Rinichi sănătoși pentru toți și pretutindeni

0
77

Marcată în fiecare an în a doua joi a lunii martie, Ziua Mondială a  Rinichilor este campania globală care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a  importanței rinichilor pentru sănătatea noastră și reduce impactul bolilor renale și a problemelor asociate la nivel mondial.

Boala renală este o boală netransmisibilă și afectează în prezent aproximativ 850 milioane de oameni în întreaga lume. În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidența prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2018 – 189, 2 cazuri la 10 mii locuitori, 2017 – 199, 4 cazuri la 10 mii locuitori. Boala renală cronică este o cauză majoră a cheltuielilor de sănătate catastrofală. Costurile pentru dializă și transplant consumă 2-3% din bugetul anual de asistență medicală în țările cu venituri mari. În țările cu venituri mici și cu venituri medii, majoritatea persoanelor cu insuficiență renală au acces limitat la dializa de salvare a vieții și transplantul de rinichi. În mod crucial, boala renală poate fi  prevenită și progresia către boala renală în stadiu final poate fi întârziată cu accesul adecvat la diagnosticul de bază și la tratamentul precoce.  Ziua Mondială a Rinichilor invită toată lumea să pledeze pentru măsuri concrete în fiecare  țară pentru promovarea și avansarea prevenirii bolilor renale.

   PRINCIPALELE  MĂSURI DE  PREVENIRE CARE S-AU DOVEDIT  A  FI DE SUCCES ÎN PROTEJAREA RINICHILOR:  mențineți tensiunea arterială sub valoare de 130/80 mmHg, hipertensiunea arterială  accelerează leziuni renale; fiți activi – astfel veți  reduce presiunea sanguină și, prin urmare, reduce riscul de boli de rinichi; nu fumați – fumatul încetinește fluxul de sânge la rinichi, astfel este în scădere capacitatea lor de a funcționa în mod corespunzător; alimentați-vă sănătos și mențineți greutatea sub control. Astfel veți preveni diabetul zaharat, bolile de inimă și alte afecțiuni asociate bolilor de rinichi; cunoașteți funcția renală – dacă cineva din familie a suferit de boli de rinichi, dacă aveți diabet zaharat, este important pentru a verifica funcția  rinichilor dvs.

Maria Cernopîscaia, medic la CSP Soroca

Articolul precedentPrimul deces de COVID-19 în Republica Moldova, alți doi pacienți sunt în stare gravă
Articolul următorPoliția sprijină autoritățile în lupta împotriva COVID-19 la Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.