Și o asistentă medicală din Secția Reanimare din Soroca a fost diagnosticată cu Coronavirus

0
10822

Mai mulți soroceni, inclusiv și medici, ne-au scris că la Spitalul Raional Soroca sunt unele probleme despre care conducerea tace și-i presează să nu vorbească. Cu regret acești lucrători medicali nu au dorit să ne vorbească deschis, oamenii au zis că ne răspund la orice întrebare, dar sub protecția anonimatului. În același timp conducerea Spitalului Raional Soroca afirmă că este vorba despre o banală reglare de conturi din partea unor colegi și că în realitate totul este bine.

Despre faptul că la spital ar fi mai mulți medici suspectați că ar avea Coronavirus și că la Soroca ar fi existat pacienți decedați din acest motiv, se vorbește atât prin raion, cât și pe rețelele de socializare. Așa că am hotărât să combatem ori confirmăm aceste zvonuri, încercând să vorbim cu cei din sistemul medical local, adică cu medici și administrația spitalului.

Am aflat că printre cei infectați ar fi și o asistentă medicală din Secția Reanimare a Spitalului Raional Soroca. „O asistentă de la noi din Secția Reanimare a fost depistată cu Coronavirus și este internată la spitalul de boli infecțioase din Chișinău, ne-a confirmat acest lucru șeful secției, Veaceslav Neamțu. Este greu de spus de la cine anume s-a infectat. Am rugat să nu ne dea pacienți cu deficiență respiratorică în Secția Reanimare, ci mai bine să-i ducă direct în secția de boli infecțioase, iar acolo tot poate să-le fie pusă masca cu oxigen”.

Și șeful Secției Reanimare se află în autoizolare la domiciliu cu soția sa care lucrează tot la spital, după ce medicul a avut câteva simptome suspecte. „Eu sunt în autoizolare la domiciliul, după ce la lucru mi s-a ridicat febra la 38 de grade, nu am trecut nici un test pentru confirmarea Coronavirusului, doar acele simptome ne-au pus în gardă. Acum deja mă simt bine și nu am probleme. Apropo, cred că nu este normal să ducem toți pacienții cu ambulanța la Chișinău pentru ai testa. Poate ar fi bine să facem la fel ca atunci când apăruse gripa AH1N1, ne trimiteau aici eprubetele, noi prelevam și le trimeteam la Chișinău la laborator cu mașina”.

Cât privește dacă au avut pacienți internați în secție cu Covid 19 Veaceslav Neamțu zice că nu știe, pe motiv că nu toți pot fi testați. „Noi lucrăm și nu știm cu ce lucrăm. Pacienții care vin la noi pot fi suspecți. De exemplu eu am insistat într-un caz ca persoana direcționată la noi să fie testată dar mi s-a spus că ea nu ar fi fost în contact cu nimeni de peste hotare. Cu regret la noi se pune accentul dacă a fost s-au nu în contact cu persoane de peste hotare, și acest lucru trebuie să-l scriem pe fișe. Și dacă la început poate era cazul, acum nu cred că acest element nu mai este important atât timp cât sunt cazuri de transmitere locală. El poate fi prins oriunde deja, nu neapărat de la cineva revenit de peste hotare, de la magazin sau altundeva, așa că contactarea cu cineva de peste hotare nu mai este un criteriu de bază” afirmă Veaceslav Neamțu, șeful Secției Reanimare.

Alt coleg de-al său, dar care ne-a rugat să nu-i divulgăm numele, a acceptat să vorbească și despre ceea ce alți medici se tem să o facă. „Situația este complicată. Voi la „Observatorul de Nord” ați scris despre cei patru lucrători medicali de la Substația Medicală Urgentă din Soroca diagnosticați cu Coronavirus, dar de fapt noi știm că sunt mult mai mulți medici care nu lucrează, stau acasă cu febră, erau vreo cinci-șase”.

Medicul, care este unul cu experiență în Spitalul raional Soroca, crede că acțiunile care se fac în ultimele zile sunt bune, dar prea tardive. „Soroca a fost printre primele focare și încă de atunci trebuiau întreprinse unele măsuri care abia acum se fac. Noi le-am spus că nu suntem protejați, trebuie luate măsuri urgente! Dar nu m-au luat în serios. Măști ni se dădeau cu țârâita, ele trebuie schimbate la fiecare două ore, dar este o problemă mare cu ele. De cobinizoane nici nu mai zic, sunt halate de unică folosință. Eu vă spun cum este, dar vă rog să nu-mi publicați numele că voi avea probleme cu conducerea spitalului”.

Cât privește despre zvonurile că doi pacienți infectați cu Covid 19 ar fi decedat în Secția Reanimare cu diagnoza oficială pneumonie, doctorul spune că doar testarea făcută la timp ar fi putut confirma sau infirma zvonurile.

„După semnele clinice pacienți care ar fi putut avea Coronavirus au fost în Secția Reanimare vreo trei-patru, dar dacă nu au fost testați nu putem spune sigur. Doi dintre ei au decedat la noi și nu știu dacă post-mortem se mai poate de aflat dacă au fost sau nu infectați. Primul bărbat după toate semnele se încadra în această categorie, dar totodată cu el s-a lucrat timp de două săptămâni, a stat în salon și nu am auzit să fi fost cineva depistat cu Covid 19 din cei care au interacționat cu el. Asistenta medicală internată ar fi putut să fi avut contact cu el, dar nu știu sigur, trebuie de văzut în grafic. Alt pacient a fost internat la noi cu o pneumonie care foarte tare semăna cu Covid 19, dar nu putem acum să mai spunem ceva după ce a decedat. Și dacă primul pacient era mai complicat de transportat la Chișină pentru a se face testul pentru Covid, fiindcă era instabil, al doilea ar fi fost cazul de îndreptat pentru aceste analize, dar nu s-a luat această decizie”.

Cât privește dotările cu cele necesare, lucrătorul medical afirmă că simplii medici și asistenți medicali nu sunt auziți, iar ceea ce se spune oficial este doar teorie, realitatea este alta.

„Noi aveam trei aparate de ventilare respiratorie, dar unul din ele, cel mai bun și sofisticat s-a defectat și a fost trimis la reparație la Chișinău. Au mai rămas două, unul bun e din 2007 și-i cam depășit, celălalt nu face față pentru cazuri complicate și funcționează doar într-un regim simplu. Când cerem ne zic că nu-s bani, dar dacă taci te întreabă pe urmă de ce nu ai cerut. Noi am rugat ca să se vorbească la ședințele Comisiei pentru Situații Excepționale să fim dotați cu numărul necesar de măști, dar nu am fost auziți. Nouă ni s-a explicat că dacă persoana este suspectă, medicul de familie cheamă salvarea, ambulanța îl aduce la Unitatea de Primiri Urgențe și pacientul așteaptă în mașină, iar medicul echipat vine și-l examinează, iar dacă îi pare că se încadrează în această categorie este trimis la secția de boli contagioase. În alte cazuri îl trimit la Chișinău. Dar una este teoria și alta practica care se întâmplă în realitate. Medicul de familie îi trimite repejor la salvare, salvarea vine și-l descarcă și până te lămurești nuștiu ce, pacientul ajunge direct în reanimație. Iar acolo nu știm cu cine avem de-a face și nu putem mereu să fie echipați corespunzător. Avem mască și ochelari, dar când luăm pacienții din terapie noi încă nu știm ce are el. Dacă omul este muribund nu ai timp să te lămurești în aceste aspecte”.

Am încercat să aflăm și poziția oficială a Spitalului Raional Soroca. Angela Rusnac, managerul Spitalului Raional Soroca, ne-a declarat că de dimineață până în seară este alături de medici și nu se ascunde undeva prin cabinet, așa că știe situația reală.

„Eu examinez pacienții și le dau exemplu celorlalți colegi prin propriul exemplu. Ce fel de probleme cu echipamentul? Care medici se revoltă? Noi totul avem la spital. Dacă nu credeți puteți veni la spital, eu mă îmbrac cu dumneavoastră și mergem în orice secție și vă demonstrez că este totul. Eu lucrez de dimineața până în seară aici și vă asigur că avem tot necesarul. Cred că este o crimă ca cineva să-și facă autoritate în baza la ce se face acum în spital. Suntem dotați, avem și detergenți suficienți. Așteptăm al treilea echipament de ventilare, fiindcă ne-au promis că-l vor repara într-un timp cât mai scurt. Noi de aceea am și ridicat problema dată și Consiliul Raional Soroca cu Primăria au decis că vor cumpăra două aparate performante. Pentru noi, nefiind spital strategic, vor fi suficiente”.

Cât privește lucrătorii medicali depistați cu Covid 19, doamna Rusnac afirmă că până acum a fost înregistrat un singur caz. „La moment din lucrătorii medicali din Spitalul raional Soroca doar o persoană a fost confirmată, ea este izolată, s-a făcut o anchetă internă și s-au luat toate măsurile”. Ea a confirmat că este vorba despre asistenta medicală de la Secția Reanimare. Cât privește despre cazurile de deces ale pacienților, medicul-șef zice că sunt minciuni ceea ce se vehiculează la nivel de zvonuri.

„Prima persoană decedată nu avea nici o legătură cu Covid 19, a doua persoană într-adevăr a fost sub suspecție, dar clinica era ca la pneumonie comunitară. Pur și simplu a venit la noi deja în stare extrem de gravă”.

Și Ana Guțu, asistenta șefă a Spitalului Raional Soroca, ne-a declarat spitalul nu duce lipsuri. “Noi suntem asigurați cu stocurile necesare, atât în farmacie cât și în toate secțiile, inclusiv sunt mănuși, măști, echipament steril, seturi de halate chirurgicale, combinizoane, antiseptice pentru mâini și suprafețe, ochelari, ș.a. Tot ce avem ne va ajunge pentru o lună – o lună și jumătate, dacă nu vom deveni spital strategic. Măști, de exemplu se dă după necesitate, pentru cei care au contacte cu grupa de risc le schimbăm la fiecare două-trei ore. În afară de asta noi 90 la sută din tot personalul medical avem măști cusute de sine stătător chiar până la Coronavirus. Ele sunt din tifon în opt straturi și le putem spăla, călca și dezinfecta”.

Prin articolele noastre, deși am fost acuzați de conducerea spitalului că scriem minciuni, nu dorim să facem panică ori să ținem parte unor găști. În același timp suntem convinși că despre problemele reale trebuie să se vorbească, pentru a se găsi cu adevărat soluții reale și cât mai rapide în aceste vremuri grele pentru societate și sistemul medical. Suntem deschiși în continuare pentru toți, și am aprecia dacă medicii ar accepta să vorbească deschis despre ceea ce se întâmplă în interior.

Articolul precedentTableta de vineri. Viața de după COVID-19. Cum ne vom așterne, așa vom trăi!
Articolul următorCOVID-19 a mai răpus o persoană în Republica Moldova: Pacienta era  medic și activa la urgență
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.