Sfatul medicului Angela Rusnac: Cancerul de prostată, cauzele, factorii de risc, tratament / VIDEO

0
508

Cancerul de prostată ocupă printre primele locuri în morbiditatea prin patologia oncologică în rândurile bărbaților. Și, cu părere de rău, ocupă printre primele locuri în mortalitate de această patologie, mai ales a persoanelor apte de muncă.

Ce este prostata?

Prostata este o glandă  foarte mică, de formă unei nuci, care este amplasată sub vezică urinară și care se poziționează anterior rectului. Este străbătută de uretră și funcția ei este de a secreta lichid spermatic, care hrănește și transportă sperma, deci este un organ reproductiv. La faza incipientă a cancerului prostatei, nu vom acuza dureri, dar ne vom confrunta cu afecțiunea organelor limitrofe care sunt situate alături de prostată.

Toate afecțiunile de prostată se împart în trei categorii:

Prima categorie este o hiperplazie sau o hipertrofie, adică mărirea în volum a prostatei, care este denumită adenom. Deci o mărire benignă a prostatei.  Al doilea tip de afecțiune sunt infecțiile urogenitale, care produc o inflamație a prostatei, care decurge cu mărirea prostatei și noi le numim prostatite, care sunt acute și prostatite cronice, unde procesul inflamator este cronic. Și a treia afecțiune este cancerul prostatei propriu zis. Clar că în viața de toate zilele noi ne întâlnim cu variante, când cancerul prostatei este îmbinat cu infecție urogenitală, când  cancerul prostatei este îmbinat cu adenom. Dar astăzi nu vorbim de cancerul propriu zis de cancerul prostatei.

Cauzele cancerului de prostat 
Deci, cancerul de prostată în 95% din cazuri este un adenocarcinom, adică un cancer care începe într-un țesut glandular. Ca orice alt cancer, patogeneza acestuia începe de la o celulă care suferă modificări la nivelul nucleului său, generând un scurtcircuit. Și celula începe să se multiplice necontrolat, neajungând la stadiul de maturitate. Dintr-o celulă mamă rezultă două celule fiice. Aceste două celule se divid în patru, apoi în 16, și așa mai departe, formând un glob de celule. Mai mult decât atât, celulele fiice poartă informația necesară pentru a se multiplica rapid, fără a fi controlate de organism.  Evoluția și manifestările cancerului de prostată sunt benefice atunci când diviziunea celulară are loc mai lent. Acest tip de cancer are un curs mai benign și se caracterizează prin afectare mai localizată.

Metastazele pot apărea în oase, plămâni,  ficat și în ganglionii limfatici abdominali

Dar sunt cancere atunci când celulele se divizează foarte rapid, când scorul de multiplicare este foarte rapid, aceste celule, deci nu ajungând în faza maturității, se rup din clonul mamă și sunt transportate prin căile limfatice sau hematogene în alte organe. Deci noi nu știm care sunt organele țintă, unde ne așteptăm la metastazare. Se presupune deci cel mai frecvent în practica de toate zilele, noi ne întâlnim cu metastazele în oase și mai des în coloana vertebrală. Când pacientul se adresează la medic neurolog cu dureri în coloana vertebrală. Deci, prin o simplă examinare rentghenologică, depistăm lezarea unii sau a mai multor vertebre și examinând, depistăm un cancer de prostată. Un alt organ țintă de metastazare sunt plămânii.  Metastazele pot apărea și în ficat și în ganglionii limfatici abdominali, chiar și în creieri pot fi metastaze.

Factorii de risc

Care factori pot influența la acest scurt circuit și a da imboldul ca celula să se multiplice, nedirijată, De cele mai dese ori, cancerul prostatei afectează populația în vârstă de la 75 de ani. Deci bărbații de la 75 de ani au o frecvență mai mare la cancer. Deci primul factor este vârsta. Al doilea factor este factorul familial (genetic). Dacă  tata sau bunicul  sau fratele au suferit sau suferă de cancer de prostată, riscul la persoana dată este de două ori mai mare de a face cancer. Dacă în familie se întâlnesc cazuri când o persoană de la vârstă de 50 de ani are mai mulți de doi membri de familie de rang apropiat bolnavi de cancer, atunci riscul de a face cancer este de patru ori mai mare.


Articolul precedentCurs valutar pentru vineri, 16 februarie 2024: Euro și dolarul cresc, vezi cât costă
Articolul următorA avut loc prima ședință a Consiliului Raional Soroca din acest an, află ce au decis cei pe care i-ai ales / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.