Un secret referitor la Cina cea de Taină, dezvăluit de cercetători. Ce au descoperit în celebra pictură

0
244

Un secret referitor la Cina cea de Taină a fost dezvăluit de cercetători. Savanții au analizat lucrările lui Leonardo da Vinci, precum și pe cele ale artiștilor Sandro Botticelli și Rembrandt, și au făcut o descoperire neașteptată.

Ce au descoperit cercetătorii

Rezultatele unui nou studiu făcut de cercetători arată că este posibil ca celebrii pictori să fi folosit proteine, în special gălbenuș de ou, în picturile lor în ulei. Anterior, urmele de reziduuri de proteine ce au fost detectate în picturile clasice au fost atribuite contaminării.

De fapt, Leonardo da Vinci, între lucrările celebre ale acestuia numărându-se și „Cina cea de Taină”, și alți mari artiști ar fi inclus intenționat gălbenuș de ou atunci când își pregăteau culorile.

„Există foarte puține surse scrise despre acest lucru, dar nu s-a mai făcut nicio lucrare științifică până acum care să investigheze subiectul atât de profund.

Rezultatele noastre arată că, chiar și cu o cantitate foarte mică de gălbenuș de ou, se poate obține o schimbare uimitoare a proprietăților vopselei de ulei, demonstrând modul în care ar fi putut fi benefică pentru artiști.”, a explicat autorul studiului, Ophélie Ranquet, de la Institutul de Inginerie și Mecanică a Proceselor Mecanice din cadrul Institutului de Tehnologie Karlsruhe din Germania.

Motivul includerii ingredientului folosit în bucătărie în picturile în ulei

Întrucât fabricarea vopselei era un proces artizanal și experimental, este posibil ca vechii maeștri să fi adăugat gălbenușul de ou, un ingredient familiar, la noul tip de vopsea, ce a apărut pentru prima dată în secolul al VII-lea în Asia Centrală înainte de a se răspândi în Europa de Nord în Evul Mediu și în Italia în timpul Renașterii.

În cadrul studiului, cercetătorii au recreat procesul de fabricare a vopselei folosind patru ingrediente – gălbenuș de ou, apă distilată, ulei de in și pigment – pentru a amesteca două culori populare și semnificative din punct de vedere istoric, albul de plumb și albastrul ultramarin.

„Adăugarea gălbenușului de ou este benefică, deoarece poate regla proprietățile acestor vopsele într-un mod drastic. De exemplu, arătând îmbătrânirea în mod diferit: Vopseaua are nevoie de mai mult timp pentru a se oxida, din cauza antioxidanților conținuți în gălbenuș”, a explicat Ranquet.

sursa: playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCum trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să se decojească ușor. Ce trebuie să adaugi în apă, de fapt
Articolul următorEu am decis: pe data de 21 mai, merg la Adunarea națională „Moldova Europeană”!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.