Mâine Soroca marchează cu solemnitate Unirea Basarabiei cu România: o zi dedicată memoriei și identității naționale

0
172

Cu emoție și profund respect față de trecut, Soroca se pregătește să celebreze 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, printr-o serie de evenimente culturale, religioase și istorice organizate de AO „Consiliul Unirii din Soroca”, în parteneriat cu instituții locale și naționale.

Evenimentele dedicate acestei zile simbolice vor debuta la ora 9:00, cu „Liturghia Unirii și Te Deum-ul” oficiate de preotul-paroh Sorin Huluță la Biserica Ortodoxă „Sfinții Martiri Brâncoveni” din municipiu. Ceremonia religioasă va aduce un omagiu celor care, prin sacrificiu și viziune, au pus temelia Marii Uniri din 1918.

Omagiu în aer liber și expoziție istorică

La ora 11:30, publicul este invitat să participe la „Itinerarul Unirii – Omagiu adus înaintașilor”, o acțiune de depunere de flori la Aleea Clasicilor și la monumentul generalului Stan Poetaș – figură emblematică a lupte antibolșevice din Basarabia.

În continuare, între orele 12:30 și 13:00, Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” va găzdui expoziția fotografică „Soroca Interbelică”, ce oferă o incursiune vizuală în perioada în care orașul s-a aflat în granițele României Mari.

Conferințe și momente artistice în spiritul Unirii

După-amiaza, de la ora 15:00, în centrul atenției va fi conferința „Personalități sorocene și contribuția lor la Actul Marii Uniri”, unde vor fi evocate figuri istorice care au reprezentat cu demnitate județul în actul istoric din 1918.

Încheierea evenimentelor va fi marcată de un moment festiv cu titlul „Să răsune cântece de Unire!”, susținut de ansamblul „Crenguțele” de la IPLT „Ion Creangă”, începând cu ora 16:00, în incinta Bibliotecii „Basarabia”.

Pentru cei care nu pot fi prezenți fizic, organizatorii au pregătit și un moment online: un podcast cu profesorul de istorie Mihai Zeamă de la Colegiul de Arte „N. Botgros”, realizat în parteneriat cu redacția Observatorul de Nord.

Manifestările din 27 martie nu reprezintă doar o comemorare a trecutului, ci și un exercițiu de reafirmare a identității naționale și a valorilor comune ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Organizatorii lansează un apel la participare: „Vă așteptăm cu respect și recunoștință pentru a cinsti împreună memoria înaintașilor noștri!” 


Articolul precedentClubul de lectură de la Visoca – O sansã de promovare a cărtii / GALERIE FOTO
Articolul următorVIP Magazin și-a desemnat câștigătorii: Nina CERETEU – Omul Anului 2024 – în administrația publică locală!
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.