„Ea acoperă atât un stoc de urgență, cât și un stoc adițional care poate fi folosit. Eu cred că este o cantitate acoperitoare pentru o perioadă semnificativă de timp, inclusiv din perspectiva iernii. Dar dincolo de ce se stochează în acest moment, România este dispusă din ceea ce are deja înmagazinat, ceea ce produce pe timp de iarnă, să vină în sprijinul Republicii Moldova. Sunteți frații noștri de peste Prut și întotdeauna vă vom fi alături”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei din România.
Potrivit directorului general interimar al Energocom, Victor Bînzari, în România sunt stocate în jur de 50 milioane metri cubi de gaze.
„Energocom a fost destinată compania care face aceste stocuri și, reieșind că avem totuși o incertitudine ce se întâmplă în Ucraina din cauza războiului, decizia Consiliului de Administrare a fost să depozităm gazul în România și acolo avem în jur de vreo 50 de milioane de metri cubi. Deci acest gaz va fi livrat în perioada rece către Republica Moldova către companiile care furnizează gaz pentru cetățeni”, a spus Victor Bînzari.
Potrivit unei hotărâri de Guvern aprobată în primăvara acestui an, Republica Moldova trebuie să stocheze circa 15% din consumul mediu anual de gaze naturale, dintre care peste 30% – stocuri de securitate, în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre în caz de situații excepționale. Compania responsabilă de stocurile de securitate este „Energocom”.
Cantitatea totală necesară pentru stocarea gazelor naturale constituie peste 149 de milioane metri cubi. Dintre acestea, aproximativ 47 de milioane metri cubi reprezintă stocuri de securitate, ceea ce constituie echivalentul a 10 zile de consum de iarnă.
În Ucraina, Republica Moldova depozitează în prezent aproape jumătate din volumul de 47 de milioane de metri cubi.