Să analizăm critic informația despre vaccinuri

0
83

   La 2 martie 2021, în R. Moldova a început campania de imunizare anti-COVID cu vaccinul AstraZeneca, aprobat de Uniunea Europeană. Până a ajunge vaccinul occidental în R. Moldova, în ultimele trei luni, presa de propagandă s-a concentrat pe o promovare agresivă a vaccinului Sputnik V, denigrând, în același timp, siguranța vaccinurilor occidentale, precum Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca. Specialiștii în sănătate publică spun că  dezinformările cresc reticența populației la vaccinare, ceea ce ar putea agrava răspândirea infecției noului coronavirus. Oamenii sunt încurajați să nu se informeze din surse media dubioase, să analizeze critic informația despre vaccinuri și să asculte recomandările medicilor.

Dezinformările despre siguranța și eficiența vaccinurilor occidentale au început să fie promovate intens de sursele media cu politică editorială pro-Kremlin și cele afiliate Partidului socialiștilor imediat după aprobarea în UE și SUA a primelor vaccinuri. Newsmd.md a titrat că В США после прививки вакцинами Pfizer и Moderna скончалось более 50 человек” (în traducere: În SUA au murit peste 50 de persoane după vaccinarea cu vaccinurile Pfizer și Moderna”), iar Ntv.md (site-ul postului de televiziune NTV Moldova, deținut de deputatul socialist Corneliu Furculiță) anunța că: 29 de persoane au decedat în Norvegia, după ce li s-a administrat vaccinul Pfizer”. În ambele cazuri, este vorba de speculații și manipulare, iar cauzele reale ale deceselor nu au nimic în comun cu administrarea vaccinului. Informații false și speculative despre presupuse pericole ale vaccinurilor aprobate la nivel internațional a publicat și Flux.md, site deținut de fostul politician Iurie Roșca (exemplu: Un cercetător Pfizer avertizează că vaccinul amenință fertilitatea”).

Pe de o parte, presa pro-Kremlin denigrează vaccinurile aprobate la nivel internațional, iar pe de altă parte promovează în fel și chip siguranța vaccinului Sputnik V, produs în Federația Rusă. Iată doar două din multiplele titluri apărute în ultima perioadă pe portalul Sputnik.md, care este parte a rețelei de stat Sputnik, creată și finanțată de guvernul rus: „Eficacitatea ”Sputnik V”, dovedită: De ce Vestul vrea să demonstreze contrariul?”; Medicul Adina Alberts spune că vaccinul rusesc Sputnik reprezintă o opțiune mai bună decât Pfizer sau Moderna”.

Cea mai recentă analiză a portalului EUvsDisinfo, actualizat de StratCom, structură a Serviciului de Acțiune Externă al UE, arătă că Rusia desfășoară în mai multe țări o campanie activă de dezinformare împotriva vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca. Totodată, vaccinul rusesc Sputnik V este prezentat ca „cel dintâi, cel mai bun şi singurul care nu are efecte secundare”.

 Suntem în mijlocul unui „război rece al vaccinurilor

Vitalie Călugăreanu, jurnalist de investigație și corespondent al publicației germane Deutsche Welle în R. Moldova, susține că mass-media propagandistică desfășoară o campanie concertată de dezinformare împotriva vaccinurilor occidentale anti-COVID și de promovare a Sputnik V care este prezentat ca unul mai eficient și mai sigur. „Vaccinarea a devenit un subiect geopolitic. Propagandiștii care ne povestesc astăzi cât de bun este vaccinul rusesc Sputnik V, în vara-toamna anului 2020, când încă nici nu exista vreun vaccin, umblau pe dealuri și căutau antene 5G și ne speriau cu cipurile lui Bill Gates. În paralel, Institutul Gamaleya din Moscova ne asigura că Rusia va fi prima țară din lume care va crea vaccinul anti-COVID – un sindrom specific mentalității sovietice de a înfățișa Rusia ca pe o forță științifică globală. De acolo s-a pornit geopolitica vaccinului”, susține jurnalistul. Până în prezent, vaccinul rusesc Sputnik V nu a fost autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și nici nu a fost precalificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Cu toate acestea, Rusia a poluat subconștientul populației pe două direcții: pe de o parte, a alimentat percepția că vaccinul rusesc este cel mai eficient și mai sigur, iar pe de altă parte – a dezvoltat o campanie propagandistică împotriva vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca, deja aprobate pe piața UE. Iar ca să fie mai convingătoare, Rusia caută cu disperare să convingă cât mai mulți potențiali aliați (state și lideri politici), în special din spațiul european, să cumpere vaccinul rusesc”, spune Vitalie Călugăreanu.

Jurnalistul le recomandă consumatorilor de informații să fie foarte vigilenți: „Suntem, practic, în mijlocul unui „război rece al vaccinurilor”, iar pe vreme de război trebuie să fim de o sută de ori mai vigilenți. Este important să fim atenți din ce surse ne informăm și să verificăm informațiile prin toate instrumentele disponibile. Trebuie să rezistăm, să rămânem lucizi și să nu deconectăm nici pentru o clipă spiritul analitic”.

Dezinformările și speculațiile dezorientează populația

Ninel Revenco, membră a Comitetului de coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, susține că nesiguranța unor persoane în ce privește vaccinarea este alimentată de speculațiile mediatice. „Trebuie să înțelegem că toate dezinformările, teoriile conspirației, speculațiile care sunt difuzate acum, creează o dezorientare și scepticism în rândul populației, inclusiv în rândul lucrătorilor medicali”, susține experta. Ea reamintește că, până la aprobare, vaccinurile trec printr-un control foarte riguros, cu studii clinice realizate pe mii de voluntari.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova a anunțat că a aprobat condiționat 3 vaccinuri: Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și vaccinul Sputnik V, deși acesta nu a fost încă aprobat la nivel european. Potrivit unui document publicat de OMS, vaccinul produs de Institutul Gamaleya de la Moscova nu a trecut procedura de precalificare, revizuirea clinică fiind începută pe data de 9 februarie. În cadrul procedurii, au fost solicitate date suplimentare, care însă nu au fost încă prezentate de partea rusă. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că demarează evaluarea continuă a vaccinului COVID-19 Sputnik V.

 Articol publicat în cadrul proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul populației rurale, elevilor și viitorilor profesori”, implementat de Asociația Presei Independente (API) și finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Mariana Jacot, Asociația Presei Independente

Sursa foto: Euvsdisinfo.eu


Articolul precedentSoroceanul Vitalie Damașcan a fost inclus în componența selecționatei RM și va juca în preliminariile Campionatului Mondial-2022
Articolul următorObservatorul de Nord transmite LIVE concertul de închidere a Festivalului Internaţional de Muzică ”Mărţişor 2021” de la Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.