Tinerii soroceni, generația schimbării: De ce este important să mergem la Referendum ?

0
28

Tot mai mulți tineri din raionul Soroca, care în prezent își urmează studiile la instituții superioare de învățământ, fie la Chișinău, fie în diverse țări europene, au dorit să-și exprime prin intermediul Observatorului de Nord opiniile cu privire la parcursul european al Republicii Moldova.

Pentru tinerii care studiază în UE, diferențele dintre modul în care funcționează instituțiile publice din Europa și cele din Moldova sunt evidente. Aceștia văd zilnic cum funcționează sistemele educaționale moderne, care pe lângă burse de studiu, oferă tinerilor consiliere profesională și oportunități de stagii. De asemenea, tinerii văd cum statul are grijă de grupurile defavorizate, de oamenii în etate și de minorități.

Tocmai de aceea, ei își doresc ca Republica Moldova să urmeze un parcurs similar și să își creeze un viitor european, în care tinerii să nu fie nevoiți să plece din țară pentru a-și realiza visurile.

Marina Chișlari, originară din satul Șolcani, studentă la Universitatea Tehnică din Moldova Cu toții vrem schimbări, vorbim despre ele întruna, dar stăm cuminți în așteptarea lor deja mai bine de 30 de ani. Eventual, o dată la câțiva ani mergem la vot și acolo pasăm responsabilitatea de la un politician la altul. Când rezultatele nu ne plac, găsim vinovați – ba tinerii nu merg la vot, ba vârstnicii votează greșit, ba “Maia Sandu e de vină și în general politica e murdară și toți politicienii sunt la fel”. Cum să producem schimbări dacă rămânem în plasa acestor discursuri care descurajează și justifică indiferența față de politică? Eu cred că schimbarea ar trebui să o începem în noi, în gândirea și atitudinile noastre.

Conform datelor oficiale, 41% din tineri (cu vârsta între 14-34) se află peste hotarele țării, fie la studii sau la muncă, și cei mai mulți din ei desigur sunt în Uniunea Europeană, nu în Rusia. Acum e momentul ca fiecare să decidă de partea cui este, să decidă dacă vrea ca cei care au plecat să se întoarcă sau dacă vrea un trai mai bun pentru cei care au rămas. Răspunsurile le vom vedea pe 20 octombrie și ele vor hotărî soarta Republicii Moldova.       Da, îmi dau seama că mesajul “viitorul țării depinde de tine” impune o responsabilitate. și tocmai acum, mai mult ca niciodată e timpul să ne amintim că suntem maturi și e datoria noastră să ne asumăm responsabilitatea pentru alegerile pe care le facem. O alegere corectă pe pe 20 octombrie ne va asigura un viitor mai bun aici, acasă.

Tudor Buruian, originar din satul Alexandru cel Bun, studiază și muncește în Cehia

Pentru mine, în calitate de cetățean al Republicii Moldova, 20 octombrie nu este doar o zi importantă, ci chiar aș spune crucială. Rezultatele acestei zile ne vor marca atât prezentul cât și viitorul. Sunt pentru referendum și consider că această oportunitate de a alege drumul european, oferită de către guvernarea actuală, este cea mai valoroasă din ultimele 3 decenii. Din dorința de a avea o viață mai bună, studii de calitate și serviciu bine plătit, am plecat din țară și deja al doilea an sunt membru al comunității europene. Mă simt bine aici, dispun de orice serviciu, calitativ și la timp, de infrastructură modernă și prielnică pentru fiecare, mă simt liber și important, chiar și în pofida faptului că sunt străin. Paradoxal, îmi doresc totuși să revin acasă, dar și să regăsesc acolo aceleași beneficii de care se bucură cei din UE. Trăiesc zilnic cu speranța că odată ce mă voi întoarce, nu o să mai vreau să plec. E evident, însă, că nu toți din cei plecați, fiind bine stabiliți în țările europene, vor alege să se întoarcă. Totuși, sunt ferm convins că rezultatul pozitiv al referendumului și, bineînțeles, viitoarea noastră integrare în UE va putea preveni și stopa, măcar parțial, migrația moldovenilor.

Alexandru Leontoe, originar din satul Volovița, student la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Din perspectiva mea, ca student la universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar facilita accesul la un sistem educațional mai performant și la oportunități academice internaționale. Aș putea beneficia de burse și programe de schimb care să îmi deschidă noi orizonturi în carieră. Integrarea în UE ar simplifica procesul de recunoaștere a diplomelor și mi-ar oferi mai multe șanse de angajare în oricare dintre statele membre. Aș avea acces la resurse educaționale moderne și infrastructură universitară avansată. De asemenea, circulația liberă între România și Moldova ar deveni mai simplă, eliminând barierele birocratice. Astfel, aș putea contribui la dezvoltarea țării, având acces la cunoștințe și practici europene.

Cristina Ruban, originară din satul Șolcani, studentă la Universitatea de Stat din Moldova

Republica Moldova se confruntă cu provocări considerabile, fie că vorbim despre domeniul energetic, economic sau despre manipularea spațiului nostru informațional cu fake news-uri. În opinia mea, acestea pot fi depășite prin aderarea noastră la Uniunea Europeană. Acest pas este unul esențial pentru viitorul nostru prosper. Integrarea Moldovei în UE ar contribui la consolidarea democrației și a statului de drept – principiu cheie care stipulează supremația legilor; totodată, integrarea va presupune îmbunătățirea vieții cetățenilor. Practic vorbind, vor avea loc un șir de reforme în multiple domenii – al educației, sănătății, justiției, protecției sociale, acestea fiind necesare pentru alinierea legislației naționale la standardele europene.

Însă până a ajunge acolo, este nevoie să arătăm că ne dorim cu adevărat aderarea la UE, astfel încât acest ideal național să fie consfințit în Constituție.   Pentru a face asta posibil este nevoie să participăm cu toții la referendum. Acum mai mult ca niciodată avem nevoie de o decizie clară, asumată și susținută de majoritatea populației. Anume în acest mod ne pavăm drumul nostru spre bunăstare și stabilitate, eliminând din incertitudinile care dezbină societatea noastră.

Varvara Pereteatcu, originară din satul Băxani, studentă la Universitatea de Stat din Moldova 

Susțin cu fermitate aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și încurajez tinerii, dar și persoanele din celelalte categorii de vârstă să participe în număr cât mai mare la referendumul din 20 octombrie. Acesta este un proces de o importanță majoră, care poate aduce schimbări semnificative și pozitive pentru viitorul țării noastre. Participarea tinerilor la referendum este esențială pentru a asigura reprezentarea intereselor lor în procesul decizional. Noi, tinerii, trebuie să ne simțim mândri că avem acest drept, că îl putem exercita și că ne putem face vocea auzită.

Un prim beneficiu al aderării e că vom putea prelua multe politici eficiente din statele membre ale UE. De exemplu, Slovenia este una dintre cele mai avansate țări în gestionarea deșeurilor, având obiective ambițioase de reducere și reciclare a acestora. În calitate de stat membru al UE, Moldova va putea coopera cu Slovenia, implementând politici similare pentru a îmbunătăți gestionarea deșeurilor și a reduce din impactul poluării asupra mediului.

Mihaela Zaim, Originară din satul Băxani, studentă la ULIM

Participarea la vot este importantă pentru noi, pentru a ne asigura că vocea noastră contează în deciziile țării. Prin vot, influențăm viitorul politic și economic al Republicii Moldova. Absența la vot înseamnă pierderea unei oportunități de a schimba lucrurile care ne afectează viața de zi cu zi. Votul este un drept democratic, dar și o responsabilitate civică. Participând la vot, ne implicăm direct în deciziile care vizează soarta țării. Referendumul oferă șansa de a exprima direct părerea noastră pe teme importante. Fiecare vot contează în procesul de dezvoltare al societății.

 


Articolul precedentSTOPFALS! PREZINTĂ ADEVĂRUL DESPRE INTEGRAREA R. MOLDOVA ÎN UE
Articolul următorSTOPFALS! ПРЕДСТАВЛЯЕТ ПРАВДУ ОБ ИНТЕГРАЦИИ Р. МОЛДОВА В ЕС

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.