Scindare în Organizația raională a veteranilor

0
70
Corul veteranilor a venit la sărbătoare cu un repertoriu deosebit

Sărbătoarea oamenilor în etate, marcată la 1 octombrie s-a încheiat cu scandal la Soroca. Un grup de veterani au rămas nemulțumiți de felul în care a fost organizată sărbătoarea și, până la urmă, a anunțat că părăsesc componența organizației raionale.

 

 

Claudia Ivanov: Organizația raională a veteranilor de război și muncă este o organizație obștească, non-profit şi apolitică. Aceasta există din cotizațiile de membru, care constituie, conform statutului, 1% din pensia anuală a membrilor. Totodată, APL sau ONG-urile pot aloca bani sau face donații pentru organizaţie. Organizaţia duce evidența strictă a cheltuielilor.

 

 

La 1 octombrie, în incinta Palatului de Cultură Soroca, au avut loc manifestaţii festive dedicate sărbătorii oamenilor în etate. Cu acest prilej, Organizația raională a veteranilor de război și muncă a avut grijă ca veteranii din oraș şi cei veniți din sate să aibă parte de emoții frumoase, așa că au pus la cale un program artistic, dar și un banchet pe puterile organizației. “Totul a fost bine și frumos până la un moment: a fost prezentat un concert, am înmânat diplome, am primit felicitări de la autoritățile publice. Nemulțumirea a apărut când toată lumea a fost chemată la banchet”, își amintește Claudia Ivanov, președinta Organizației raionale a veteranilor de război și muncă.

Potrivit veteranilor, mărul discordiei sunt banii alocați de Consiliul orășenesc (CO), care, potrivit unui grup de veteran din oraș, nu au fost cheltuiți cum se cuvine.

Situația a fost pusă în discuție la ședința Consiliului de conducere a organizației, desfășurate la 6 octombrie, unde am fost invitați. Conducerea organizației ne-a informat că la 25 august curent, Consiliul orășenesc, prin decizia nr. 2/32, a alocat Organizației veteranilor suma de 37500 lei:

“În baza adresării Organizației veteranilor orașului Soroca (președinte Nicolae Pâslaru) din 27.07.2015, (…), Consiliul orășenesc decide:

  1. Se alocă Organizației veteranilor din orașul Soroca 37500 lei din prelevarea veniturilor în sume ce depășesc prevederile aprobate pentru petrecerea activităților conform devizului de cheltuieli.
  2. Controlul executării deciziei se pune în sarcina primarului Victor Său și contabilului-șef Tatiana Iscra”, se spune în document.

De menționat că în raionul Soroca oficial există o singură organizație a veteranilor, care include cinci organizații primare din orașul Soroca și 35 din satele raionului, acestea fiind egale între ele. Totodată, organul de conducere este Consiliul veteranilor, care are 13 membri, iar singurul președinte al organizației raionale este Claudia Ivanov.

Așadar, conform deciziei APL, veteranilor le-au fost oferiți bani pentru a desfăşura activităţi. Apropo, în deosebi de decizia CO, contul de plată a fost eliberat pe numele Organizației raionale a veteranilor.

 

Am solicitat un comentariu referitor la situaţia creată la organele superioare. Iată ce ne-a comunicat doamna Maria Scripnic, preşedinta Comitetului veteranilor muncii a Organizaţiei Veteranilor din Republica Moldova (OVRM): „Conform Statutului OVRM, veteranii din oraşul Soroca sunt parte a Organizaţiei raionale a veteranilor şi nu se pot separa. Dacă ei decid să creeze o organizaţie autonomă, o pot face, dar ei vor activa în afara Organizaţiei republicane. Dacă vor trimite scrisoare cu informaţii la Chişinău, chestiunea ar putea fi discutată la Congresul UVRM, care va avea loc în 2016, dar, cel mai probabil, nu-i va susţine”.

 

“În acest an autoritățile orășenești ne-au alocat 37500 lei pentru activitățile de peste an, nu aveau o destinație specială. Domnul Pâslaru a venit cu un cont de plată de 37500 lei și propunerea să achităm banchetul pentru 250 de persoane într-un restaurant din Soroca, cu prilejul zilei oamenilor în etate. Am refuzat și i-am spus că nu e rațional să cheltuim toată suma pe banchet și că altă decizie o putem lua numai la consiliul organzației. Eu singură nu decid aşa ceva. Am fost în concediu, dar am anunțat că la 24 septembrie adunăm consiliul ca să decidem, dar când m-am întors am aflat că domnul Nicolae Pâslaru, din propria inițiativă, a dat comandă de restaurant, a trimis invitațaii veteranilor. Nu s-a sfătuit cu nimeni, nici măcar cu cei șase din 13 membri care locuiesc în oraș. Pâslaru nu a binevoit să se prezinte nici la consiliu”. Potrivit membrilor consiliului, aceștia au decis anularea activităților anunțate de Pâslaru, prin anunțuri la televiziunea locală și au organizat programul în comun, așa cum se cuvine.

Așadar, Consiliul de conducere al organizației a decis cum vor fi cheltuiți acești bani. Membrii consiliului ne-au informat că pentru sărbătoarea vârstnicilor au fost cheltuiți circa 10 mii de lei pentru: diplome și premii bănești veteranilor, flori, pentru meșterii populari care au organizat o expoiziție, pentru concert și furshetul organizat. Au participat, conform organizatorilor, până la 300 de persoane. Restul banilor, au menționat membrii consiliului veteranilor, vor fi cheltuiți pentru alte activități care urmează.

Mai mulți veterani din Soroca, în frunte cu Nicolae Pâslaru, au rămas nemulțumiți, inclusiv de faptul că banchetul a avut loc în formă de furshet la Palatul de cultură și nu la restaurant.

După cum afirmă membrii Organizației Veteranilor, domnul Pâslaru, care este și membru al Consiliului de conducere, nu este la prima abatere de la prevederile statutului organizației. Anterior el a primit avertizări pentru acte de samavolnicie, a menționat Vasile Mâțu, membrul Consiliului.

Și de această dată veteranii s-au arătat hotărâți să-l sancționeze disciplinar pe colegul lor.

 

Din partea APL a oferit un comentariu la subiect domnul Marcel Buşan, secretarul CO Soroca: „Consiliul orăşenesc a alocat banii respectivi Organizaţiei raionale a veteranilor de război şi muncă, iar organul de conducere al organizaţiei, conform statutului, administrează aceşti bani”.

 

O parte din veteranii din oraș părăsesc Organizație raională

Între timp, domnul Pâslaru și grupul de veteran care îl susțin au luat măsuri pentru a se separa de Organizația raională a veteranilor și a crea o organizație orășenească. Potrivit domnului Pâslaru, după scandalul din 1 octombrie, imediat a fost organizată o conferință, în care s-a decis formarea Organizației orășenești a veteranilor cu statut juridic și organe de conducere.

Deși recunoaște că organizațiile primare din oraș sunt parte componentă a Organizației raionale și sunt conduse de Consiliul acesteia, Nicolae Pâslaru este convins că banii alocați de APL erau destinați doar veteranilor din oraș, iar sărbătoarea, adică banchetul, urma să aibă loc în restaurant.

“Consiliul orășenesc a alocat 37500 lei anume pentru organizația veteranilor din oraș pentru petrecerea zilei oamenilor în etate. După sărbătoarea din 1 octombrie, veteranii din oraș au rămas foarte nemulțumiți. Noi, 220 de oameni, ne-am adunat la o conferință și toţi au decis să iasă din componența organizației raionale și să fie independenți și de sine stătători. Conform statutului avem voie, așa este și în alte raioane”. Veteranul este nemulțumit că planurile sale au fost zădărnicite și critică dur nivelul de organizare a sărbătorii de către colegii săi. “Banii sunt alocați pentru organizația veteranilor din oraș, dar pentru că nu avem cont au fost transferați pe contul organizației raionale. Noi nu am putut să ne ducem la restaurant pentru că nu au fost transferați bani pe cont… Noi trebuia să mergem la restaurant, cum a fost anul trecut și toți au fost mulțumiți, iar ceilalți să facă unde vor ei, cu Consiliul raional. Noi suntem organizația orășenească, cu organizațiile din sate nu avem nimic și noi am avut bani pentru asta”, a conchis veteranul. Pe de altă parte, membrii Consiliului Organizaţiei raionale afirmă că majoritatea banilor de obicei sunt cheltuiţi pentru activităţile organizate în oraş şi cu participarea, preponderent, a veteranilor din oraş.

Din Organizaţia raională a veteranilor de război şi muncă fac parte 7440 veterani, dintre care 440 în organizaţiile primare din oraş.

 


Articolul precedentCentrul de Poştă Soroca şi-a desemnat cei mai buni angajaţi
Articolul următor”DESCRIEREA MOLDOVEI” VĂZUTĂ ASTĂZI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.