Soroceanul Nicolae Bulat a devenit Cetăţean de onoare al judeţului Buzău. Detalii

0
65

Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, a primit, la 28 martie, titlul de „Cetăţean de onoare al Judeţului Buzău”.

Decizia a fost adoptată de Consiliul Județean Buzău la propunerea preşedintelui Fundaţiei pentru copii „Sfântul Sava” din Buzău, părintele Mihail Milea, care este și Cetățean de onoare al raionului Soroca. „Dragii mei, mare este Dumnezeu și este o mare sărbătoare la 101 ani de la acest mare eveniment istoric când Basarabia a început Marea Unire cu Patria Mamă, a menționat în cadrul ședinței solemne preotul Mihail Milea. La acest eveniment avem bucuria să-l avem aproape pe domnul Nicolae Bulat, care este un rebel din Soroca, portavoce a românismului, care este un brand pentru Soroca. Imediat asociem Cetatea Soroca și în cetate se află Nicolae Bulat, care este un mare român, un pilon al neamului românesc, al limbii române, pe care o stăpânește foarte bine, deși este într-un spațiu unde imperiul sovietic a luptat pe viață și pe moarte să schimbe dulceața limbii noastre române”. La eveniment Nicolae Bulat a fost însoțit de soția Valentina și primarul municipiului Soroca, Victor Său. Inițiativa de acordare a acestui titlu onorific a fost acceptată de autoritățile buzoiene și consilierii județeni, argumentul principal fiind că Nicolae Bulat este un susținător al românismului de pe ambele maluri ale Prutului și este în slujba unui ideal de suflet: Unirea României cu Republica Moldova. „Noi am găsit posibilitatea să-i dăm Cezarului ce este a Cezarului, să-l onorăm cu titlul de „Cetăţean de onoare al Judeţului Buzău” pe un om absolut deosebit, care din când în când își aduce aminte de vremurile lui Ștefan cel Mare, fiind și pârcălabul Cetății Soroca, pe care toți ați vizitat-o când am mers împreună la ședința comună din Soroca, a subliniat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău. Nu pot să nu reamintesc aici că un mare merit pentru votul pe care-l dăm noi astăzi îl au doi domni din dreapta mea, mă refer la părintele Mihail Milea și, nu în ultimul rând, la domnul general Gheorghiță Vlad, care au fost cei care ne-au impulsionat pe noi să aducem un mic ajutor pentru domnul Nicolae Bulat, ca să publice o carte, care este practic un manual de istorie”. Cartea despre care a pomenit oficialul este cel mai recent volum al lui Nicolae Bulat, intitulat „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”. Cartea a fost publicată și lansată la Buzău, iar mai apoi va fi lansată și în Soroca. „Cu marele ajutor al părintelui Mihail Milea și a generalului de divizie Gheorghiță Vlad am publicat la Buzău cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”, ne-a spus Nicolae Bulat. Satul meu a purtat numele comuna General Poetaș în perioada interbelică, iar eu am avut mulți ani la mine în familie o relicvă legată de numele Generalului Stan Poetaș și anume un sigiliu poștal al comunei General Poetaș pe care noi l-am găsit întâmplător. Datoria mea era să scriu despre această personalitate, deoarece de pe când eram încă un copil curios, prin anii ’70, îmi era interesant de ce satul meu i-a purtat numele, cine a fost acest general etc.”.
Menționăm că printre cetățenii de onoare ai județului Buzău sunt interpretul de muzică populară Benone Sinulescu, tenismanul Ilie Năstase și fostul prefect al județului Soroca, Ana Bejan.


Articolul precedentÎn comparație cu celelalte state din regiune, Republica Moldova are o datorie publică relativ mică
Articolul următor7 APRILIE 2009: Cine i-a furat zâmbetul lui Eugen, tânărul care credea că va trăi 101 ani?
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.