infecțioase nu cunosc frontiere. Toate țările sunt vulnerabile, indiferent de nivelul economiei al lor sau de cât de avansate sunt sistemele lor medicale. Nevoia urgentă a dezvoltării a unui vaccin împotriva COVID-19 a evidențiat rolul central pe care imunizarea îl joacă în protejarea vieților, fiind  un instrument critic necesar în lupta împotriva COVID-19 și să stopeze aceasta pandemie.

În Republica Moldova, procesul de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează în conformitate cu recomandările OMS, Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente a populației , procesul de imunizare fiind coordonat și supravegheat de către Comitetul  de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, pe lângă MSMPS.

De la lansarea campaniei de imunizare în țară s-au vaccinat peste 140 mii de oameni, ceea ce constituie o rată de  4% din numărul total de populație. Potrivit  autorităților din sănătate la nivel mondial, cea mai înaltă rată de imunizare – peste 60% – o înregistrează Israel şi Marea Britanie. În România, această rată depășește 17%.E de menționat faptul că  în RM odată cu începerea  vaccinării se atestă o descreștere a morbidităţii în rândul lucrătorilor medicali de peste 82%.

Actualmente până la data de 05.05.2021 în raionul Soroca au fost vaccinate 3935 persoane, preponderent, angajații din sistemul de sănătate, educație, forțelor de ordine, etc . Conform solicitărilor cele mai multe persoane   ≈ 93%    s-au vaccinat cu  Astrazeneca , ≈ 6% cu vaccinul Pfizer, iar începând cu data de 05.05.2021 a demarat procesul de imunizare  a populației  cu vaccinul  Sputnik –V. Totodată menționăm faptul că pe parcursul procesului de imunizare a populației nu au fost înregistrate și raportate reacții adverse  severe  la toate tipurile de vaccinuri utilizate.

Reieșind din cele expuse este foarte important ca întreaga societate, dar și fiecare dintre noi  să conștientizeze ce efecte devastatoare pot avea unele boli infecțioase, care sunt reduse la minimum sau chiar au dispărut total datorită programelor de imunizare. Este important să înțelegem că vaccinarea protejează nu doar persoana care este vaccinată, ci și alte persoane prin imunitate colectivă”

Împreună, putem pune capăt pandemiei COVID-19 și putem realiza o lume mai sănătoasă pentru toți.

Cristina Mereuță, Șef adjunct CSP Soroca


Articolul precedentEchipamente de ultimă generație, inclusiv ochelari VR, vor fi folosite în premieră în predarea educației pentru o viață sănătoasă în școlile profesional-tehnice din Moldova
Articolul următorAlegerile din 11 iulie: RAIONUL SOROCA VA AVEA DOI DEPUTAȚI, CEL PUȚIN…
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.