Senatul din București a adoptat, într-o ședință desfășurată miercuri, o propunere legislativă privind înființarea Fondului de Asistență Tehnică și Financiară pentru Dezvoltare destinat autorităților publice locale din Republica Moldova.
Conform acestui proiect, pachetul financiar destinat operaționalizării fondului pentru perioada 2022 – 2025 se ridică la suma de 10 milioane de euro, cu posibilitatea de a fi suplimentat prin hotărâre a Guvernului.
Proiectele finanțate în cadrul acestui fond vor implica colaborarea dintre o autoritate publică locală din Republica Moldova și o autoritate publică locală din România, care se află într-un raport de înfrățire cu beneficiarul finanțării. Termenul limită pentru finalizarea proiectelor este 30 iunie 2025.
În ceea ce privește valoarea proiectelor, aceasta nu poate depăși 100.000 de euro, iar beneficiarul trebuie să contribuie cu cel puțin 5% din suma minimă angajată în cadrul proiectului.
Proiectul de act normativ se află în prezent în circuitul parlamentar și a fost transmis de către Agerpres.
Fondul finanţează următoarele obiective de investiţii:
a)dezvoltarea infrastructurii de transport, energie şi mediu, precum şi a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor;
b) construcţia/reabilitarea/dotarea unităţilor de învăţământ şcolar şi preşcolar;
c) construcţia/reabilitarea/dotarea unităţilor sanitare;
d) dezvoltarea serviciilor sociale destinate grupurilor vulnerabile, reabilitarea centrelor de îngrijire pentru copii, persoane în etate şi persoane cu nevoi speciale;
e) construcţia/reabilitarea de muzee, biblioteci, şcoli de artă şi de muzică;
f) construcţia/reabilitarea/dotarea de facilităţi pentru pregătirea sportivilor,
g) achiziţionarea de autovehicule şi echipament pentru deszăpezire, întreţinerea spaţiilor verzi şi a iluminatului public;
h) construcţia/reabilitarea spaţiilor pietonale.