La 12 septembrie 2022, Kp.md a publicat știrea „В парламент, правительство и президентуру Молдовы дадут тепло в числе первых – власть не должна мерзнуть!” (în traducere: „Parlamentul, Guvernul și Președinția Moldovei vor fi primi căldură prioritar – autoritățile nu trebuie să înghețe!”). Autoarea articolului a făcut trimitere la un comunicat de presă al S.A „Termoelectrica”, în care se menționează că „în total, clădirile a 12 instituții ale statului vor fi reconectate la centrala termică, inclusiv: Parlamentul, Președinția, CEC, Ministerul Muncii și Protecției Sociale etc.”. În comunicatul Termoelectrica nu este prezentată lista completă a edificiilor care vor fi reconectate la sistemul centralizat de termoficare, iar Kp.md nu s-a documentat suplimentar, speculând doar că „autoritățile nu trebuie să înghețe!” și vor avea căldură prioritar.
Despre ce instituții publice este vorba?
Portalul Stopfals.md a solicitat informații suplimentare de la S.A „Termoelectrica”, iar potrivit răspunsului oficial al furnizorului de agent termic, vor reveni de la sistemul de încălzire autonom la cel centralizat 8 instituții din domeniul medico-social, inclusiv:
- complexul de clădiri al Întreprinderii de Stat „Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare”;
- complexul de clădiri al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică;
- complexul de clădiri al Clinicii „Emilian Coțaga” a Instituției Medico-Sanitare Publice Institutul Mamei și Copilului;
- Centrul de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă;
- Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare a Cancelariei de Stat;
- Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii;
- Centrul de Reabilitare pentru copii cu handicap sever al aparatului locomotor;
- Azilul republican pentru persoane cu dizabilități și pensionari.
Aceste instituții nu au fost menționate în articolul publicat de Kp.md.
Potrivit informației confirmate de Elena Junghina-Bolşenco, șefa Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice a S.A „Termoelectrica”, celelalte 4 instituții care vor fi conectate la încălzirea centralizată sunt:
- complexul de clădiri al Parlamentului;
- Președinția Republicii Moldova,
- Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei;
- Comisia Electorală Centrală.
Din această informație, vedem că edificiul Guvernului nici nu figurează în listă, așa cum s-a menționat în articolul Kp.md.
Mesajul indus de articol este total distorsionat, deoarece în realitate, este vorba de reconectarea a 12 edificii de la sistemul de încălzire autonom la cel centralizat, ceea ce va contribui la reducerea consumului de gaze în contextul crizei energetice.
A doua zi, Kp.md a publicat un alt articol la aceeași temă, în care accentele sunt schimbate, dar la fel nu se precizează care sunt acele 12 instituții publice.
Speculații și pe rețelele sociale
Manipularea a continuat și pe pagina de Facebook a KP, unde a fost diseminat mesajul că instituțiile de învățământ ar trebui să mai aștepte căldură: „Детские сады и школы подождут: Первым отопление дадут в парламент, правительство и президентуру Молдовы – власть не должна мерзнуть (în traducere: „Grădinițele și școlile vor aștepta: Parlamentul, Guvernul și Președinția Moldovei vor primi încălzire primele – autoritățile nu trebuie să înghețe”). Postarea de pe Facebook a fost distribuită de 95 de ori, fiind însoțită de mesaje care critică autoritățile.
Majoritatea instituțiilor de învățământ din Chișinău sunt conectate la sistemul centralizat de termoficare
De fapt, nu autoritățile centrale decid când va fi livrat agentul termic în instituțiile de învățământ. Această decizie este de competența autorităților locale, în gestiunea cărora sunt școlile și grădinițele. Solicitat de portalul Stopfals.md, Andrei Pavaloi, șeful-adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) din municipiul Chișinău, a explicat că majoritatea instituțiilor de învățământ din municipiul sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire: „La noi în mare parte sunt centralizate, dar avem și pe gaz (n.r conectate al sistemul de termoficare pe gaz). În municipiu avem următoarea situație: 265 de blocuri ale instituțiilor educaționale sunt conectate la rețeaua termică centralizată, 17 instituții – la rețeaua termică pe gaz, iar 2 instituții au sistem care utilizează combustibil solidr”. El a mai specificat că sezonul de încălzire va începe după ce va emisă o dispoziție a Primăriei în acest sens. „Nu am avut discuții. De regulă se emite o dispoziție de către primărie prin care se începe sezonul de încălzire. Nu avem încă nici o informație când va începe sezonul de încălzire”, a spus șeful-adjunct al DGETS.
S.A „Termoelectrica” este principalul producător de energie electrică și termică din țară, distribuitor și furnizor de energie termică din municipiul Chișinău. Întreprinderea deține un important sistem de instalații termoenergetice, care asigură peste jumătate de milion de beneficiari ai încălzirii centralizate din municipiul Chișinău.
Alina PROCOPCIUC, Valentina SURUCEANU,
studente Școala de Jurnalism din Moldova, pentru Stopfals.md