SCRISOARE DESCHISĂ:
Anul acesta, Organizația obștească Cernobîl din Moldova a marcat jubileul de 30 de ani de la fondare, iar în anul viitor se vor împlini 35 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Este foarte binevenită Dispoziția Guvernului nr. 85 din 29.04.2020 „Cu privire la comemorarea în 2020 a Zilei comemorării victimelor catastrofei de la CAE Cernobîl” și aprobarea Planului de acțiuni (Anexa nr. 2 cu 17 acțiuni concrete). În numele participanților, îmi expun speranța că la sfârșit de an, totuși, în Soroca, va fi edificat un monument, omagiu participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, ca și în alte raioane, cu mult mai mici ca Soroca și cu un buget cu mult mai inferior ca al Sorocii.
Cândva, d-nul A.Cimbriciuc a dorit să se implice, personal, la soluționarea problemei, dar cineva din conducere s-a opus: ”De ce A. Cimbriciuc, ce APL nu este capabilă?” Sincer, știind caracterul domnului A. Cimbriciuc, dacă se accepta propunerea Dumnealui, monumentul deja era edificat.
Problema, care se trage de decenii, deja parcă a început să se soluționeze, cu suportul Conducerii Raionului, municipiului și al consilierilor, care s-au pătruns de responsabilitate. Regretăm doar că unii specialiști din APL, care cunosc despre Cernobîl poate numai din auzite, așa și nu au conștientizat că monumentul nu este nici business, nici nu este proprietate privată și nu are colorit politic, chiar nici statut de municipal sau raional ca și alte monumente din Soroca.
Pentru unii „consultanți”, „specialiști și experți în domeniu”, dorim doar să Vă informăm că, strada unde va fi amplasat monumentul, este în municipiul Soroca, monumentul este dedicat participanților din Soroca și nu este proprietate privată a organizației „Cernobîl”, municipiul Soroca fiind parte a raionului Soroca.
Se vehiculează că nu este legitim ca Consiliul să aloce bani pentru un monument, care, de fapt, va înfrumuseța orașul Soroca. Dacă nu sunt bani pentru monument, Vă rugăm doar amenajați sectorul unde va fi instalat monumentul, consolidați fundamentul. Infrastructura deja ține de competența APL și nu contravine Legislației.
Dacă e să răscolim prin memorie, în mun. Soroca și r-nul Soroca au fost construite monumente cu acordul APL și totul a fost legal. Stranie logică. Când, prin Ordin, am fost trimiși în zona de înstrăinare, când mulți au murit acolo, mulți au murit în rezultatul bolilor cauzate de radiație, mulți au devenit invalizi, atunci totul a fost legal, dar azi, când în memoria acestora trebuie edificat un monument, nu se încadrează în norma legală, adică este ilegal…
Este o absurditate… După noi, nu prea este corectă nici exprimarea: „Construiți-Vă monumentul voi”. Noi, participanții, deja ne-am adus contribuția, dar este puțin înjositor, când unii, din pensia de invaliditate lunară, care valorează aproximativ cât o indemnizație de câteva ore de activitate la ședință a unui consilier, au contribuit pentru monument. Asta ar fi ca și cum copiii le-ar spune părinților: „Că voi ați lucrat o viață întreagă pentru noi, iar acum făceți-vă singuri monument, deoarece noi nu avem bani, în schimb, noi Vă vom arăta locul la cimitir unde să-l faceți și vom monitoriza ca nu cumva să se încalce Legislația.”
E puțin rușine, dar… Organizația „Cernobîl” din Soroca s-a adresat la toți agenții economici prosperi din Soroca, la cei ce sunt nominalizați ca cei mai buni antreprenori ai municipiului și raionului, dar credem că din cauza Pandemiei Covid-19, acest lucru puțin s-a stopat. De aceea, încă o dată, Vă reamintim rechizitele bancare ale organizației, pentru cei, care doresc să pună umărul și le mulțumim colectivelor de la Colegiul „Mihai Eminescu”, SRL „Polimer”, IP Colegiul Tehnic Agricol din Soroca ș.a., care au reușit s-o facă până la Pandemie.
AO Uniunea Cernobîl din Moldova Soroca
cf 101362001296
IBAN MD11EN000002224110786899
BC „Energbank” SA suc. Soroca
cb ENEGMD22899
Ne-am adresat la multe ambasade. Un răspuns frumos și diplomatic l-am primit de la Conducerea Regiunii Vinița, care a salutat construcția unui monument și ne-au îndemnat să „ne adresăm la APL din Soroca, ca ei să se adreseze la APL din raionale vecine, care deja au înălțat monumente asemănătoare, să preia experiența”.
Fiind consilier raional, țin minte, că de câteva ori am donat îndemnizația de consilier de la o ședință, pentru a soluționa unele probleme, când nu erau bani în buget. Asta a fost benevol și nu poate fi propusă consilierilor actuali, deoarece acum nu sunt consilier, dar, totuși, ar fi o soluție, pentru ca până la sfârșitul anului, să fie edificat monumentul.
Foarte mult aș dori, ca până la sfârșitul anului 2020, declarat prin Dispoziția Guvernului Nr 85 din 29.04.2020, an de comemorare a victimelor catastrofei de la CAE Cernobîl, APL Soroca să informeze Guvernul, că la Soroca a fost ridicat un monument. Respectiv, nu aș vrea ca la sfârșit de an APL să raporteze la Guvern, că „întru realizarea Dispoziției Guvernului nr. 85 din 29.04.2020 „Cu privire la comemorarea, în 2020, a Zilei comemorării victimelor catastrofei de la CAE Cernobîl”, Vă informăm că APL Soroca le-a sugerat participanților ideea ca aceștia, din pensiile lor, să-și construiască monument, singuri, dar ei, din careva motive, nu au reușit…”
„Eroii nu se uită, nici tragicul Calvar, Cernobîl e o rană de sânge nuclear”.
Constantin Nesterenco, participant la lichidarea consecințelor avariei de la CAE Cernobîl