Teama de infectare cu COVID-19 scade, iar măsurile de relaxare dau oamenilor un sentiment de falsă securitate. Multe ţări plătesc deja un preţ ridicat: a crescut numărul de cazuri noi, relatează CNN, care a făcut o listă cu 7 mituri care alimentează răspândirea coronavirusului.
Şi în România, după adoptarea unor măsuri de relaxare şi în urma unor campanii care neagă existenţa virusului sau îndeamnă oamenii să nu poarte mască, numărul de cazuri a crescut. Explicaţia este că, după relaxare, soarta pandemiei a trecut în mare măsură din mâinile autorităţilor la responsabilitatea personală. Însă mulţi nu respectă recomandările şi lasă garda jos prea repede, din cauza unor mituri care câştigă popularitate.
Iată lista celor 7 mituri care ajută la răspândirea bolii:
- Dacă economia se deschide, situaţia s-a îmbunătăţit
Nu este adevărat, avertizează OMS, care consideră că pandemia „nu se apropie nici de departe de final. Doar 5-8% din populaţia SUA a fost infectată cu noul coronavirus, ceea ce înseamnă că mai e mult până la atingerea imunităţii colective. Un studiu de seroprevalenţă făcut în Spania, altă ţară grav afectată, arată ca aproximativ 5% dintre oameni au dezvoltat anticorpi. Pentru imunitatea colectivă, ar fi necesar ca peste 70% din populaţie să devină imună la COVID-19, fie prin infectare, fie prin vaccinare.
- Sunt tânăr şi sănătos, aşa că nu sunt îngrijorat
Fals. Mulţi tineri sunt infectaţi cu noul coronavirus. Chiar dacă rata de deces este mai mică în rândul adulţilor tineri, mulţi se luptă cu efecte pe termen lung ale bolii.
- Verificăm temperatura angajaţilor/clienţilor
Măsurarea temperaturii este un „minim triaj” epidemiologic, au explicat autorităţile, atunci când a fost luată această măsură. Dar purtătorii asimptomaticii şi cei pre-simptomatici nu pot fi detectaţi astfel, deoarece nu au febră. Nici mulţi dintre cei care au simptome nu dezvoltă febră. De aceea, respectarea măsurilor de protecţie personală este importantă la cumpărături şi la locul de muncă.
- Nu trebuie să port mască
Dimpotrivă, spun experţii. „Pe măsură ce economiile se deschid mai mult, măştile devin mai importante, nu mai puţin importante”, a spus Jeremy Howard, cercetător la Universitatea din San Francisco.
- Rata deceselor este în scădere, deci lucrurile stau mai bine
Nu e adevărat. Numărul de cazuri poate creşte şi în condiţiile unei rate scăzute a deceselor. SUA au raportat recent cel mai mare număr de noi cazuri de COVID-19 într-o singură zi, iar medicii spun că rata infecţiei este mai mare decât creşterea numărului de teste efectuate. Aceasta, deşi nu s-a constatat o creştere a numărului de morţi de COVID. Medicii au o explicaţie pentru acest lucru: Decesele cauzate de COVID-19 se întâmplă adesea la un interval de câteva săptămâni de la infectare. Poate dura până la două săptămâni pentru apariţia simptomelor. După aceea, oamenii ar putea să nu fie testaţi imediat. Apoi, poate dura şi mai mult pentru ca cazurile severe să necesite spitalizare.
- Am fost testat deja negativ, deci sunt sănătos
Aceasta nu este o scuză pentru a renunţa a măsurile de precauţie. „Uneori există rezultate fals negative, ceea ce înseamnă că aveţi boala, dar testul nu o detectează”, arată serviciul sanitar al Universităţii Pennsylvania. Chiar dacă rezultatul negativ este corect, vă puteţi infecta oricând după efectuarea testului.
- Poate ar trebui să lăsăm natura să-şi urmeze cursul şi să obţinen imunitatea colectivă
Nu este o idee bună, deoarece unele unităţi de terapie intensivă sunt deja la capacitate maximă spune medicul Jorge Rodriguez. Chiar dacă sunteţi infectat, dar nu aveţi simptome, acest virus este foarte contagios şi îi puteţi infecta şi alţii care vor avea nevoie de spitalizare. Acest lucru scade şansele la tratament pentru cei care suferă de alte boli sau sunt victime ale unor accidente. Şi mai e o problemă: acest virus este atât de nou, încât nimeni nu ştie dacă anticorpii dezvoltaţi după infectare vor oferi o imunitate pe termen lung. Aşa că, spun experţii, soluţia pentru a stopa această pandemie este tot în mâinile noastre.
Sursa: Digi24.