Teritoriul Republicii Moldova este împărțit în trei zone seismice, partea de sud este cea mai puțin stabilă regiune, iar zona de nord-est, printre cele mai sigure. Municipiul și raionul Soroca sunt astfel printre cele mai puțin primejdioase locuri din republică, aceasta inclusiv datorită stâncilor ce au acest “rol” protector, dar și distanței ceva mai mari față de Vrancea, unde cel mai des sunt localizate epicentrele cutremurelor din regiunea noastră.
“Faptul ca Soroca este în zona cu intensitatea seismică 6, înseamnă că efectul unui seism major, ar fi mai redus. În general cerințele față de edificarea construcțiilor în zone cu intensitatea seismică de 6, 7 și 8 sunt diferite. Deci Soroca se află în zona cu cea mai mică intensitate seismică din republică. La Soroca este aproape amplasat fundamentul cristalin, ceea ce este mai stabil și condițiile geotehnice sunt mai stabile. În comparație cu zona unde pachetul de roci moi este semnificativ și poate genera rezonanța terenului, ceea ce sporește seismicitatea. Vorbind mai pe înțelesul tuturor, pe stâncă orice construcție este mai stabilă decât pe argilă” ne-a declarat Igor Nicoara, Directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Universității de Stat din Moldova.
Alături de Soroca, în zona cu cea mai mică intensitate seismică din Republica Moldova se află orașele Ocnița și Briceni, iar Florești, Drochia, Bălți, Chișinău, Ungheni, Orhei, ș.a. sunt în zona medie. În zona cu cea mai mare intensitate seismică dintre Nistru și Prut sunt orașele Leova, Cahul, Cantemir, Vulcănești și Comrat.