Scrisoare deschisă din Republica Moldova, adresată președintelui României: “Domnule Iohannis, salvați-ne, fiți eroul nostru!”

1
47

Sursa foto – ancheteonline.ro

Stimate Domnule Președinte, vă scriu din cel de-al doilea stat românesc, de pe celălalt mal al Prutului. Un râu care ne desparte, spun cei care ne vor răul ca națiune. Un râu care ne unește, spun cei care nu uită de trecutul nostru comun și care cred în viitorul nostru comun.

În noiembrie 2014, am înghețat ore în șir în fața unuia dintre Consulatele României în Republica Moldova. Nu pentru a depune dosarul de redobândire a cetățeniei române, la care bunicii mei, unul dintre care a fost caporal în Armata Regală a României, nu au renunțat niciodată. Nici pentru a îmi perfecta viză sau permis de mic trafic de frontieră ca să pot intra pe teritoriul României. După multe proceduri anevoioase și umilitoare, din 2010, sunt cetățean român. Și ca cetățean responsabil ce sunt, am participat de fiecare dată la alegeri. Deci, nu pentru beneficii personale am stat la coadă, acum un an, în fața reprezentanței diplomatice a României la Bălți, ci pentru a vă vota pe Dvs. președinte al Țării în care vreau să îmi cresc, dacă va binevoi Dumnezeu, copiii și din care să nu fiu nevoit să plec. Am și dovezi în acest sens — poze cu cozile imense, postate pe Facebook, acolo unde Dvs. sunteți atât de popular. V-am votat, domnule Iohannis, pentru că m-am lăsat convins de promisiunea Dvs. de a edifica o Românie a lucrului bine făcut. Dincolo de asta însă, recunosc, m-a convins și ideea la care au reacționat pozitiv mulți alții — un președinte neamț. Nimeni nu are cum să scoată din istoria noastră, a românilor, figurile emblematice ale lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, cel care a adus României independenţa și pe cea a lui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, cunoscut și ca Ferdinand, Întregitorul de Țară.  Anume aici am vrut să ajung, la Întregirea de Țară, al treilea obiectiv național pentru statul român după integrarea în NATO și în Uniunea Europeană, așa cum a avut curajul să afirme la finalul celui de-al doilea mandat, predecesorul Dvs. de la Cotroceni, Traian Băsescu. Declarația fostului președinte al României rămâne, chiar dacă extrem de importantă, doar o declarație, în lipsa unor acțiuni clare care să indice asupra începerii asumării deschise a acestui obiectiv. Pe Dvs. însă oamenii vă cunosc drept un om care mai mult face decât vorbește, un om care își cântărește bine fiecare decizie și pentru care pragmatismul este o lege implicită. Ne-am convins de acest lucru, o dată în plus, ieri, domnule Iohannis, atunci când ați trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015. Este o decizie înțeleaptă pe care o salutăm. Nu are rost să dai bani hoților aflați la guvernare la Chișinău, hoți care au băgat mâna nu doar în buzunarele cetățenilor pentru a fura bani, ci și în sufletele noastre, pentru a fura ultimele crâmpeie de speranță într-un viitor mai bun. Am ajuns într-o prăpastie din care nu avem cum să ieșim.

Și dacă tot vorbim de legi, o să apelez la Dvs., Klaus Iohannis, profesorul de fizică. Gândurile determină sentimentele. Emoţiile indică ceea ce atragem: dacă gândim pozitiv şi avem emoţii pozitive atragem către noi oameni pozitivi, evenimente şi situaţii pozitive. Simplificând la maxim teza aceasta a fizicii cuantice, “nu poţi avea un univers fără a intra în el cu mintea”. Pe de ală parte, principiul acțiunii și reacțiunii spune că dacă un corp acționează asupra altui corp cu o forță numită acțiune, cel de-al doilea reacționează cu o forță egală în modul, dar de sens contrar numita reacțiune. Nu am vrut neapărat să vă arăt că împărtăsim aceeași dragoste fața de fascinanta lume a fizicii. Încerc doar să fac paralele cu atitudinea fața de ideea reîntregirii României. Este vital modul în care Dvs. și, prin Dvs., statul român se poziționează față de Republica Moldova. Scepticismul nu a servit niciodată ca bază pentru realizări mărețe. În același timp, este important nu doar să acționăm, ci și să reacționăm. Dvs. — la acțiunile noastre, noi la acțiunile Dvs. Unirea asta presupune, doi actori care să acționeze și să reacționeze simultan și consecvent.

Domnule Președinte, noi, prizonierii statului eșuat, Republica Moldova, dintre care o bună parte sunt cetățeni români cu acte în regulă, vă rugăm să nu ne lăsați pradă fricii care ne este indusă zi de zi prin propaganda rusească și șantajului la care suntem expuși în fata Kremlinului, cel care a sfârtecat de nenumărate ori destinul nostru ca națiune. Sunt sigur că v-ați întrebat de ce nu am pomenit la început nimic de cel de-al doilea bunic al meu, vă spun acum: a fost deportat în Siberia. Și dacă vorbim de cei care au sfârtecat destinul României, domnule Președinte, ajungem la partea în care nu vă mai rog nimic, ci vă aduc aminte că Dvs., ca neamț, sunteți obligat la empatie absolută. Germania și nemții din lumea întreagă sunt obligați să reacționeze doar pozitiv la proiectul reunificării celor două state românești după ce au trecut prin ceva similar la sfârșitul secolului trecut. Noi facem tot ce putem aici, în Republica Moldova. Din 2012 încoace, am tot scos zeci de mii de oameni în stradă pentru ideea Unirii. Am reușit să constituim o coaliție de peste 20 de organizații non-guvernamentale care luptă pentru reunirea pașnică a Republicii Moldova cu România: Blocul Unității Naționale (BUN). La București, sunt colegii noștri de la Platforma Unionistă “Acțiunea 2012”. Dacă o să spuneți că nu ați văzut măcar o singură inscripție “Basarabia e România”, nu o să vă cred. În diaspora, locul din care v-au venit atât de multe voturi, domnule Președinte, suntem peste 50 de organizații care militează pentru reîntregirea României, adunați în “Diaspora Unionistă”. Avem o strategie a unificării bine pusă la punct, pași concreți, dintre care primul și cel mai important este interconectarea energetică a celor două state. Am cerut deja public crearea în subordinea directă a Dvs. a Direcției Naționale pentru Reunificare (DNR). Cerem un Guvern comun la București și la Chișinău sau, cel puțin, un Minister al Reunificării în subordinea directă a premierului României. Apar din ce în ce mai multe declarații pro-Unire la Chișinău. Domnul Radu Carp, fostul meu profesor la Universitatea din București și o voce respectată în partidul pe care Dvs. îl reprezentați, vă poate da suficiente detalii în acest sens.  Dar toate aceste lucruri nu sunt suficiente dacă cel mai important om din România fredonează același refren iluzoriu al integrării europene pentru Republica Moldova în loc să vorbească despre singura soluție viabilă — Unirea.

Ilustrul om de stat german, premierul Prusiei și unificatorul nemților, Otto von Bismarck, a spus la un moment dat: “Politica este o artă a posibilului”. Proiectul Unirii e posibil acum mai mult ca niciodată, dar el are urgent nevoie de implicarea Dvs.  Să fii președinte al României e un lucru extraordinar. Însă, România a mai avut și va mai avea președinți. Să fii un președinte de care românii să își amintească la modul “Iohannis, Unificatorul” e cu totul altceva. Domnule Iohannis, cărțile de istorie sunt deschise pentru Dvs.! Faceți acest pas de la Președintele tuturor românilor la Eroul tuturor românilor!

Constantin Codreanu


Articolul precedentIvan Zabrian: «Îmi place să lucrez cu oamenii»
Articolul următorDeţinuţii evadaţi ieri au fost prinşi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.