Toate fântânile trebuie dezinfectate!

0
31

În legătură cu ploile abundente care au avut loc pe teritoriul raionului şi scurgerile abundente de apă, ce poate nimeri şi în fîntîni, în scopul prevenirii diverselor maladii, ce pot fi transmise nemijlocit prin intermediul apei potabile ( boli diareice acute, hepatite, etc.), CSP Soroca vă atenţionează de necesitatea amenajării şi dezinfectării fîntînilor din teritoriul primăriilor şi vă recomandăm modalitatea de dezinfecţie a fîntînilor.

Dezinfecţia profilactică a fîntînilor şi a apei din ele se efectuează la finalizarea construcţiei, reparaţiei şi periodic o dată în an după curăţirea lor. Pînă la dezinfectarea fîntînii se determină volumul apei în m3. După determinarea volumului se efectuează pomparea apei din fîntînă. Apoi se efectuează curăţirea fîntînii prin înlăturarea obiectelor străine şi a nămolului acumulat. Pereţii fîntînii se curăţă de impurificări pe cale mecanică. Terminînd curăţitul şi dezinfectarea pereţilor fîntînii se aşteaptă umplerea ei cu apă pînă la nivelul obişnuit, după ce se efectuează dezinfectarea apei din calculul 300-400 gr la m3 apă de clorură de var. Cantitatea necesară de clorură de var se dizolvă la un volum mic de apă într-o găleată adăugînd apă şi amestecînd pînă la obţinerea unei suspenzii lichide uniforme. Soluţia căpătată se toarnă în fîntînă, se  ajită coborînd şi ridicînd găleata. Apoi fîntîna se închide pe un termen de 12 ore – timp ce nu se admite folosirea apei din ea.

După expirarea termenilor de contact cu preparatele dezinfectante proprietarul poate să petreacă analizele de laborator a calităţii apei la indicii doriţi la Centrul de Sănătate Publică a raionului contra plată.

Dacă veţi întreprinde aceste măsuri, calitatea apei din fîntîna Dumneavoastră precum şi starea sănătăţii, fără îndoială se vor îmbunătăţi considerabil.

Consultaţii adăugătoare pe problema abordată le puteţi primi la tel. 0-230-2-40-56; 0-230-2-34-46.

Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul “Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.


Articolul precedentPRODUSE VÂNDUTE ÎNAINTE DE A FI FABRICATE: ATENȚIE LA ETICHETĂ
Articolul următorSute de plante de mac crescute ilegal la Parcani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.