Tradițional în această perioadă pe rețelele de socializare “mișună” zeci de postări cu șerpi mai mari sau mai mici, zăriți la Soroca pe cheiul Nistrului. De fapt nimic nou sub soare. Șerpii trăiau aici și până la înființarea orașului.
Soroca și împrejurimile sale nu este doar a noastră, a oamenilor, ci și a lor, a tot felul de vietăți. Iar șerpii nu sunt o excepție. Majoritatea șerpilor ce pot fi văzuți prin “jungla” de pe cheiul Nistrului nu sunt veninoși și de obicei ocolesc oamenii. Așa că dacă vă apar în cale, nu le faceți rău, lăsați-i să-și vadă de viața lor precum și voi de a voastră.
Apropo, v-ați pus vreodată întrebarea ce specii de păsări, animale, plante sau pești sunt în jurul nostru? Ținutul din preajma municipiului Soroca găzduiește zeci de specii, unele dintre care sunt amenințate de dispariție.
Raioanele Soroca şi Ştefan Vodă au beneficiat în urma implementării proiectului „Integrarea priorităţilor de conservare a biodiversităţii în politicile de planificare teritorială şi practicile de utilizare a terenurilor din Moldova”, finanţat de Fondul Global de Mediu (GEF) şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD).
Una dintre activităţile implementate a fost şi elaborarea paşapoartelor a peste 120 de specii rare de plante și animale din cele două raioane. Paşaportizarea acestora sunt instrumente importante pentru protejarea mediului, iar totodată a fost editat şi un ghid despre habitatele speciilor rare de plante și de animale din aceste raioane de pe malul Nistrului. Publicaţia este menită atât autorităţilor publice locale, cât şi agricultorilor, silvicultorilor, specialiștilor în domeniul protecției mediului, profesorilor şi tuturor celor care sunt interesaţi de vegetaţia, fauna şi ihtiofauna locală.