Un caz de rabie la Stoicani?

0
52

Recent a fost depistat un caz pozitiv de rabie la bovine în satul Stoicani, raionul Soroca. Altele două, în raionul Criuleni, Glodeni, și la un jder, în raionul Drochia, confirmate în secţia virusologie a Centrului Republican de Diagnostică Veterinară. Rezultatele analizelor nu au ajuns încă la specialiștii din cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca. Contact cu bovina infectată din Stoicani au avut trei persoane, care la moment sunt sub supravegherea medicilor.

De la începutul anului curent, a fost confirmat primul caz de rabie în satul Hristici, raionul Soroca. În contact cu animalul infectat au fost două persoane, cărora li s-a administrat vaccinul antirabic.“Tratamentul antirabic constă din șase doze. Vaccinul este unica metodă de prevenire a infectării persoanei de rabie. Vaccinul este gratis și este procurat și transmis în teritoriu de către Ministerul Sănătății. Administrarea tratamentului după lezare trebuie efectuat cât mai urgent, nu mai târziu de 2-3 zile de la infectare”, ne spune Cristina Mereuță, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică Soroca.

În cele mai frecvente cazuri, rabia este răspândită de către vulpile sălbatice, care atacă animalele din gospodărie. Animalele domestice care riscă să fie infectate cel mai des de rabie sunt pisicile, câinii, porcii și bovinele.

În jur de 53 de persoane din raion s-au adresat pentru ajutor antirabic în anul 2016. Numărul acestora trezesc semne de îngrijorare, potrivit specialiștilor de la CSP Soroca. Cazurile de atac sunt răspândite atât la oraș, cât și la sate, numărul de adresări fiind proporțional egal. Persoanele care se adresează la medici sunt mușcate atât de animale cunoscute, cât și necunoscute ori sălbatice.

În anul 2015, au fost atacate de animale domestice cu stâpân și de pe câmp 55 de persoane, în timp ce 27 de persoane au fost atacate de animale fără stăpân sau sălbatice.

Medicul epidemiolog, Nicolae Gorcinschi, a precizat că cele mai periculoase mușcături sunt cele localizate pe degetele mâinilor și picioare. “Dacă apar semne de boală caracteristice pentru rabie, tratament nu există. Însă, vaccinările profilactice vin în întâmpinare celor infectați” spune specialistul. Dumnealui sfătuiește persoanele care au fost mușcate de animale suspecte să se adreseze imediat la medic. Cu cât vaccinarea va fi administrată mai rapid, cu atât efectul ei asupra organismului va fi mai redus.

Doar pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 125 de cazuri la Centrul pentru Sănătate Publică Soroca, când persoanele s-au adresat din cauza mușcăturilor provocate de animale. 42 dintre acestea au intrat în contact cu animele suspectate de rabie (turbare), la 10 animale din șapte sate din raionul Soroca fiind confirmată prezența infecției.

RECOMANDĂRI:

  • Evitarea oricărui contact cu animalele sălbatice;
  • Vaccinarea câinilor, pisicilor împotriva virusului rabic de către specialiștii serviciului veterinar;
  • În cazul în care aţi fost muşcat sau zgârîiat de un animal, spălaţi abundent cu soluție de săpun rana şi prelucrați mărginile rănii cu tinctură de iod 5% sau cu spirt etilic 70% cu aplicarea unui pansament steril, şi adresaţi-vă imediat medicului rabiolog pentru a primi tratament specific (vaccinarea).

Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul “Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.

Doina Alexei


Articolul precedentExperții avertizează că situația mass-media se poate înrăutăți și mai mult
Articolul următorCONDICA DE RECLAMAȚII — MULȚI O AU, DAR NU O FOLOSESC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.