Directorul general al Agenției Turismului din Republica Moldova, Stanislav Rusu, a vizitat, marţi, municipiul Soroca, supranumit şi “Capitala turismului” dintre Nistru şi Prut. Vizita face parte din întâlnirile tradiţionale ale membrilor Guvernului şi conducătorilor autorităţilor administrative centrale cu cetăţenii.
La întrunirea care a avut loc în sala de ședințe a Consiliului raional Soroca, au participat preşedintele raionului, primari, agenţi economici din sfera turismului, reprezentaţi ai unor secţii şi direcţii ale Consiliului raional. Oficialul a vorbit despre importanţa turismului în economia lumii şi despre potenţialul Republicii Moldova în acest domeniu. “În majoritatea cazurilor, multe autorităţi la nivel de Guvern şi Parlament se uitau sceptic la acest sector (turism — n.a.), a declarat oaspetele. Îl vedeau ca pe o activitate de lux, unde mai mulţi cetăţeni preferă să petreacă vacanţa în Turcia, Grecia sau România, să meargă la mare şi la munte de două ori pe an. Aşa eram noi. Dar cu timpul, la nivel european şi internaţional turismul a devenit o industrie, a treia în lume ca cifră de afaceri, fiind clasată după vânzările în domeniul petrolului şi a materialelor farmaceutice”.
Totodată, acesta a menţionat că din an în an tot mai mulţi cetăţeni străini trec hotarul nostru, mulţi dintre care cu scop turistic.
Dacă în 2015 au vizitat Republica Moldova 2,9 milioane de cetăţeni ai altor state, atunci în 2016 numărul lor a trecut de 3,4 milioane de persoane, peste 50 la sută fiind cetăţeni români şi aproape un sfert ucraineni.
Stanislav Rusu a recomandat autorităţilor şi agenţilor economici din teritoriu să presteze diverse servicii turistice, ca persoanele care ajung în Soroca să nu se reţină doar două ore vizitând la fugă Cetatea şi Lumânarea Recunoştinţei, ci să rămână pe mai multe ore sau chiar câteva zile. Astfel, şi economia locală se va dezvolta, iar sorocenii ar avea de câştigat de pe urma dezvoltării turismului. Acesta a mai menţionat că agricultorii care vor investi în pensiunile agricole vor fi subvenţionaţi de stat cu 50 la sută din investiţiile făcute.
Au urmat mai multe întrebări de la cei prezenţi, la care directorul general al Agenției Turismului Republicii Moldova a răspuns, menţionând că dezvoltarea turismul intern ar fi una dintre priorităţile instituţiei pe care o conduce.