Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat astăzi, la București, de către ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală și omologul său Sorin Mihai Cîmpeanu. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei oficiale în România a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite MOLDPRES.
Documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățământ, începând cu învățământul general și terminând cu titlurile științifice și științifico-didactice. Totodată, Acordul va facilita mobilitatea academică și profesională a cetățenilor din ambele state, dar și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în Republica Moldova.
Acordul stabilește și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna. Astfel, noul Acord determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani. Noile prevederi permit deținătorilor acestor acte de studii să aibă acces direct la învățământul superior din România.
De asemenea, Tratatul stabilește prevederi speciale ce reglementează recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor obținute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel postuniversitar eliberate în ambele state.
Prezentul Acord îl va substitui pe cel semnat între țări în anul 1998, iar necesitatea semnării unui nou tratat a fost determinată de procesul continuu de modernizare și transformare a sistemelor educaționale ale Republicii Moldova și ale României, precum și a perfecționării bazei normative ce reglementează procesul de învățământ din ambele țări.
Foto: MEC