Sfatul Psihologului Rodica Cucuietu: Cum reducem stresul în preajma examenelor

0
51

În cadrul rubricii „Sfatul Psihologului” discutăm astăzi despre cum ne pregătim corect de susținerea tezelor și examenelor. Doamna Rodica Cucuietu, psiholog școlar la IP Liceul Teoretic „B. P. – Hasdeu” din orașul Drochia ne oferă câteva informații.

Pregătirea pentru susținerea tezelor și examenelor este esențială pentru a obține rezultate bune și pentru a reduce stresul asociat. O pregătire eficientă necesită planificare, organizare și strategii adecvate pentru a-ți maximiza performanța. Indiferent dacă ești elev sau student, există câteva sfaturi generale care te pot ajuta să te pregătești corect pentru aceste evaluări importante. În continuare, psihologul Rodica Cucuietu, a pregătit câteva sugestii care îți pot fi de ajutor pe parcursul procesului de pregătire:

  1. Faceți pauze la intervale regulate

A sta și a învăța încontinu nu e bine nici pentru creier, nici pentru circulație. Pe măsură ce circulația sanguină este încetinită, creierul nu se oxigenează la fel de bine și începe să rețină tot mai puțină informație. Faceți pauze de câte 10-15 minute pe care să le dedici mișcării. Creierul procesează informația în pauze și în somn.

  1. Învață cu un coleg

Fiecare va fi mai atent la ceea ce citește și își va structura informația în așa fel încât să o redea corect și cât mai complet mai departe. Apoi faceți schimb de informații.

  1. Dormi suficient

Nopțile petrecute cu nasul în carte, nu este cea mai bună opțiune, deoarece veți fi atât de obosiți, încât creierul nu va avea capacitatea să asimileze tot ce a văzut și a auzit.

  1. Învață fără să lași televizorul pornit sau să asculți muzică în căști
  2. Combinația muzică + învățat, te obosește mult mai repede și scade procentul informațiilor reținute din cele citite.
  3. Subliniază ideile principale

Folosește tehnica asta la învățat, la prima lectură, subliniază cuvinte cheie, la a doua trecere peste lecție, la simpla vedere a cuvintelor respective, vei vedea că memoria completează într-o proporție foarte mare ideea cu informațiile reținute din prima fază.

  1. Atenție la alimentație

Pentru un randament ridicat în procesul de învățare, creierul are nevoie de alimente sănătoase precum: avocado, semințe, nuci, banane, pește, ouă, soia, carnea de pui, germenii de grâu. De evitat excesul de dulce, și de mâncăruri grase greu de digerat.

  1. Gândește pozitiv

Nu te gândi la ce se va întâmpla și nu te panica ca să nu te blochezi în timpul tezei / examenului.

Mai jos puteți găsi și câteva sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei:

  1. Faceți exerciții pentru creier
  2. Dormiți minimum 7-8 ore pe noapte
  3. Urmăriți o dietă bogată în Omega-3
  4. Practicați sportul
  5. Păstrați relații sociale sănătoase
  6. Concentrați-vă asupra a cee ace vreți să vă amintiți
  7. Râdeți cât mai des și cât mai mult
  8. Gândiți pozitiv
  9. Faceți pause la intervale regulate
  10. Bucurați-vă de viață și mulțumiți pentru oportunitățile acordate.

Prin aplicarea strategiilor și sfaturilor prezentate mai sus, poți să-ți maximizezi potențialul și să te simți mai încrezător în timpul evaluărilor. Amintește-ți că fiecare persoană are propriul său ritm și metode de învățare, deci nu uita să adaptezi aceste sugestii la nevoile și preferințele tale. În plus, este important să menții un echilibru între muncă și odihnă, să ai grijă de sănătatea ta mentală și să ceri sprijin atunci când ai nevoie.


Articolul precedentStatul va cheltui 27-32 milioane de lei pentru renovarea clădirilor din domeniul public care nu îndeplinesc cerințele minime de performanță energetică
Articolul următorRegina Maria, satul de un secol din câmpia Sorocii / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.