Despre cenușa, ca îngrășământ, știm încă din manualele școlare. Ea a fost dintotdeauna folosită pentru a îmbunătăți fertilitatea solului, și uneori singurul îngrășământ disponibil. Cenușa de lemn conține aproximativ 30 de substanțe care sunt necesare culturilor agricole ca elemente nutritive ale acestora. Acestea sunt în principal potasiu, fosfor, calciu, fier, magneziu, siliciu, sulf.
Ca îngrășământ, cenușa, poate fi folosit atât în stare uscată obișnuită, cât și sub formă de soluții. A doua opțiune este de preferat, deoarece permite utilizarea cea mai completă a tuturor substanțelor utile – dizolvate în apă, acestea sunt absorbite de solul și sistemul radicular al plantelor mult mai repede decât ceea ce se întâmplă atunci când se utilizează îngrășământ uscat.
Știați că…
Cenușa obținută din lemn tânăr oferă o cantitate mai mare de nutrienți decât atunci când arzi lemn bătrân.
De asemenea, cenușa obținută din stejar, artar sau fag conține mai mulți nutrienți decât cenușa rezultată în urma arderii lemnului rășinos.
Cenușa rezultată în urma arderii cărbunilor este, de asemenea, folositoare, însă te sfătuim să eviți cenușa din cărbune sau lemn tratat, pentru că aceasta poate afecta solul și plantele.
Care plante iubesc cenușa și care nu
Să spunem imediat că nu e prea corect, a separa plantele în cele care iubesc cenușa și cele care nu. Da, unele culturi reacționează negativ la supraîncărcarea solului cu acest îngrășământ. Dar asta se aplică și oricărui microelement sau tip de fertilizare. Și principalul efect negativ al aplicării cenușii nu se bazează pe acțiunea directă asupra culturilor, ci asupra influenței sale asupra acidității solului atunci când este utilizată în cantități mari. În acest caz, poate crește semnificativ pH-ul și poate influența negativ creșterea plantelor care preferă solurile suficient de acide. Printre acestea se pot enumera: zmeură; rododendron; afin; azalee; vâsc; hortensie; conifere.
Dacă aveți soluri alcaline și le acidulați regulat pentru plantele enumerate, adăugarea suplimentară de alcalinizare nu este absolut necesară. Cu toate acestea, dacă utilizați cenușă ocazional, ca îngrășământ suplimentar, nu va fi dăunătoare pentru nici o plantă. Cu atât mai mult dacă solurile sunt inițial foarte acide. Fără nicio teamă (în limite rezonabile), o puteți aplica sub: leguminoase; plante cu bob; crucifere; cucurbitacee; plante bulboase; căpșuni; arbori și arbuști fructiferi.
Pentru aceste culturi, care preferă solurile neutre, va fi un mijloc excelent, nu numai pentru a îmbunătăți structura solului, ci și pentru a lupta împotriva unui număr de boli și dăunători, precum și pentru a furniza un număr mare de microelemente.
Nu ar trebui să aplicați cenușă împreună cu gunoiul de grajd, deoarece intră într-o interacțiune nedorită cu azotul conținut în acestea. Prin urmare, este mai bine să separați astfel de fertilizări cu cel puțin o lună, și chiar mai bine, dacă un tip de îngrășământ este aplicat în toamnă, iar celălalt – în primăvară, înainte de plantare.
Pe solurile acide, cenușa în cantități mari servește nu numai ca îngrășământ, ci și ca înlocuitor al varului, crescând pH-ul soluției de sol.
Cenușa ca îngrășământ
Ce face atât de util îngrășământul din cenușă? În primul rând, conține o cantitate mare de microelemente necesare plantelor. Compunerea sa include multe dintre ele, astfel încât acționează ca îngrășăminte complexe. Singurul element necesar plantelor, care este aproape absent în ea, este azotul. Dar este bogată în: potasiu; mangan; sodiu; calciu; fosfor; magneziu; sulf; siliciu; fier. La pregătirea solului primăvara (dacă toamna nu au fost introduse îngrășăminte) se introduc 100 g de cenușă la 1 m2, ceea ce înlocuiește 1 lingură de sulfat de potasiu. Cenușa poate fi administrată și la irigare, pentru aceasta 1 pahar de cenușă (100 g) se dizolvă la 10 l de apă și se folosește la suprafața de 1-2 m2.
Cenușa ca stimulator al creșterii
Semințele pot fi înmuiate în infuzie de cenușă înainte de plantare. Pentru aceasta se pun 3 linguri de cenușă în 1 litru de apă pentru o săptămână, agitându-se ocazional pentru dizolvarea uniformă. Infuzia se diluează cu apă în proporție de 1:3 înainte de utilizare.
Cenușa pentru combaterea dăunătorilor
Cenușa nu distruge dăunătorii însă le creează condiții nefavorabile, astfel pot fi ținuți la distanță. Cenușă contribuie la protecția culturilor de boli și dăunători, în special de afidele, puricele negru al cruciferelor, nematode, limacși, melci.
Împotriva dăunătorilor se folosește infuzia de cenușă de o zi (300 g de cenușă la 10 l de apă) sau decoctul. Ultimul se prepară din 300 g de cenușă la 10 l de apă și se fierbe timp de 25-30 de minute.
După care se răcorește, se strecoară și se dizolvă în 10 l. În această soluție se mai poate adăuga 40-50 g de săpun de rufe.
Folosirea cenușii în grădină pentru hrănirea arbuștilor și a copacilor
Desigur, pentru plantele mari, cantitatea de îngrășământ va fi semnificativ mai mare. Astfel, la plantarea și replantarea puieților, în fiecare groapă puteți pune o treime dintr-un găleată de cenușă. Pentru îngrășarea copacilor fructiferi adulți, se aplică 1 kilogram pe metru pătrat. Îngrășământul uniform răspândit se îngroapă în timpul săpării. Cenușa aplicată în primăvară contribuie la o înflorire abundentă și la formarea fructelor.
Hrănirea florilor de grădină cu cenușă
Multe flori de grădină, cum ar fi bujorii, trandafirii, crinii, gladiolele, reacționează excelent la îngrășământul din cenușă. Pentru ele, de obicei, se pregătesc infuzii, care sunt aplicate fie la rădăcină, fie în afara rădăcinii. Cenușa uscată este utilizată pentru aceste plante la plantare – 1-2 linguri de masă pentru fiecare plantă.
Cenușa, ca îngrășământ pentru plantele de interior
Hrănirea tuturor plantelor de interior cu cenușă este mai bine să se facă sub formă de infuzii. Pentru aceasta, se iau 2-3 linguri de masă de cenușă la un litru de apă. După ce infuzia este pregătită (pentru aceasta sunt suficiente 2 săptămâni), după filtrare, se aplică jumătate de pahar pe un ghiveci. De obicei, hrănirea se face o dată pe an înainte de înflorire.
Cenușa este un îngrășământ simplu, eficient și accesibil pentru majoritatea grădinarilor. Cenușa ar trebui să fie păstrată în locuri uscate în recipiente etanșe – bidoane sau găleți cu capace, saci sau pungi de plastic, pentru a nu absorbi umiditatea.