Universitatea Populară de Vară: despre Dumitru Iov și Pan Halippa

0
81

În perioada 9-10 iunie, la Soroca s-au desfăşurat lucrările celei de-a patra ediţie a Universității Populare de Vară ”Constantin Stere”. Evenimentul a fost organizat sub egida Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu“ de la Chișinău în parteneriat cu Consiliul raional, Primăria municipiului, Asociația Culturală ”Grigore Vieru”, Liceul Teoretic ”Constantin Stere” și SRL ”NouStil”.

Ediţia din acest an a fost consacrată oamenilor politici şi scriitorilor Dimitrie Iov, fost prefect de Soroca, şi Pantelimon Halippa, lider al Mişcării Naţionale a Basarabiei de acum un secol. În prima zi, academicienii Mihai Cimpoi, Valeriu Matei şi profesoara Ana Bejan au susţinut comunicări despre Dimitrie Iov, axându-se în special pe viaţa şi opera sa, au povestit lucruri interesante despre acest poet şi publicist, dar şi detalii din aflarea sa la Soroca. După aceasta a urmat vernisarea expoziţiei “Mişcarea Naţională din Basarabia. 1917-1918.” la cetatea Soroca, în program fiind inclusă şi depunerea de flori la scriitorii de pe Aleea Clasicilor. Prima zi a universităţii a fost încheiată cu un spectacol deosebit de pantomimă, poezie şi muzică cu actorii George Ciolpan, Nicolae Jelescu şi interpretul Viorel Burlacu în foişorul bisericii “Sfinţii Martiri Brâncoveni”. A doua zi a urmat sesiunea de comunicări dedicată soroceanului Pantelimon Halippa, susţinută de doctorii Ion Constantin din Bucureşti şi Gheorghe Negru din Chişinău şi academicianul Valeriu Matei. În cadrul evenimentului au fost prezentate cele două volume ”Dimitrie Iov, Scrieri” de Mihai Papuc şi lansată cartea ”Pantelimon Halippa — o viaţă dedicată luptei naţionale pentru Basarabia” de Ion Constantin.

Universitatea Populară de Vară ”Constantin Stere” din Soroca a fost creată după exemplul celei de la Vălenii de Munte, numită în cinstea lui Nicolae Iorga. Această formă de învăţământ popular are ca obiectiv crearea unei ”conştiinţe culturale în care valorile şi mentalităţile să reflecte continuitatea spiritualităţii româneşti integrată în modelul european de civilizaţie”.


Articolul precedentFALS: Peste zece mii de persoane au participat la mitingul din 11 iunie de la Cahul
Articolul următorMoldova, la coada topului celor mai mari pensii din fosta URSS
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.