Să nu ne jucăm cu focul!

0
63

Direcția Situații Excepționale mun. Soroca se adresează cu un apel către toți cetățenii raionului Soroca, autorităților locale și teritoriale, agenții economici, pentru a preveni riscul apariției incendiilor a vegetației uscate.

În sezonul de vară, caracterizat printr-un proces de încălzire accentuată a vremii, creşte numărul de incendii, iar gradul de umiditate scăzut al vegetaţiei, favorizează izbucnirea şi propagarea rapidă a flăcărilor. Întrucât sunt prognozate temperaturi în creştere, este necesar de a fi luate măsuri preventive în vederea limitării producerii acestor evenimente, care se pot solda cu pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.

În ultima perioadă a anului 2020 s-a stabilit o creştere a cazurilor de ardere a vegetaţiei uscate. Conform datelor statistice pe teritoriul raionului Soroca de la începutul anului au avut loc 76 intervenţii la lichidarea focarelor de ardere a vegetaţiei uscate și 37 intervenții la lichidarea focarelor de ardere a dișeurilor menagere.  Pentru lichidarea focarelor de ardere a resturilor vegetale este necesar antrenarea a unui număr sporit de forţe şi mijloace, iar efectele arderii sunt resimţite pe o perioadă îndelungată şi sunt caracterizate prin diminuarea fertilităţii solului, afectarea florei şi faunei, poluarea mediului ambiant, precum şi cheltuieli financiare majore orientate spre normalizarea situaţiei create.

Pentru a evita astfel de cazuri, Direcția Situații Excepționale mun. Soroca vine cu următoarele recomandări: Interzicerea utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti, depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, lanuri agricole sau obiective cu risc sporit de incendiu şi în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; Delimitarea prin fâşii de protecţie (arate) a localităţilor, ocoalelor silvice, obiectivelor şi drumurilor faţă de câmpurile de vegetaţie uscată ce prezintă pericol de incendiu; Realizarea acţiunilor privind lichidarea gunoiştilor neautorizate, colectarea frunzelor şi resturilor vegetale, cu transportarea acestora în locuri special destinate întru evitarea aprinderii de la diferite surse de foc; Atenţionarea cetăţenilor asupra interzicerii jocului copiilor cu focul. Pentru nerespectarea regulilor antiincendiare, persoana vinovată de producerea unui incendiu poate fi trasă la răspundere contravenţională.

În cazul depistării unor focare de incendiu, Direcția Situaţii Excepţionale mun. Soroca solicită cetăţenilor să anunţe imediat să telefoneze la număr unic de urgență 112 şi să întreprindă acţiuni de localizare şi stingere a acestora. (Alexandr Cobizev, Ofițer principal al serviciului prevenție al Direcției Situații Excepționale mun. Soroca)


Articolul precedent+362 cazuri noi de COVID-19: Unul dintre decesele înregistrate astăzi este în raionul Soroca
Articolul următorMETEO: Temperaturi de până la +36 grade Celsius se așteaptă în zilele de odihnă. Vezi detalii
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.