USAID + Polich Aid = suport pentru GAL

0
33

   Regiunile rurale vor beneficia de noi oportunități de dezvoltare, grație Proiectului LEADER pentru Moldova Rurală, lansat în cadrul unui eveniment online. În acest context, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Programul de Cooperare pentru Dezvoltare (Polish Aid) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone au semnat un nou acord colaborare, transmite MOLDPRES.

 Acordul prevede oferirea sprijinului pentru implementarea abordării LEADER în Republica Moldova, care se implementează începând cu anul 2016. Acest proces la care contribuie mai mulți parteneri de dezvoltare, inclusiv Uniunea Europeană, este posibil datorită sinergiei create pe parcursul ultimilor ani între comunitățile locale, donatori și instituțiile de stat. Datorită implicării active a actorilor locali și rezultatelor care au fost obținute, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a început procesul de creare a cadrului legal pentru finanțarea Grupurilor de Acțiune Locală din surse publice.

Astfel, proiectul va contribui la acest proces complex de dezvoltare, oferind suport Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) existente în țară, precum și susținând crearea unor noi parteneriate. Vor fi create 16 GAL-uri și împreună cu cele existente acestea vor primi finanțare pentru implementarea micro-proiectelor de dezvoltare a economiei locale.

Potrivit lui Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul  Poloniei în Republica Moldova, cel mai mare succes al abordării LEADER și al Grupurilor de Acțiune Locală este faptul că locuitorii zonelor rurale și-au recăpătat optimismul pentru a continua afacerile de familie lansate. „Colaborarea cu Statele Unite ale Americii este o onoare imensă și o recunoaștere a eforturilor depuse în ultimii ani, de Polonia și echipa Solidarity Fund PL în Moldova. Abordarea LEADER reprezintă un instrument european care a demonstrat eficiența în dezvoltarea posibilităților autorităților locale, dar și în domeniul antreprenoriatului prin susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, aceasta fiind în esență – cheia succesului”, a subliniat Bartłomiej Zdaniuk.

La rândul său, Scott Hocklander, director de Misiune la USAID în Moldova, a declarat că prin eforturi comune, proiectul LEADER pentru Moldova Rurală devine o istorie de succes. „Programul LEADER a avut rezultate impresionante în ultimii ani, fapt care a contribuit la atragerea a mai multor donatori. Continuarea sprijinului nostru confirmă angajamentul USAID ce ține de depășirea provocărilor de dezvoltare din Moldova rurală. Este important ca oamenii să vadă rezultatele implicării lor personale, motiv pentru care LEADER împuternicește cetățenii să se unească și să acționeze spre beneficiul propriilor comunități, îi ajută să creeze oportunități la ei acasă, păstrează talentele și oferă o perspectivă pentru tinerele generații. Toate acestea devin și mai importante în aceste momente dificile, când oamenii trebuie să fie puternici, să se sprijine reciproc și să-și întărească comunitățile, pentru a depăși criza economică și sanitară, provocată de COVID-19”, a relevat Scott Hocklander .

Totodată, Scott Hocklander a reiterat importanța implicării MADRM, astfel încât suportul să fie alocat și din bugetul de stat, iar Abordarea LEADER să fie instituționalizată. Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros,  a confirmat susținerea la nivel de stat în procesul implementării Abordării LEADER în Republica Moldova. „Împreună cu Solidarity Fund PL în Moldova am reușit în acest an, să elaborăm și să promovăm în Parlament, inițiativa legislativă care ne va oferi posibilitatea de finanțare a Grupurilor de Acțiune Locală, iar cele 5% din Fondul de Subvenționare în Agricultură vor putea contribui la implementarea anumitor proiecte”, a subliniat oficialul.

Mai multe localități rurale vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor de viață și creștere economică. Actorii cheie sunt GAL-urile și oamenii care contribuie la dezvoltarea localităților. Proiectul va fi implementat prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală cu suportul Solidarity Fund PL în Moldova și Rețelei Națională LEADER din Republica Moldova. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3 milioane USD, dintre care peste 70% vor fi direcționate pentru finanțarea proiectelor locale. Granturile vor fi oferite antreprenorilor în bază de concurs. O atenție sporită se va acorda creării de noi oportunități de dezvoltare economică în zonele rurale, în special pentru femei și tineri.

sursă foto: enciclopedia.asm.md


Articolul precedentIurie TĂNASE: „Încerc să mă descurc cu forțele proprii, dar vreau și garanții de la guvernare”
Articolul următorVIDEO: Află în direct ce decizii adoptă acum consilierii municipali
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.