Continuăm rubrica ”Trei întrebări pentru primarul/consilierul tău”, în cadrul proiectului ”E timpul să fii activ”. Astăzi avem trei întrebări pentru primarul comunei Vasilcău, Tudor Golub despre primul mandat de primar, accesul populației la surse de apă potabilă de calitate și epidemia de COVID-19.
-Domnule Tudor Golub, sunteți la primul mandat de primar. Care sunt trei, cele mai importante obiective (promisiuni electorale) cu care ați venit în funcție și la ce etapă de realizare sunt acestea?
-Trei obiective pe care mi le-am pus mie personal și le-am promis cetățenilor că vom depune tot efortul pentru a le realiza au fost:
- Colectarea gunoiului menajer de la cetățenii comunei;
- Reparația drumului Volovița-Ruslanovca;
- Gazificarea comunei.
În ceea ce ține de salubrizare, a fost efectuat pe parcursul a două săptămâni un sondaj de opinie publică, în care cetățenii au fost întrebați graficul de colectare și modul de achitare pentru evacuarea gunoiului menajer din gospodării.
După asta am identificat agentul economic care este dispus să execute acest serviciu. Astfel, la data de 6 și 20 a fiecărei luni va fi organizată colectarea gunoiului din comună. Din luna august curent se va începe colectarea.
Porțiunea de drum cuprinsă între satul Volovița și Ruslanovca este una dintre cele mai urgente și actuale probleme pentru comunitatea noastră, pe motiv că mulți din consătenii noștri activează în orașul Soroca și sunt nevoiți ca în fiecare zi să traverseze aceasta porțiune de drum grav avariată. Este drum în gestiunea Consiliului Raional. La moment, din informațiile pe care le deținem, această porțiune de drum face parte din cadrul proiectului „Drumuri bune și accesibile în comuna Comarna, județul Iași, România și comuna Vasilcău, raionul Soroca, Republica Moldova ”. Dosarul a fost depus la Iași și sperăm cât mai curând la un aviz pozitiv, dar din cauza epidemiei de Covid-19 suntem nevoiți să mai așteptăm.
Gazificarea comunei este un obiectiv strategic pentru comuna noastră, mulți din locuitorii comunei își doresc să gazifice gospodăriile. La moment se elaborează proiectul pentru gazificare pe întreaga comună. Sperăm să reușim să fim incluși în programul național de gazificare a Republicii Moldova pentru anul 2021.
– În raionul Soroca, inclusiv în comuna Vasilcău, este o mare problemă accesul populației la surse de apă potabilă calitativă. Ce planuri are primăria pentru a redresa situația?
– Într-adevăr, apa potabilă este o problema majoră pentru întreaga comunitate. Săptămâna trecută am avut o întrevedere cu reprezentantul ADR Nord, unde ca temă de discuție a fost aprovizionarea cu apă potabilă a comunei noastre.
Comuna Vasilcău face parte din proiectul “Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor a 15 sate din raionul Soroca”, implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord.
Dacă vor fi idetificate surse financiare, este planificat ca pentru anul 2021 comuna Vasilcău sa fie conectată la apeductul magistral Soroca-Bălți și în timpul cel mai scurt locuitorii comunei vor beneficia de apă potabilă la robinete.
-În contextul epidemiei de COVID-19, cum au primit și au respectat locuitorii comunei restricțiile impuse de autoritățile centrale și locale?
– Comuna noastră nu a fost ocolită de virus, precum majoritatea localităților din țară de epidemia Covid-19. De la începutul pandemiei și până în prezent au fost înregistrate 8 cazuri de infecție prin Covid-19, dintre care șase sau tratat cu succes. La moment avem un caz activ și, din păcate, o persoană a decedat din cauza virusului.
Locuitorii au primit și au respectat cu strictețe restricțiile impuse, mai ales vârstnicii, care sunt văzuți mai rar prin comună. Doar pentru o necesitate urgentă ei ies din gospodării.
De la începutul pandemiei, cei care au avut sau au nevoie de a li se procura medicamente sau alte lucruri necesare din centrul raional, apelează la primărie cu rugămintea aceasta, astfel este redus riscul de îmbolnăvire prin transportul public sau locurile aglomerate.
-Vă mulțumesc pentru răspunsuri!
***
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.