Servicii sociale la domiciliu pentru zeci de bătrâni din raionul Soroca

0
338

Tendința de îmbătrânire a populației în țara noastră sporește necesitatea serviciilor caracteristice persoanelor de vârstă înaintată. Cu aceste probleme se confruntă zi de zi populația și autoritățile publice locale, în vizorul cărora rămân mulți vârstnici cu sau fără familii și rude apropiate. Volumul serviciilor de asistență socială acordate de stat nu acoperă pe deplin volumul de cereri, astfel încât multe persoane în etate rămân fără sprijinul necesar. De mai mulți ani, Asociația Obștească „CASMED” din municipiul Bălți dezvoltă proiecte sociale pentru vârstnicii din nordul republicii. De doi ani organizația implementează un proiect de prestare a serviciilor sociale la domiciliu și pe teritoriul raionului Soroca.

Peste 80 de vârstnici din localitățile Dărcăuți, Malcăuți, Băxani, Vanțina, Pârlița, Racovăț au beneficiat de aceste servicii până în prezent. Pionier în implementarea proiectului este comuna Dărcăuți.

Cinci zile în săptămână, Inesa Druța, angajată pe post de lucrător social, vizitează cei 20 de beneficiari din Dărcăuți și Malcăuți. Serviciile sunt oferite în dependență de necesitățile fiecărui beneficiar, conform unui plan de îngrijire individualizat. Unii dintre ei au nevoie de ajutor prin casă și curte, alții de îngrijire personală.



“După ce îmi duc copilul la grădiniță merg pe la 5-6 beneficiari în zi, depinde de serviciile pe care trebuie să le acord. Vizita începe cu o convorbire.

Vârstnicii au nevoie de afecțiune și comunicare, se bucură când mă interesez cum se simt. Apoi stabilim ce am de făcut pentru ei, fie că trebuie să le aduc apă, să mătur sau să le gătesc. Despre cumpărături mă interesez prin telefon, din timp și înainte să vin trec pe la magazin. Le ajut și prin grădină, tot ce trebuie de făcut într-o gospodărie”, povestește Inesa Druța.


Natalia Postolachi, director executiv AO CASMED: “Cofinanțarea proiectului este predefinită în bugetul proiectului. 40 la sută din cheltuielile proiectului sunt acoperite de comunitate, iar 60% sunt acoperite de finanțator. În unele localități autoritățile publice locale sau chiar agenții economici din teritoriu acoperă până la 30% din costul serviciilor, astfel, contribuția beneficiarului este de 10% sau chiar mai mică. În unele cazuri, serviciile medicale de îngrijiri la domiciliu necesare beneficiarului sunt acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină, atunci beneficiarii nu plătesc nimic. Pentru anul acesta compania ne-a contractat pentru 1200 de vizite de îngrijiri la domiciliu”.


Ecaterina Pânzari este una dintre beneficiarii proiectului. Deși are fiice și fecior, locuiește singură. Femeia spune că este foarte mulțumită de serviciile CASMED, deoarece are sprijinul necesar și nu vrea să-și deranjeze copiii, care locuiesc în alte părți ale țării și peste hotare. Până la acest proiect, femeia deseori apela la ajutorul consătenilor.

“Nepoțica, copiii lucrează, au grijile lor. Inesa mă ajută mult. Toată iarna mi-a adus lemne, cărbune și apă. Îmi aduce pensia, achită facturile, când am nevoie o trimit la magazin sau la piață după produse alimentare. Mi-a ajutat la reparație și prin grădină. Băieții mi-au pus motor în fântână și avem apă, iar apă bună de băut îmi aduce inesa din mahală. Eu merg greu și nu prea mă deplasez, așa că ea îmi este de mare ajutor”.

Ecaterina Pânzari așteaptă lucrătorul social ca pe un prieten drag

Femeia apreciază mult posibilitatea de a beneficia de aceste servicii, chiar dacă trebuie să aibă și propria contribuție financiară. “Dacă va veni într-o zi unul, în altă zi altul, mult mai mult voi cheltui, pentru că eu pentru totul plătesc. Eu nu pot. Așa că nu-mi pare rău că dau bani, dar mă bucur că lucrul e făcut”.

O altă beneficiară a proiectului, Tamara Stempovschi, de un an și jumătate este țintuită la pat. Despre serviciile oferite de AO CASMED a aflat de la primărie și nu a ezitat să se înscrie în proiect. Acum o parte din griji familia le împarte cu lucrătorul social.

“Inesa mă îngrijește, ne face mâncare, ne aduce apă. Sunt foarte mulțumită. Noi avem copii, dar așa sunt vremurile acum. O fiică e la Chișinău, alta la Moscova, fiul are doi studenți… Dacă se duc ei în fundul lumii după acei bani, iar noi mai avem găini, ouă, ne întreținem aici, apoi cum să iau de la copii? Copiii vin și ne vizitează când au concediu și atunci stau cu noi mai mult”, spune doamna Tamara.

Pentru a presta servicii de calitate beneficiarilor țintuiți la pat, lucrătoarea socială a urmat cursurile de inițiere în tehnica mișcării kinesthetics. “Omul țintuit la pat nu-și dă seama că poate să facă și el un mic efort, să se ridice, astfel ca să ajute puțin persoana care îl îngrijește, ca aceasta să-i poată oferi serviciile și îngrijirea necesară”, explică Inesa Druță.

“Venind în funcție de primar m-am ciocnit de două probleme prioritare, prima fiind problema persoanelor de vârstă pensionară, își amintește Oleg Rozimovschi, primarul comunei Dărcăuți. La noi în sat, ca în toată republica, raportul de vârstă este de 60% la 40%, prevalând vârstnicii. Persoanele în etate vin după ajutor, ei nu cunosc legislația, care nu permite să intervenim prin serviciul de asistență socială, dacă ei au copii. Așadar, oamenii trăiau în sat, printre oameni, dar nimeni nu le deschidea ușa. Am aflat de la colegii mei primari că există un proiect pe care îl putem implementa pentru rezolvarea problemei menționate, cu sprijinul AO CASMED”.

Sceptici la început, vârstnicii acceptau acest serviciu cu unele rezerve, mai ales că, potrivit regulamentului, beneficiarii contribuie cu 10% din costul serviciilor. Văzând cum funcționează acest serviciu, în anul următor mai mulți locuitori în etate au solicitat și ei să fie incluși în proiect. Până acum în comună au fost deserviți 44 de beneficiari, candidaturile fiind schimbate prin rotație, ne-a mai spus primarul.

„Este un proiect foarte necesar pentru acești bătrâni, cărora nimeni nu le deschide ușa. Să vină o persoană de două ori în săptămână să discute și să le presteze anumite servicii, credeți-mă, e un lucru foarte benefic. Totodată, a fost creat un loc de muncă și angajat un lucrător social, cum se știe, în sate nu e simplu să îți găsești un serviciu”, a mai spus primarul. În cazul comunei Dărcăuți, contribuția APL constituie cca 29 mii lei din costul total al serviciilor acordate.


AO „CASMED” activează din anul 2010. Organizația derulează proiecte sociale, educative şi de sănătate.

Lista serviciilor sociale prestate la domiciliu:

  • îngrijiri personale de bază (pieptănare, îmbrăcare/dezbrăcare, schimbare de scutec, îmbăiere etc.);
  • suport pentru activităţi de menaj (schimbarea lenjeriei de pat, spălarea vaselor, maturatul, aspiratul, ştersul prafului, curăţenie generală etc.);
  • ajutor la spălarea şi călcarea rufelor;
  • ajutor la pregătirea şi servirea hrănii;
  • ajutor în încălzirea încăperii (pregătire pentru foc, aprinderea şi menţinerea acestuia);
  • ajutor în gospodărie;
  • sprijin în rezolvarea problemelor administrative şi comunale (achitarea facturilor, depunerea cererii pentru ajutor social etc.);
  • cumpărarea, din mijloacele financiare ale beneficiarului, a produselor alimentare, a mărfurilor de uz casnic şi a medicamentelor;
  • întreţinerea corespondenţei cu rudele şi prietenii (prin telefon, skype, viber, scrisori etc.);
  • însoţire la medic/plimbare;
  • antrenarea beneficiarului în activităţi sociale şi culturale;
  • informarea rudelor privind starea beneficiarului.

 


Articolul precedentMETEO: Ne așteaptă timp ploios și averse cu descărcări
Articolul următorFotografia zilei: Da’ unde-i cușca ta?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.