Urzica este literalmente plină de nutrienți. Găsim în ea vitaminele B, C, D, K, provitamina A, minerale, precum fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, mangan, sodiu și sulf. În plus, este o sursă bogată de clorofilă, flavonoide și acid silicic (efecte diuretice). Partea superioară a plantei cu frunze și tulpini este folosită cel mai des și este colectată fie primăvara, înainte ca planta să înflorească, fie în septembrie, când deja cresc noi plante tinere.
Varza tânără
Varza conține o mare varietate de microelemente: caroten, magneziu, calciu, sulf, cupru, zinc, cobalt, mangan, în special fier și potasiu; și vitaminele C, E, K, P, U. Mâncând doar 100 de grame de varză crudă, vei obține doza zilnică de vitamina C. Pentru cei care doresc să scape de kilogramele în plus, este o opțiune excelentă. Dar există și unele contraindicații la consumul de varză, cum ar fi enterocolita sau diareea.

Ridichea
Ridichile conțin cantități importante de fibre. Datorită acestui lucru contribuie la asigurarea unui tranzit intestinal normal și prevenirea constipației. Ridichile roșii au un conținut caloric redus (16 kcal/100g), putând fi incluse în orice tip de alimentație, mai ales în dietele persoanelor care doresc să scadă în greutate. Conținutul mare de potasiu (233mg/100g) le recomandă în regimul persoanelor cu hipertensiune arterială. Ridichile, mai ales în coajă, conțin compuși fenolici, substanțe bioactive cu efecte antioxidante, care sunt asociate cu scăderea riscului de cancer. Ridichile, la fel ca și alte legume, ne ajută să ne menținem organismul hidratat prin conșinutul mare de apă. 95% din greutatea ridichilor este apă.

Sparanghel
Sparanghelul, indiferent de soi, este bogat în vitamine valoroase (A, C, B1, B2 și E) și minerale (calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier și zinc). Sărurile de potasiu activează funcționarea rinichilor, facilitând eliminarea produselor de metabolism, zincul contribuie la vindecarea rănilor și întărirea țesuturilor conjunctive. Calciul și fosforul sunt benefice pentru construcția țesuturilor osoase, iar fierul și magneziul cresc capacitatea de formare a sângelui. Sparanghelul este, de asemenea, un produs dietetic excelent (180 de calorii la 1 kg). Curăță bine organismul, deoarece conține multe substanțe balast.

Leurda
Leurda (usturoiul sălbatic) trebuie utilizată cu prudență, luând în considerare gustul său de usturoi, pentru a nu strica preparatul. De obicei, sunt folosite frunzele de usturoi sălbatic. Acestea trebuie curățate, spălate bine și uscate. Este mai bine să consumi usturoi sălbatic în stare crudă, deoarece gustul și aroma devin mai slabe la prelucrare termică. Usturoiul sălbatic este foarte benefic, dar nu trebuie abuzat, doza zilnică de usturoi sălbatic nu trebuie să depășească 15-20 de frunze mari.