În perioada 1-10 mai, în localitatea Șeptelici, au fost plantați 50 de ari de puieți de stejar roșu, informează Centrul Național de Mediu. Acțiunea face parte din activitățile CNM de plantare a copacilor, pentru a extinde suprafețele împădurite și a micșora cele care sunt supuse degradării.
Activitatea a fost posibilă datorită conlucrării cu AO ”Eco-Sor” și Primăria Şeptelici și Gospodăria silvică Soroca, care a realizat plantarea și îngrădirea terenului, se arată într-un comunicat.
”Fiind constrânși de situația complexă instituită nu numai în țara noastră, dar și în întreaga lume, cauzată de virusul COVID19, în acest an nu am putut implica voluntarii și persoanele interesate în această activitate. În condiții de maximă siguranță și distanțare socială , în localitatea Șeptelici, pe malurile râulețului Iorjnița (afluent al Nistrului) în perioada 1-10 mai, au fost plantați 50 de ari de puieți de stejar roșu. Acum cel mai responsabil lucru e să permitem acestor arbori să crească mari. Suntem plini de speranță că șeptilicenii vor respecta promisiunea: ”Aici va fi pădure!”, menționează organizatorii.
Prin plantarea arborilor se poate acționa indirect la prevenirea eroziunii solului cauzate de ploaie și vânt, spun specialiștii. Ploaia și vântul sunt două forțe primare de eroziune care afectează solul gol. Pe măsură ce cad de pe înălțimi, picăturile de ploaie câștigă putere și impuls, care este suficient de puternic pentru a pătrunde în sol odată ce au lovit solul. Pe de altă parte, dacă pământul este uscat, vântul poate face pagube semnificative. Copacii sparg picăturile mari de ploaie și le slăbesc puterea, în timp ce rădăcinile țin solul împreună și îl protejează de efectele vântului.