Să vă fie ruşine obrazului!

0
229

Cei care locuiesc în spatele cimitirului lui Aleinicov (colţul din dreapta cum intri pe poartă) sunt în căutarea unor locuri pentru depozitarea deşeurilor menajere. Într-o vreme le azvârleau în preajma stadionului Colegiului Tehnic Agricol.

De la un timp încoace însă au schimbat locul gunoiştii, mutând-o sub zidul ţintirimului, lângă un stâlp al reţelei electrice orăşeneşti, la doar câţiva metri de răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, înălţată aici de un om de afaceri cu frică de Dumnezeu. Treci pe drum, priveşti la mizeria ce-ţi tulbură privirea, ca, de altfel, şi sufletul, şi-ţi vine să exclami cu voce tare: ”Pica-v-ar obrazul să vă pice de oameni needucaţi! Unde s-a mai auzit sau unde s-a mai văzut să arunce cineva necurăţiile gospodăriei în imediata apropiere a unei răstigniri?! V-aţi ieşit din minţi cu totul sau mie mi se pare? Lumea duce Domnului la Sfânta Biserică flori dintre cele mai frumoase, lumânări şi făclii din ceară curată de albini, tămâie de la Sfântul Munte Athos, ulei rafinat de floarea soarelui, făină albă de grâu de calitate superioară, iar voi îi căraţi la răstignire murdăria, impurităţile. Nu vă temeţi c-ar putea Tatăl Ceresc să vă ia mâinile sau picioarele pentru asemenea fapte?! Cât nu-i târziu şi cât vă mai rabdă încă Atotputernicul, evacuaţi-vă gunoiul din împrejurimea răstignirii, căci El, Domnul, nu se lasă batjocorit de nimeni şi niciodată!
Oamenii gospodari şi cu simţul responsabilităţii pun sacii cu deşeuri menajere în tomberoanele sau cutiile metalice ale Î.M. Direcţia gospodăriei locativ-comunale Soroca. Muncitorii respectivei întreprinderi încarcă deşeurile în maşini şi le transportă la gunoişte. Plata pe care o iau pentru serviciul acordat e accesibilă chiar şi celei mai sărace pături a populaţiei. Cu alte cuvinte, problema poate fi rezolvată. Pentru aceasta însă se cere voinţă. Şi ea, cum înţeleg eu, lipseşte, căci dacă ar fi, nu ne-am confrunta cu un asemenea fenomen negativ.

Vladislava Grițco, elevă în clasa a XII-a la liceul ”Ion Creangă” din Soroca, membră a cercului de jurnalism și științe ale comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.