Trei contraindicații importante pentru cultivarea mărarulu

0
244

Cultivarea mărarului poate părea simplă la prima vedere, dar există câteva detalii esențiale care pot face diferența între o recoltă bogată și una dezamăgitoare. Acest articol își propune să exploreze mai multe aspecte esențiale ale cultivării acestei plante aromatice.

Mărarul nu iubește cenușa de lemn

Cea mai importantă descoperire în cultivarea mărarului este că acesta nu iubește cenușa de lemn. Adesea, grădinarii adaugă cenușă la plantare sau o folosesc ca îngrășământ. Dar cenușa face solul mai acid. Ca rezultat, frunzele de mărar cresc cu nuanțe de roșu, devin aspre și lipsite de gust. În general, din cauza cenușii de lemn, mărarul crește încet. De asemenea, mărarul nu suportă alte substanțe care acidulează solul, cum ar fi făina de dolomit, varul, creta și altele.

Mărarul nu suportă temperaturile ridicate

Temperatura optimă este între +16…+18 grade Celsius. Prin urmare, mărarul semănat în aprilie și mai crește cel mai bine. Însă mărarul semănat în iunie sau iulie crește foarte încet și devine tare și lipsit de gust. Dacă umiditatea solului este scăzută, mărarul va începe să devină galben. În astfel de condiții, mărarul va crește foarte slab.

Mărarul nu suportă umbra

Din experiența legumicultorilor mărarul nu suportă umbra. Dacă doriți să obțineți un verde bogat, este mai bine să semănați în locuri însorite. Dacă planta primește lumină mai puțin de 10-12 ore pe zi, mărarul va crește prost. În frunze se vor acumula nitrați.

Când și cum să recoltezi mărar

Verdeturile pot fi consumate în toate etapele de creștere. Dar când mararul începe să dea muguri, devine cel mai parfumat. Acest lucru apare de obicei la aproximativ 45 de zile după germinare.

Recoltarea este ușoară, tăiați verdeața sau pur și simplu scoateți plantele prin rădăcini. Dacă aveți nevoie de „umbrele” pentru conservare, va trebui să așteptați puțin mai mult – semințele de mărar se coc în aproximativ 70 de zile.

Benefiiciile mărarului pentru sănătate

Mărarul este foarte apreciat de fitoterapeuți pentru faptul că este folosit nu doar în tratament, ci și în prevenirea unei varietăți de boli. Acest produs este utilizat în industria farmaceutică, precum și în fabricarea diferitelor produse parfumate și cosmetice. Mărarul poate fi achiziționat din orice supermarket sau magazin alimentar.

Are foarte puține calorii, dar, în ciuda acestui fapt, mărarul conferă organismului o senzație de sațietate pe termen lung. În plus, este capabil să elimine toxinele dăunătoare.

Mărarul este bogat în vitamina A, C și complexul de vitamine B. Pe lângă acestea, conține sodiu, potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan și fosfor. De asemenea, conține uleiuri esențiale. Astfel, vitamina A este necesară pentru regenerarea țesutului dentar, a pielii, precum și pentru funcționarea normală a organelor respiratorii, a aparatului locomotor, a sistemului digestiv și a vederii.

Mărarul conține vitamina B2, B3 și B3. Acestea joacă un rol foarte important în procesele oxidante ale organismului și asigură funcționarea adecvată a sistemului circulator.

În ceea ce privește vitamina C sau acidul ascorbic, aceasta participă la reacțiile de oxidare-reducere, având un impact enorm asupra capilarelor și a coagulării sângelui. Mărarul are un puternic efect antiinflamator și antialergic.

Substanțele minerale care fac parte din compoziția mărarului joacă un rol destul de important în dezvoltarea completă a organismului uman. În special, fierul, bogat în această cultură, este o componentă principală a hemoglobinei și a protoplasmei celulare. Magneziul și potasiul au un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular, iar calciul asupra aparatului locomotor.

Uleiurile esențiale, cu care este bogat mărarul, sunt capabile să stimuleze funcționarea tuturor organelor. În plus, ele au proprietăți tonifiante și antiseptice pronunțate.

Mărarul în bucătărie

Mărarul este considerată ingredientul principal utilizat de bucătari în prepararea diferitelor feluri de mâncare. Pe baza sa se fac sosuri pentru supe, salate și bulionuri. De asemenea, este folosit în marinare și la copt. Mărarul se consumă în stare crudă, iar tulpinile sunt considerate comestibile. Din semințele de mărar se prepară sarea de mărar. Pentru aceasta, ele sunt uscate în prealabil și combinate cu sare de bucătărie. Se adaugă în mâncăruri pentru a accentua gustul picant.

 


Articolul precedentUită de oţet sau de produse chimice scumpe! Varianta naturală care îţi curăţă perfect geamul de la cuptor, aşa nici nu îl zgârii
Articolul următorCum să scapi ușor de vânătăi: Sfaturi bazate pe dovezi științifice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.