Salvatorii trag un semnal de alarmă privind riscurile intoxicației cu dioxid de carbon în timpul fermentării vinului

0
57

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează cetățenii să fie foarte prudenți la procesul de fermentare a vinului. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat start Campaniei de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului.

Activitatea va fi desfășurată în mai multe gospodării din țară, unde oamenii produc vin. Scopul acțiunii este de a preveni cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului. Angajații IGSU vin cu îndemnul către cetățeni să fie foarte prudenți și să evite riscurile la care sunt supuși în procesul de fermentare a vinului. Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros sau culoare.

Gazul fiind mai greu decât aerul se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte în special în încăperile închise.
Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin astfel de simptome ca dureri de cap, amețeli, vomă, iar în cazuri grave convulsii și comă. Cetățenii sunt rugați să excludă păstrarea mustului în spații închise, să verifice căile de ventilare, dar și să controleze concentrația oxigenului din încăperea prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat de părăsit încăperea. Astfel salvatorii îndeamnă cetățenii să evite intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului fără a asigura ventilarea prealabilă și să excludă amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spații închise.
Indicat este să apelați după ajutor, Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (112). Mai mult, sunt susceptibili de a se intoxica în beciurile unde fermentează vinul, cei cu probleme respiratorii și cardiace. Respectarea acestor norme ar putea evita astfel de incidente și salva vieți.

Ofițer superior al Serviciului Prevenție
a Secției Situații Excepționale Drochia
capitan al s/intern Donțu Sergiu


Articolul precedentCum să îmbunătățești calitatea apei pe care o consumi: soluții eficiente pentru eliminarea calcarului
Articolul următorLocalitățile R. Moldova, tot mai interesate să-şi îmbunătăţească managementul deșeurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.