Pentru creștinii ortodocși astăzi este Duminica Mare sau Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor și Rusaliile. Conform calendarului Duminică Mare este sărbătorită la cincizeci de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului.
De Rusalii, se leagă o serie tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o localitate la alta. În această zi se împodobesc cu rămurele verzi de nuc, tei, arțar stâlpii de la porţi, uşile şi ferestrele casei şi, nu în ultimul rând, icoanele De asemenea, se mai păstrează tradiţia ca în această zi pe jos în casă să fie așternute flori de corovatic și cimbrişor. De Rusalii se obişnuieşte curăţatul fântânilor. Cu acest prilej, gospodinele pregătesc bucate speciale: sarmale în frunze de podbal şi arțar, plăcinte cu verdeaţă, învârtite cu brânză şi cartofi.
Pe lângă tradiții de Rusalii există și o serie de superstiţii. Astfel se crede că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Duminica Mare, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele morţilor au călătorit liber prin locurile unde au trăit, iar acum acestea sunt triste, pentru că trebuie să se reântoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi.
Pentru ca sufletele celor adormiţi să se întoarcă fără incidente în mormintele din care au plecat şi să fie împăcate cu această situaţie, rudele celor răposați trebuie să le împartă pomeni şi să respecte tradiţiile familiei.
sursa foto : https://stiri.md