Sfatul Psihologului Mihaela Alexandrov: Rolul crucial al rutinei zilnice în dezvoltarea copiilor / VIDEO

0
30

În cadrul rubricii „Sfatul Psihologului” am discutat cu Mihaela Alexandrov, psihologul din municipiul Soroca. Am vorbit despre: de ce, cum și cât de important este ca să stabilim o rutină zilnică cu copiii noștri. Prin stabilirea unor activități regulate, copiii învață să se organizeze, să își gestioneze timpul și să dezvolte abilități de planificare și responsabilitate. Copiii care au o rutină stabilă și bine structurată sunt mai puțin obosiți și mai concentrați, ceea ce poate duce la îmbunătățirea performanțelor lor școlare.

De ce, este important să stabilim o rutină zilnică cu copiii?

„În primul rând, pentru că asta îl ajută pe copil să fie ordonat, independent, creativ, încrezut în sine și să fie punctual. Poți să începi prin a stabili această rutină prin mici lucruri, chiar de la vârsta fragedă a copilului… Chiar de la un an, copiul deja începe să înțeleagă când este timpul mesei, când este timpul de joacă, când este timpul de plimbare, când este timpul de somn, copiul le învață și el se adaptează…”, a spus Mihaela Alexandrov, psiholog.

Cum să stabilești regimul de somn?

„Exact același, indiferent de zi. Cum să-i spui că da, această zi avem acest regim, iar pentru sâmbătă și duminică putem avea un alt regim? Copilul învață în timp ce să facă cu acest gen. El va putea să fie respectat atâta timp cât tu, ca matur, îl respecți… Dacă vrei, să ai parte de înțelegere, de respect, de manifestare a emoțiilor, atunci oferă aceste reguli așa, ca tu să le poți respecta. Impune niște limite clare până unde poți și până unde nu poți. Mesajul e nevoie să fie foarte bine expus copilului. Cât timp am voie să mă joc în telefon? Sau, de ce nu mă uit la televizor în timpul săptămânii? Când și cât timp pot să apelez la tine? Deci, mesajul trebuie să fie foarte bine structurat. La fel cu gadget-urile. Dacă ați stabilit ca ora de somn este ora 9, atunci, primile două ore înainte de somn, nu mai apelați la gadget-uri. Lăsați copilul să se ocupe cu ceea ce provoacă lui liniște și confort pentru întregul somn. Fii ferm și empatic, adică regula dacă a sunat așa, așa a sunat, dar totodată oferă și empatie și căldură. Indiferent cât de mult ți-ai dori, ora stabilită de somn este bătută în cuie”, a mai adăugat Mihaela Alexandrov, psiholog.

Pentru a afla mai multe despre ceea ce înseamnă – încrederea în sine, vă recomandăm să urmăriți reportajul de mai jos.

Menționăm că rubrica „Sfatul Psihologului” este susținută de Centrul de Afaceri „Mialex”.

 


Articolul precedentCum să scapi de praful din casă: remedii eficiente și soluții inovatoare
Articolul următorVremea la Soroca: Prognoza meteo pentru sâmbătă, 20 aprilie 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.