Sângele persoanelor care trăiesc 100 de ani arată diferențe majore față de ceilalți oameni

0
315

Poate pare greu de crezut, dar centenarii reprezintă grupul demografic cu cea mai rapidă creștere din populația lumii, numărul acestora dublându-se aproximativ la fiecare zece ani, începând cu anii 1970.

Nonagenarii și centenarii au fost de multă vreme un punct de interes pentru oamenii de știință, cercetătorii dorind să afle de la ei cum poate fi viața prelungită.

Un studiu recent a dovedit că sângele persoanelor care trăiesc 100 de ani arată diferențe majore față de ceilalți oameni. Cercetarea a inclus date de la 44.000 de suedezi care au fost supuși evaluărilor de sănătate de la vârsta de 64 la 99 de ani.

Participanții au fost urmăriți prin datele din registrul suedez timp de până la 35 de ani. Dintre aceștia, 1.224, sau 2,7%, au trăit până la 100 de ani. Marea majoritate (85%) a centenarilor erau femei.

Ce au descoperit oamenii de știință în sângele persoanelor care trăiesc 100 de ani

Au fost incluși 12 biomarkeri din sânge, legați de inflamație, metabolism, funcție hepatică și renală, precum și malnutriție și anemie. Toți au fost asociați cu îmbătrânirea sau mortalitatea în studiile anterioare.

S-a descoperit că subiecții care au ajuns la a suta zi de naștere au avut niveluri mai scăzute de glucoză, creatinină și acid uric începând de la 60 de ani. Deși valorile mediane nu au diferit semnificativ între centenari și non-centenari pentru majoritatea biomarkerilor, centenarii au afișat rareori valori extrem de mari sau scăzute.

Oamenii cu niveluri mai mari de glucoză, creatinină, acid uric și markeri ai funcției hepatice ar avea șanse mai mici să devină centenari.

Pentru a citi articolul, urmăriți pe playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCum testezi calitatea caşcavalului? Ai nevoie doar de un pahar cu apă
Articolul următorDupă un an de despărțire, a venit cu gândul de împăcare… dar iarăși le-a bătut
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.