Soroca ar putea fi inclusă într-un traseu turistic pentru ucraineni

0
73

Valerii Anohin, ghid la clubul turistico-sportiv “Veslo” din Cernăuți (Ucraina), s-a aflat pentru două zile la Soroca, timp în care a vizitat orașul, dar și câteva obiective turistice din raion. Domnul Anohin ne-a spus că cercetează perspectiva creării unui traseu turistic în or. Soroca și alte obiective turistice din apropierea orașului, pentru turiștii din Ucraina. În interviul ce urmează, domnul Anohin povestește prin ce l-a impresionat Soroca, dar și despre neajunsurile observate din perspectiva unui turist.

— Bine ați venit la Soroca! Domnule Anohin, ce ați reușit să vizitați în raionul Soroca și ce impresii ați adunat?

— În primul rând, am văzut Cetatea Soroca, ne-a impresionat plăcut. Am fost informați că a fost restaurată și că lucrările vor continua. În cetate ar fi binevenită amenajarea unui muzeu al armelor medievale, tablouri sau piese vestimentare. Ele s-ar privi bine între acești pereți și ar atrage turiștii. Bucură faptul că Cetatea găzduiește festivaluri și evenimente culturale, e foarte bine.
Cât despre orașul Soroca, am observat pe străzile centrale multe coșuri pentru gunoi, este bine, asta e important, dar lipsa veceurilor publice este un mare neajuns. Totodată, ar fi binevenite mai multe indicatoare, panouri informative pentru turiști, de dorit în trei limbi: română, rusă și engleză. Oamenii sunt binevoitori și ne ajută, dar turiștii trebuie să aibă informații pentru a se orienta în oraș, panouri cu indicarea distanței până la obiectivele turistice, sunt foarte utile. Am observat pe străzi că unele inscripții sunt dublate în limba rusă, dacă excludem politicul, în spațiul CSI, limba rusă are rol de limbă de circuit internațional și asta e bine, e comod, dacă va fi engleza, va fi și mai bine. Țin să menționez că oamenii sunt foarte receptivi. Am întâlnit doar oameni pozitivi, care ne-au ajutat cu transportul, cu cazarea, fără să accepte recompensă.

— În calitate de turist, cum apreciați infrastructura orașului, serviciile de transport și de alimentație publică?

— Am văzut multe microbuze, e destul de comod și la preț. Și în cafenele preţurile sunt accesibile, am luat prânzul aici, e un pic mai scump ca în Ucraina, dar cred că depinde de inflație, leul e mai scump acum. Mi-a plăcut deservirea la restaurantul în care am fost, sunt amabili și neinsistenți.
La capitolul drumuri e slută treaba, am venit pe la Briceni, Lipcani și am mers pe un traseu foarte rău. Soroca are ce învăţa de la or. Cernăuți, unde există tendința ca trotuarele din centrul urbei să fie pavate cu plăci pentru trotuar. Este o soluție bună, ne-am obișnuit cu plăci și deja nu ne place asfaltul. Ne-a plăcut mult la voi str. Independenței, e liniștită, frumoasă, toamna cred că e superbă, dar ar fi și mai bine dacă ar fi pavată cu plăci pentru trotuar, integral. Este mult mai frumoasă și mai ușor de îngrijit.
Lumânarea Recunoștinței ne-a impresionat enorm. Clasicul moldovenesc Ion Druță a făcut un lucru măreț, este un obiectiv turistic. Am fost uimiți să vedem seara târziu multă lume acolo. Este bine gândită prezența băncilor, coșurilor pentru gunoi și a veceului public, undeva mai departe este. Este pază, ordine în jur și curat. Peisajul văzut de la Lumânare este de-a dreptul impresionant.

Valerii Cernauti

— Un loc ce deosebește Soroca de alte orașe din Moldova este cartierul Dealul țiganilor. Ați reușit să-l vizitați?

— Bineînțeles. Mai ales că în ajun văzusem un serial despre familia baronului Artur Cerari, la o televiziune din Ucraina. Un film de ficțiune, dar care trezește interes. Am făcut o plimbare, dar, sincer să fiu, după palatele din Cernăuți, nu sunt prea impresionat. Poate pentru alții această eclectică, mix de stiluri prezintă interes, dar dacă sincer, sunt bizare și haioase, mai cu seamă aceste cupole aurii. Deși, probabil, în asta este un anumit colorit.

— După cele văzute, cum credeţi, ce șanse are Soroca să fie inclusă într-un traseu turistic pentru ucrainenii din Cernăuți?

— Potențialul turistic al Sorocii este destul de înalt. Demult planificam o vizită de studiu. Mă bucur că am întâlnit oameni care ne-au sugerat să vizităm și mănăstirea Rudi, și peștera din localitatea cu același nume. Cred că le vom include într-un traseu comun la Soroca.
Având în vedere că or. Soroca este amplasat pe malul râului Nistru, ar fi binevenite niște distracții pe apă, precum plimbări cu barca, iahtul pentru turiști. Aici nici măcar catamarane nu sunt. Dar acesta poate fi un venit în plus pentru oraș.
O cafenea pe malul Nistrului, unde s-ar servi bucate din pește ar fi foarte populară, cred. Știu că se desfășoară multe festivaluri, în acest context trebuie de profitat la maxim de faptul că nu există vize între Moldova și Ucraina și de invitat colective folclorice din Ucraina la evenimente, de realizat schimb intercultural.

Potențialul turistic al Sorocii este destul de înalt. Demult planificam o vizită de studiu. Mă bucur că am întâlnit oameni care ne-au sugerat să vizităm și mănăstirea Rudi, și peștera din localitatea cu același nume. Cred că le vom include într-un traseu comun la Soroca.

— În plan financiar, este costisitoare o călătorie la Soroca pentru un locuitor din Cernăuți?

— În principiu e accesibil, doar că acum în Ucraina este o situație economică grea, hrivna ucraineană este foarte ieftină. Dar o persoană angajată și-ar putea permite așa o vizită pe final de săptămână cu condiții normale, fără excese.

— Ce ați mai remarcat la Soroca?

— Am atras atenția la prețuri. Fructele la voi sunt foarte ieftine, dacă să le comparăm cu cele de la noi. Practic la jumătate de preț. Dacă era posibilitate, probabil, luam cu noi mai multe.

— Cum v-ați informat despre Soroca, atunci când vă pregăteați vizita? Există suficientă informație accesibilă pentru turiști despre orașul nostru?

— Trebuie să spun că nu. De obicei mă informez de pe forumurile turistice, unde scriu oamenii care călătoresc de sine stătător. Ei fac schimb de informații și impresii. Am găsit un forum despre or. Soroca. Uimitor fapt că majoritatea forumurilor sunt în limba rusă și scriau turiști din Rusia care au vizitat orașul. Dar informații despre or. Soroca sunt foarte puține. Spre exemplu, am accesat site-ul oficial al Sorocii la rubrica „cultură”. Deși nu cunosc limba română, credeam că traduc, dar acolo lipsește informația. La fel și la alte rubrici, sunt goale. Pe site trebuie să existe informații, preferabil în câteva limbi. Totodată, dacă vreți să atrageți turiști, publicați agenda festivalurilor, unde să scrie clar ce, când și unde va avea loc. Pe portalul orașului nostru, spre exemplu, este rubrica: „Pentru turiști”, care include orarul de lucru al obiectivelor turistice ș.a. informaţii importante pentru turiști.

— În final, veți recomanda or. Soroca turiștilor din Ucraina?

— Indubitabil. Deja mă gândesc cum să servesc aceste informații, cum să facem un traseu. Având în vedere că RM este un stat mic, aici totul este aproape, cel puțin pentru noi, ucrainenii, distanța de 50 km, spre exemplu, nu se consideră mare. Astfel, poate fi creat un program pentru două zile, cu vizitarea și a obiectivelor din raioanele apropiate.

— Mulțumesc pentru interviu și succes!


Articolul precedentAu avut loc competiții sportive pentru “Cupa primarului la judo şi sambo” (FOTO)
Articolul următorFotografia Zilei – Strada B.Hmelnițki, în reparație

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.