Buna guvernare prin ochii soroceanului Cătălin Tcaciuc, elev la LT „Constantin Stere”

0
151
Foto: md.undp.org

 

Garanții/Realități

Șaisprezece tineri și-au prezentat propriile soluții pentru reducerea corupției, în cadrul unui concurs de materiale video. Plățile ilegale în învățământ, cadourile electorale, corupția în sistemul vamal și la acordarea permiselor de conducere sunt doar câteva dintre subiectele abordate de o serie de 16 video elaborate de tinerii care fac parte din „Clubului Ideilor anticorupție”, organizat de PNUD și CNA, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, se arată într-un comunicat publicat de PNUD Moldova.

Tinerii și-au propus să atragă atenția publică asupra domeniilor afectate de corupție și să ofere propriile soluții pentru reducerea acestui fenomen. Cele mai bune materiale, selectate de publicul larg, au fost premiate astăzi, iar învingătorii s-au ales cu unul dintre cele cinci premii: un ceas inteligent, două boxe portabile și două baterii externe. De asemenea, în baza numărului de voturi, trei dintre tineri au obținut un loc în echipa voluntarilor anticorupție din cadrul CNA.

Printre învingători este și soroceanul, Cătălin Tcaciuc (16 ani) de la Liceul Teoretic „Constantin Stere”. Concurentul a reușit să acumuleze 2346 de voturi, pentru produsul său video. Cătălin a ales o metodă inedită pentru a-și promova mesajul prointegritate – a compus și filmat un video în stil rap, în care vorbește despre corupția din sistemul vamal. Ca să promoveze produsul, tânărul a desfășurat o adevărată campanie pe rețelele de socializare dar și în ziarul local Observatorul de Nord și site-ul observatorul.md.

Tânărul a ținut să mulțumească pe această cale tuturor celor care l-au votat în concurs și  menționat că  și în continuare va duce mesajul anticorupțieși va desfășura activități tematice printre tinerii din Soroca.

 

  • Cătălin Tcaciuc: “Clubul Ideilor Anticorupție – o experiență inedită, deosebită. La început am crezut că greu va fi de realizat produsul video, dar nu e așa, cel mai greu a fost să acumulezi voturile, să fac o “campanie de promovare” a produsului cu care m-am înscris în concurs. În prima zi de lansare a Clubului, am participat în live, spunând de ce am decis să participi la acest proiect. Am spus o frază care o mai țin minte și acum: Oamenii dau mită, pentru a-și asigura un serviciu mai calitativ din partea altor persoane.E naiv să credem că un stat corupt va combate corupția. Avem nevoie de oameni onești, sinceri, integri, care ar aduce schimbarea, deoarece corupție nu este arma oamenilor deștepți, inteligenți, ci a celor mediocri, lipsiți de scrupule. Oamenii mereu doresc o schimbarea, dar rareori se implică în implementarea acestei schimbări. Fiind elev în I.P.L.T. “C. Stere”, aș dori să vin cu îndemnul acestui scriitor, om politic, care zice: ” Fă-ți din propria conștiință un judecător”.Această victorie a însemnat foarte mult pentru mine. Mi-a dat destula motivatie pentru a fi implicat în mai multe proiecte, din diferite domenii. As dori sa le multumesc organizatorilor, formatorilor pentru tot ce ne-au invatat. Multumesc foarte mult sustinatorilor care m-au votat. MULȚUMESC MULT TUTUROR! “

 

Clubul Ideilor Anticorupție a fost creat în perioada aprilie – mai 2020 și numără peste 70 de membri din toate raioanele țări. Toți tinerii au participat la instruiri despre prevenirea corupției și importanța integrității, au învățat să formuleze mesaje anticorupție, care să ajungă la public, dar și să realizeze produse media, videouri, imagini prin care să-și exprime ideile lor prointegritate. Șaisprezece participanți și-au înscris produsele în concurs. Materialele au putut fi votate prin intermediul platformei www.tineri.

  • Învingătorii concursului sunt Daniela Golban, Ariana Osipov, Cătălin Tcaciuc, Andreea Covganeț și Alexandra Pâslaru.

„Clubul ideilor anticorupție” se înscrie în proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.


Articolul precedentOrganizaţia Meteorologică Mondială nu mai are nume pentru furtunile tropicale: poate-i propunem unul de al nostru?
Articolul următorTop 10 filme SF din toate timpurile, pe care l-ai privi și azi?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.