Tinerii voluntari au făcut curățenie pe malul Nistrului, iar cei mai activi vor merge într-o excursie: Vezi cum te poți implica și tu

0
289
Foto: AO Eco-Sor

Mai mulți tineri voluntari au curățat zonele din preajma râului Nistru, după ce nivelul apei în râu s-a ridicat și a dus la vale sute de kilograme de gunoi. Acțiuni de salubrizare au avut loc în municipiul Soroca, satul Trifăuți, Egoreni și vor urma în alte localități situate pe malul fluviului. Acestea au loc în cadrul proiectului ”Implică-te! Vom Reuși!”, implementat de Asociația Obștească ”Eco-Sor”.

Recent, copii și profesorii de la Școala Primară Trifăuți, dar și alți locuitori ai satului s-au mobilizat în cadrul unei acțiuni de salubrizare în preajma Nistrului.

  • Au participat Vacula Victoria – directoarea instituției, Pascari Veronica, Ivanov Diana – reprezentantă a Oficiului Poștal, Ivanov Vlada, Lozinschi Anastasia, Bruma Constanta, Mazur Loredana, Bruma Diana, Bruma Mariana- educatoare de la gradinita, Drumbravan Adrian, Ivanov Bogdan, Sochirca Ilinca, Valentina Jamba președinta AO ”Eco-Sor”, Veaceslav Burlacu- asistent de proiect: Implica-te si vom reuși!. 

Ridicarea nivelului apei din Nistru în luna iulie a avut consecințe nefaste asupra mediului. PET-urile  aruncate la Soroca de pe faleza municipală au fost duse de ape de-a lungul drumului ce leagă Zona de Odihna și satul Trifăuți, comuna Vasilcău etc. La fel s-a întâmplat cu gunoiștile neautorizate a gospodarilor din amonte.

”Noi am colectat plasticul și garafile din sticlă la data de 28 iulie, la aproximativ 2 km de la ieșirea din  localitatea Trifăuți. În total am adunat 15 saci de 240 litri pline cu deșeuri e acest fel”, ne-a comunicat Veaceslav Burlacu.

Potrivit sursei, copiii, voluntari ai acțiunii, au primit măști, mănuși, buclete, chipiuri cu logo-ul  proiectului și au fost instruiți cum să răsucească peturile ca acesta să nu ocupe volum mare. Astfel, copiii au demonstrat celor mari că prin curățenie mediul devine mai salubru, mai cu seamă bazinul Nistru cu apa pe care o consumăm zilnic.

”Această activitate vine să responsabilizeze cetățenii cu privire la poluarea râului Nistru, sporirea activismului civic local pe aspecte de protecție a mediului din raionul Soroca inclusiv a decidenților locali din satele Cosăuți, Egoreni, Trifăuți, Vasilcău și mun. Soroca”, mai spune domnul Burlacu.

 

  • Unele date arată că un recipient din plastic se descompune 450 de ani, iar cel din sticlă – un milion de ani.

 

Gunoiul colectat a fost transportat de către organizatori cu automobilul, ca mai apoi să fie depozitat la gunoiștea orășenească.

Asemenea activități au avut loc în luna iulie în localitatea Egoreni și vor urma urma în comuna Vasilcău, Cosăuți, municipiul Soroca. Cei mai activi participanți vor merge într-o excursie la stația de epurare din Orhei în luna septembrie, mai spun organizatorii.

”Scopul e ca cetățenii să inițieze campanii de advocacy pe aspecte de mediu în aceste localități, spre exemplu, ce ține de managementul deșeurilor și necesitatea construirii stației de epurare pentru Soroca- problema de mediu nr.1”.

Proiectul ”Implică-te! Vom Reuși! ” este susţinut de Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation – Moldova Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare Swiss Cooperation în Moldova Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale.

***

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articolul precedentSe caută director de grădiniță: Află detalii despre concursul pentru funcția vacantă
Articolul următor+120 cazuri noi de COVID-19 sunt confirmate astăzi, inclusiv la Soroca: Numărul deceselor în republică a ajuns la 800

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.