Soroca găzduiește tabăra fotografică organizată de Internews și National Geographic

0
92

În această săptămână la Soroca se desfășoară o tabără fotografică deosebită, eveniment la care au dorit să participe aproape 300 de tineri. Doar 20 de norocoși din diverse colțuri ale Republicii Moldova, inclusiv 3 din Soroca, au fost acceptați și au venit pentru a fi ghidați în lumea fotografiei de experți de la National Geographic Society.

Prin această tabără organizatorii și-au propus educarea mediatică prin imagini, astfel ca fotografii amatori să învețe diverse tehnici de creare a istoriilor vizuale. Genericul taberei este diversitatea culturală, etnică și conviețuirea etnilor într-o comunitate prietenoasă precum este Soroca.

Tabăra a avut atât componenta teoretică cât și practică, așa că tinerii au putut demonstra prin imaginile făcute că au înțeles ce le-au povestit fotografii cu experiență. Participanții au fost echipați cu camere foto și accesoriile necesare, așa că pe parcursul ultimelor zile tinerii împărțiți în patru echipe și însoțiți de fotografii de peste ocean Matt Moyer, Dominic Bracco, Ayigan Tonato Peterson, Elfadl Jessica și Erika Larsen au putut fi zăriți în orașul Soroca și prin satele Șolcani, Rublenița, Cosăuți și Bădiceni.

Aceștia au căutat să întrezărească în rutina personajelor diverse povestiri pentru reportaje fotografice. Astfel au surprins poveștile oamenilor de la noi cu bune și rele, captând imagini din viața lor cotidiană.

Astăzi urmează să aibă loc prezentarea finală a lucrărilor tinerilor fotografi, la care urmează să participe Karen Hilliard, șefa USAID Moldova, Corina Cepoi, director Internews Moldova, autoritățile locale, liderii comunităților etnice, reprezentanți ai mai multor instituții din Soroca și cel mai important — eroii fotografiați.

Matt Moyer, fotograf, conducătorul Taberei foto National Geographic de la Soroca:
“Suntem la Soroca în parteneriat cu Internews pentru ai învăța pe copii să fotografieze. Mi-a plăcut foarte mult să fim aici și să interacționăm cu acești studenți și a fost foarte interesant să intrăm în contact cu diferite minorități și grupuri. Noi ne-am dorit o localitate bazată pe o diversitate multietnică și multiculturală ca să arătăm această diversitate. Am văzut cum studenții de aici văd Moldova, cum au redat diversitatea și frumusețea din perspectiva lor. Nu prea am cunoscut înainte de asta Republica Moldova, nu am mai fost aici, dar iubesc foarte mult să merg în locuri noi și să întâlnesc oameni noi. A fost o experiență minunată”.

Oxana Iuteș, vicedirector Internews Moldova:
“Ideea de a venit la Soroca a apărut după ce Internews a câștigat proiectul “Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” finanțat de USAID. Aveam scrisă această componentă de organizare a unei tabere foto National Geographic în Republica Moldova, fiindcă este o practică și o experiență foarte
bună. Ne-am gândit să facem ceva deosbit, să arătăm că există o diversitate care conlucrează, convețuiește, interacționează pozitiv și am decis că venim la Soroca pentru că este o locație istorică, frumoasă și cu oameni deosebiți”.

Adriana Bogdan, participantă din Crihana Veche, Cahul:
“A fost foarte interesant luând în considerație că am învățat setările camerei foto. Știu deja cum să fotografiez  corect, din ce racurs, cum folosim lumina și culorile. Nu cunoșteam deloc aceste lucruri pe care le-am aflat în decurs de câteva zile. Am învățat că din fotografii poți crea o istorie și trebuie să o gândești mai întâi vizual, ca apoi să ai o imagine concretă”.

Timur Topilschii, participant din Soroca:
“Eu am învățat foarte multe în ceea ce privește fotografia. Cum să fotografiezi corect, cum se folosește diafragma și
altele. Eu sunt dansator și la unele concerte deseori trebuiesc fotografi și eu poate voi face fotografii acolo. Până acum nu știam aproape nimic, iar acum deja știu mult mai multe și tare mi-a plăcut la tabăra foto”.

Vedeți mai jos câteva dintre fotografiile realizate de tinerii participanți la tabără:

© 2018 Tatiana Craveț
© 2018 Alexandr Bolgar
© 2018 Eugeniu Polisciuc.
© 2018 Maxim Tcaci.
© 2018 Oxana Știrbu.
© 2018 Sava Duminică.
© 2018 Timur Topilschii.
© 2018 Tudor Trifan.
© 2018 Vlada Urmaci.
© 2018 Adriana Bogdan
© 2018 Alexandru Costin.
© 2018 Alina Topal.
© 2018 Constantin Prodan.
© 2018 Daniel Țîcu.
© 2018 Gheorghe Gustei.
© 2018 Ion Deviza.
© 2018 Liubovi Tabunșcic.
© 2018 Nicolae Gaiduc.

Internews a organizat anterior, în parteneriat cu National Geographic, tabere fotografice în Crimeea (Ucraina), Pakistan, Bosnia și Herzegovina, Sudanul de Sud și Kenya. Acest program de instruire este organizat în cadrul proiectului “Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.


Articolul precedentFotografia zilei: Scări cu sens
Articolul următorMETEO: Vremea la final de săptămână
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.